Seat Leon 2.0 TSI Cupra R

Seat, Testi

Na testu smo imeli vozilo Seat Leon Cupra R z 2,0-litrskim bencinskim pogonskim agregatom TSI in šest-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili.

Misel, ki se mi je porodila ob prvem stiku s Seat Leon Cupro R je bila, kako prepričati svojo boljšo polovico, da je ta avtomobil potreben nakup.

 
3E6D5A48-853F-11E1-BA02-4FAE65B94067Lahko se pohvalim, da imam eno najbolj racionalnejših, varčnih in preprostih boljših polovic kar jih obstaja. Super in prav.
 
A kaj, ko ob ceni dobrih 30 tisoč evrov njej prav nič ne pomenijo konji, odlično podvozje in super lega v zavojih. Pomagali ne bodo niti podatki, da ta avtomobil zmaguje na dirkah prvenstva FIA WTCC ali, da ima lep poseben logotip CUPRA R na sprednjem delu vozila, pokrovu prtljažnika in pokrovu motorja. Zato ji je potrebno takšen avtomobil zelo sistematično predstaviti, najbolje kar po točkah.
 
Prvič. Na srečo Leon, ki se že vrsto let praktično nespremenjen prodaja, je vizualno še vedno zelo zelo všečen avtomobil. Leta se mu preprosto ne poznajo in se mu najverjetneje še dolgo ne bodo. Lahko zapišemo, da gre za avtomobil, ki bo imel večno všečne linije, kar pogosto pravimo predvsem za italijanska vozila znamke Alfa Romeo. Če ji Tribu rumena barva, kakršno je imela testna različica, ne bo všeč, lahko izbere še vedno med posebnimi laki kot sta hitrostno modra ali fantomsko črna. Vsekakor pa takšna 19-palčna lahka lita platišča, kot jih ima ta Cupra R, sodijo k praktično vsem petkam, balerinkam ali športnim copatom, ki jih ima v omari.
 
EEFFE930-853E-11E1-BA02-4FAE65B94067
 
Drugič. Zagotovo pa je potrebno boljšo polovico čimprej spraviti v vozilo. V naši testni Seat Leon Cupri R so bili sedeži odeti v kvalitetno tkanino v kombinaciji z Alcantaro. V kolikor ji to ni všeč je še vedno na izbiro usnje z belimi šivi, ki so kot karo razporejeni čez sedeže. Seveda bi se morala usesti na voznikov sedež in občutiti vznemirljivost sedenja za takšnim vozilom. Armaturna plošča je prečiščena in pregledna, zaradi česar se vsakdo hitro znajde v avtomobilu. Na dosegu roke je tudi zaslon občutljiv na dotik s katerim se nastavljata radio in navigacija, malce nižje se nahaja reža za USB priključek. Gladke površine v avtomobilu omogočajo preprosto čiščenje s pomočjo krpe. Prtljažnik Leona v svojem segmentu ni največji, zato bi mogoče bilo ta del pri predstavljanju avtomobila najbolje preskočiti, saj ima denimo Alfa Romeo Giuietta za deset oziroma Ford Focus za okoli petdeset litrov večji prtljažnik. Vsekakor je s 340 litri še vedno dovolj prostoren za skok po mesečnih nakupih ali za prtljago tedenskega oddiha v dvoje.
 
528F2B0E-8540-11E1-8618-4FAE65B94067
 
Tretjič. Moč motorja Leona Cupre R je nekaj izjemnega, a to jo sprva ne bo impresioniralo. Prvi pomembnejši podatek je ta, da se lahko ta Leon vozi tudi povsem normalno in pri tem poraba pade do 8,9 litra goriva na sto prevoženih kilometrov. Vendar je potrebno za dosego le tega zelo varčno peljati. A bolj kot performansi avtomobila bo boljšo polovico prepričalo dejstvo, da lahko kadarkoli s tem avtomobilom varno prehitevaš. Navora in moči je praktično v vsaki prestavi vedno dovolj na voljo, da se prehitevalni manever izvede hitro in varno.
 
Za varnost ne skrbijo le številni elektronski sistemi, zračne blazine, ampak tudi podvozje, ki poskrbi, da se ta Leon drži ceste kot “pribit”. Neposreden krmilni mehanizem sprva najverjetneje dame ne bo navdušil, a ga bo vsekakor vzljubila na avtocesti pri višjih hitrostih ali takrat, ko bo morala malce pohiteti do kakšnega sestanka. Takrat bo začutila kako je “fajn” imeti zelo komunikativen volan, ki takoj usmeri vozilo v smer, ki jo voznik želi.
 
190F600C-89F4-11E1-B076-4FAE65B94067
 
Na koncu lahko vsem adrenalinskim odvisnežem, ki bi si želeli ta avtomobil imeti v svoji garaži, zaželim veliko sreče pri opravičevanju smotrnosti nakupa tega avtomobila. Med moškimi je že popolnoma jasno, da takšen avtomobil ali katerikoli drugi športni “hatchback” preprosto bi moral soditi v vsako garažo. Leon Cupra R je za tiste, ki iščete lep, hiter track day avtomobil, ki se ponaša še s praktičnostjo in uporabnostjo.
 

Ženski komentar o vozilu Seat Leon Cupra R – Nastja:

“Avtomobilček niti ne izgleda tako športno, a ko se vsedeš vanj in pritisneš na stopalko za plin, … ooo ja … je občutek fantastičen. Močna sila te prilepi na lepo oblikovan sedež in za hip uživaš v globokem zvoku precej močnega motorja. Lepo, udobno, v športnem stilu sta oblikovana le sprednja sedeža, medtem ko sta zadnja nekoliko manj udobna – še posebej za daljše vožnje. Za konec še en nasvet: S polnim želodcem vam vožnjo s takšnim Leonom in adrenalinskim odvistnežem za volanom odsvetujem.”

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Seat Leon Cupra R z 2,0-litrskim bencinskim pogonskim agregatom TSI in šest-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi Na testu Seat Leon Cupra R.
 

Vprašanje uporabnika xc90: Kako se obnesejo športni sedeži, ali so dovolj udobni in ali imajo dovolj opore? Si preizkusil sedeže Recaro v Renault Meganu R.S.?
Odgovor: Športni sedeži v testni Cupri R so res odlična kombinacija udobja in športnosti. Vzglavnik je integriran v sedež, ki ima trd hrbtni del. Bočne opore je več kot dovolj. Sedež ni usnjen, ampak iz tkanine, v sredi iz alkantare. Megane R.S. z Recaro prednjima sedežama deluje precej dirkalno. Školjkasta sedeža sta res super za hitro vožnjo. Luknji v sedežu sta uporabni za namestitev 4 točkovnega varnostnega pasu.
Iz vidika uporabnosti je Cuprin R sedež mnogo boljši, saj je udobnejši, hkrati pa praktičnejši za vsakodnevno uporabo. Lažje se izstopa in vstopa, medtem, ko je Recaro sedež pri Meganu R.S. uporabnejši za vožnjo na dirkališču. Telo se lepo zlike s sedežem in tako voznik bolje čuti avtomobil. Če avtomobil uporabljate večinoma za vsakodneve potrebe, kot je prevoz družine ter niste ravno najbolj gibčni, potem je Cuprin R sedež predvsem bolj uporaben. Vsekakor pa tisti, ki veliko časa preživite na kakšnih “track dayih” boste imeli željo imeti sedež, kot je Recaro v Meganu R.S.
 
Vprašanje uporabnika rb4jea: Ogledujem si Megana R.S., Volkswagen Golfa GTI in Leona Cupro. Si vozil vse? Katerega bi si izbral, zakaj?
Odgovor: Vozil sem vse tri in sicer Megana R.S., Golfa GTI z DSG menjalnikom in sedaj Cupro R. Na vprašanje katerega bi si izbral je težko odgovoriti, saj veliko pogojujem od tega, kaj trenutno potrebujem in kakšne so moje preference. Pa pričnimo pri začetku – ceni. Za primerjavo bom dal cenovno in tehnično karseda primerljiva vozila: 
– Renault Megane R.S. Trophy 2.0T (195 kW) s ceno 30.980 EUR 
– Seat Leon Cupra R 2.0 TSI (195 kW) s ceno 28.733 EUR 
– Volkswagen Golf GTI 2.0 TSI R (199 kW) 4Motion 39.275 EUR s 3-vrati oziroma 40.229 s 5-vrati 
Če bi se cenovno omejeval bi takoj izpadel Golf GTI R, ki je dobavljiv le s štirikolesnim pogonom in je zaradi tega bistveno dražji. Če bi na vso moč želel Golfa in cenovno ugodnega, bi moral seči po šibkejši različici GTI s 155 kW, ki stane dobrih 27 tisoč evrov. Moči je še vedno dovolj, vendar jo je vseeno manj kot pri ostalih dveh. Golf GTI R je sicer zanimiv ravno zaradi 4Motion pogona, zaradi česar je bolj vodljiv in v nesigurnih rokah zagotovo varnejši avtomobil. Tako močnemu Golfu GTI je po moči primerljiv Leon FR, a je na voljo z manj opreme in zato ugodnejši, stane 22.999 evrov. 
Leon Cupra R je v osnovi cenovno ugodnejši kot Megane R.S. Trophy, ampak je definitivno tudi manj radikalnejši s tehničnega vidika. Zato pa je Leon Cupra R bolj uporabnejši, saj je na voljo s petimi vrati, s čimer pridobi plus točke pri tistih, ki si želijo tudi uporabno vozilo. A po drugi strani tisti, ki nimajo potrebe po petih vratih in želijo res le vrhunski track-day avtomobil bodo skoraj zagotovo raje segli po Meganu R.S. Trophy, ki ima podvozje bolj prilagojeno za vožnjo po dirkališčih. Kot sem že omenil v zgornjem odgovoru ima Megane tudi sedeža podrejena funkciji držanja voznika na mestu in ne toliko vsakodnevni uporabnosti. 
In če potegnem črto. Trenutno se bolj nagibam k Seat Leonu Cupri R. Zakaj? Preprosto je uporabnejši in udobnejši pri vsakodnevnih opravilih. Za na dirkališče bi si pa raje privoščil najem kakšnega dirkalnika, čeprav se zagotovo Leon ne bi slabo odrezal.
 
8C3BC440-853E-11E1-BC63-4FAE65B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 bencinski TSI (195 kW/265 KM, 300 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 10,7 / 6,6 / 8,1 l (CO2: 190 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 250 km/h / 6,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4315 / 1768 / 1455 mm
Medosna razdalja: 2578 mm
Teža: 1450 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 340-1165 l
 
Osnovna cena (1.2 TSI Reference): 12.990,00 EUR
Osnovna cena testnega modela: 28.266,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 30.949,00 EUR
(dodatna oprema: Tribu rumena barva, tehnični paket Plus, stranski zračni blazini zadaj)