Igrivi in varčni Seat Leon 2.0 TDI FR

Seat, Testi

Tokrat sem na testu imel Golfa, hec, Leona. V bistvu je v novi generaciji razlika med tema še manjša, izključojoč zunanji dizajn.

Tokrat sem na testu imel Golfa, hec, Leona. V bistvu je v novi generaciji razlika med tema še manjša, izključojoč zunanji dizajn.

Seat, Volkswagnova nesojena ‘Alfa Romeo’, je na trg poslal novega Leona, ki je – roko na srce – v prejšnji izvedbi še zmeraj čudovit avtomobil. Leta mu niso prišla do živega, a kljub temu je bilo potrebno osvežiti model s korakom časa in razvoja znamke. Nove oblikovane linije aktualnemu Leonu podarjajo značilen oster videz. Z doplačilom dobrega jurja evrov pridobite še LED paket, ki avto naredi še športnejši, strupenejši. Predvsem pa LED žarometi ne potrebujejo vzdrževanja in osvetlijo cesto s svetlobo, ki je prijazna do oči. Z vitkimi razmerji, horizontalno satasto strukturo, majhnimi vzratnimi ogledali in trapezoidno mrežo hladilnika je Leon športen, poželjiv avtomobil – o čemur se je v svojem blog zapisu razpisala tudi že Andreja.

seat leon FR v premikanju 2013

Leon je, kot seveda ostali novi koncernski modeli, Škoda Octavia, Audi A3 in Volkswagen Golf, izdelan na platformi MQB. V sled tega je malce krajši v primerjavi s starim Leonom, a ima daljšo medosno razdaljo. V notranjosti deluje približno enako prostoren kot prejšnja generacija.

seat leon FR

Notranjost je – nemško – urejena.

Pri predhodniku so Leonu v notranjosti očitali pustost, dolgočasnost. Tega novi Leon zagotovo nima več (čeprav je bila meni osebno notranjost pri predhodniku ‘dirkaško’ preprosta in zato zelo všečna, sploh če si vozil Cupro R), saj je pač bolj podoben svojima sorodnikoma Audiju A3 oziroma še bolje Volkswagen Golfu zadnje generacije. Voznik se bo v notranjosti odlično počutil. Sedi se lahko precej nizko, kar bo všeč tistim, ki dajo nekaj na športno vožnjo. Prednja sedeža ponujata dovolj stranskega oprijema, hkrati sta primerna tudi za daljše poti. Prečiščena armaturna plošča ponuja na sredini na dotik občutljiv zaslon, ki kot pri Golfu predvidi voznikovo željo po ukazovanju in pomaga pri hitrejšem upravljanju. Simpatično, relativno tekoče delovanje predvsem pri upravljanju z navigacijo. Zadaj je prostora za tri odrasle osebe, a se bodo morale kar malce stisniti. Za mlajše otroke s prostorom ne bo težav. Prtljažnik je v osnovi s 380 litri precej velik, enako kot pri Audiju A3 ali Kii Cee’d, a večji kot pri Opel Astri (370), Mercedes-Benz razreda A (341), BMW serije 1 (360), Ford Focusu (365), Hyundai i30 (378) in vozilu Renault Megane (377).

prtljažnik seat leon FR 2013

Seat Leon FR 2013

Seat Drive Profile omogoča štiri programe vožnje: Normal, Sport, Eco ter Individual.

Voznik se lahko igra s sistemom Seat Drive Profile, ki je pač povzet po tistem v novem Volkswagen Golfu. Omogoča izbiranje izmed štirih programov vožnje in sicer Normal, Sport, Eco in Individual, ki spreminjajo odzivnost električno krmiljenega servovolana, pogonskega agregat in delovanja klimatske naprave, ki mimogrede odlično opravlja svojo nalogo. Tudi sistem Line Assist (pomaga obdržati avtomobil na voznem pasu) in sistem High Beam Assist (avtomobil samodejno preklaplja z dolgih na kratke luči) sta povzeta po novejših koncernskih sorodnikih. Enako kot pri Golfu sta tudi tu v vratih dve tanki ledici, ki se glede na vozni program osvetljujeta v beli (Normal, Eco ali Individual) oziroma rdeči svetlobi (Sport).

Anej je v testu Golfa zapisal: “Realna poraba goriva se giblje med 5,5 in 6 litri. Liter manj boste doživeli zgolj z enakomerno vožnjo po regionalnih cestah ali avtocesti.” Pri mojem močnejšem Leonu FR se je poraba gibala po izključno mestnem režimu okoli 6 litrov. Na relaciji pa se je spustila na približno 5,5 litra. S tem, da ima definitivno Leon FR s svojo konjenico boljše pospeške in ponuja več užitka v vožnji. Odlično, pohvalno, brez pripomb torej.

seat leon FR s strani

Leon FR je dizelski športnik, kar pomeni ravno prav poskočen, a hkrati varčen.

Podvozje se odziva praktično podobno kot pri Golfu, nekih velikih bistvenih sprememb ni, razen to, da je pač trše. Ker smo na testu imeli močnejšega Leona, smo bili deležni boljšega podvozja z zadaj večvodilno premo. Na splošno je avtomobil zato malce trši, športneje naravnan. K temu pripomorejo seveda tudi velika športna doplačljiva atraktivna platišča Performance. Kljub tršemu podvozju pa se Leon FR še vedno pelje dovolj uglajeno. Predvidevam, da odstopanja povprečni uporabnik bi opazil, vendar ga niti ne bi motila. Več razlike je morda celo v sedežih, ki jih ima Audi A3 denimo boljše, kot Leon – govorim o prednjih dveh.

seat leon FR test 2013

Leon velja za ugodnejšo alternativo Golfu.

V tem testu sem se veliko gibal okoli Golfa in Leona. Kljub temu, da Volkswagen trenutno ne vlaga dovolj truda v promoviranje Seata, kot športne znamke, Leon FR to nekako je. Predstavlja v koncernu tisti športnejši in tudi čustveni del. Ker mi avtomobili na oblikovni ravni veliko pomenijo, komu pa ne (?), bi se raje odločil za Leona kot pa Golfa. Sploh, če bi bil FR. Kaj bi pa vi izbrali?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Seat Leon FR si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 TDI (110kW/150 KM) / 6. st. roč.
Poraba po ECE: 5,0 / 3,6 / 4,1 l (CO2: 106 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 215 km/h / 8,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4263 / 1816 / 1459 mm
Medosna razdalja: 2636 mm
Teža: 1301 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 380 l

Osnovna cena (1.2 TSI, Reference): 13.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 20.570,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.335,00 EUR
(dodatna oprema: čustvena rdeča barva, rezervno kolo 18″, kartografija Evrope, 306 EUR – multifunkcijska kamera, 398 EUR – alu platišča Performance, 500 EUR – parkirni senzorji spredaj in zadaj + optični parkirni sistem, 133 EUR – paket Varnost, 112 EUR – tehnični paket, 439 EUR – zimski paket, 1.010 EUR – LED paket, 867 EUR – navigacijski sistem)

Foto: Anej Ferko