Audi A3 Sportback 1.6 TDI Ambition

Audi, Testi

Audi A3 v 5-vratni različici pridobi kar nekaj v dolžino, lažjo dostopnost do zadnje klopi in malenkost izgubi v sami ekskluzivnosti.

Audi A3 v 5-vratni različici pridobi kar nekaj v dolžino, lažjo dostopnost do zadnje klopi in malenkost izgubi v sami ekskluzivnosti. Se pa pet-vratnemu modelu vsuje kar cela vrsta konkurentov, ki jih želi premagati in s katerimi se srečuje. 1,6-litrski dizelski agregat pa je najbolj zaželena izbira slovenskih kupcev.

Audi A3 test

V osnovi je ‘Sportback’ uporabnejša različica Audija A3. Medosna razdalja se podaljša za 3,5 centimetra, bok pa pridobi dodatna vrata za enostavnejšo dostopnost zadnje klopi. Hkrati pa ima v primerjavi z osnovnim modelom 15 litrov večji prtljažni prostor. Avtomobil je zasnovan na platformi MQB, katero si deli z Golfom 7 generacije, Seat Leonom in Škodo Octavio. Kljub isti osnovi pa so si ti avtomobili ravno dovolj različni, da pokrijejo vsak svojo interesno skupino kupcev. Med resne konkurente pa štejeta Mercedes razreda A in BMW serije 1, ki z agresivnejšo podobo kar kličeta po pozornosti. Ne moremo pa tudi mimo Alfe Romeo Giuliette, Lexusa CT 200h in inovativnega Volva V40. Bitka se tako lahko začne

Ksenonski žarometi izvrstno opravljajo svoje delo

Ksenonski žarometi izvrstno opravljajo svoje delo.

Oblikovno Audi A3 Sportback nadaljuje smernice, ki jih je zarisala tri-vratna različica, ki jo je že pozimi testiral Iztok. Audi nadaljuje tradicijo Volkswagna in ne prisega na drzne linije. Podobnost s prejšnjo generacijo je tako jasna in nezamenljiva. Le linije so malenkost bolj ostre. Še najbolj izstopajoč je sprednji del z novimi žarometi z LED tehniko. Za Audi bi lahko rekli, da ponuja skoraj enake modele, le v različnih konfekcijskih številkah. In očitno je to pri koncernu Volkswagen kar zmagovita kombinacija.  Testna barva mu lepo pristaja, drznejšim kupcem pa vseeno priporočamo, da si izberejo kaj bolj inovativnega. Čeprav imam občutek, da je kupcem za barvo povsem vseeno, kajti Audi A3 je zmožen zapeljevati prav v vsaki barvi.

Audi A3 notranjost

Notranjost je prepoznavna za Audi in je zelo minimalistična.

Notranjost se navezuje na Audi A1. Merilniki so dobro poznani in zelo pregledni. Izbrani materiali v notranjosti so dobri in dajejo občutek kvalitete. Testni A3 je bil opremljen s S-stylingom, kar mu lepo pristaja. Sedeži so udobni in ponujajo veliko izbiro nastavitev, kar bi lahko bilo kar za zgled ostalim. Upravljanje sistema MMI ni težko ampak je, v primerjavi s konkurenco, bolj zahtevno. Zaslon v sredinski konzoli in navigacija na njem pa sta bistveno slabše resolucije, kot v Golfu ali Leonu. Vstavljanje CD-ja med vožnjo pa je zaradi namestitve CD bralnika v sovoznikov predal, misija nemogoče. Je pa odlično narejen sistem za dovajanje zraku, ki omogoča tudi razpršitev mrzlega zraka ali bolj  ‘široko’ pihanje. Kar je zelo lep detajl. Tudi nočna osvetlitev avtomobila je v LED tehniki, kar je zelo markantno. Volanski obroč se odlično prilega, pri doplačilih pa nikakor ne pozabite na tipke na volanskem obroču, ki bodo upravljanje radia in ostale multimedije zelo poenostavile.

Štirje krogi so zelo prepričljivi in kar kličejo po pozornosti

Štirje krogi so zelo prepričljivi in kar kličejo po pozornosti.

Udobje je gotovo področje, kjer je Audi A3 najbolj prepričljiv. Sistem za prilagajanje trdote podvozja, odzivnosti volana in motorja deluje odlično. Podoben sistem poznamo pri platformi MQB. Vendar se vidi, da je Audi tu najbolj dominanten. Vožnja po avtocesti je izjemno udobna in se lahko primerja z večjim bratom A4. Na željo pa lahko dobi avtomobil povsem drug karakter in z izbiri športnega profila vožnje tudi športen. O menjalniku DSG smo se že večkrat razpisali. Pri Audiju ga imenujejo S-Tronic, v bistvu pa gre za isto stvar. Prestavljanje je skoraj neopazno, izjemno hitro in se dobro prilagaja izbranemu profilu vožnje (športno, udobno ali ekološko). Svetovni trendi gredo v smer avtomatskih menjalnikov in 2.300 evrov je kar primerno naloženih.

Menjalnik je prepričljiv in vreden kar velikega doplačila

Menjalnik je prepričljiv in vreden kar velikega doplačila.

Motor je najpogostejša izbira kupcev in ga poznamo že iz Golfa. Gre za 1.6-litrski dizelski agregat s 77 kilovati moči. Realna poraba goriva se giblje med 5,5 in 6 litri. Liter manj boste doživeli z enakomerno vožnjo po regionalnih cestah ali avtocesti. Tek motorja je miren in s klasičnim dizelskim zvokom. Za večino povprečnih uporabnikov bo povsem prava izbira, saj avtomatski menjalnik omogoča tudi nekoliko športnejšo vožnjo in občutek boljših pospeškov.

Večna dilema bo kolebanje med A3 in Golfom. Materiali v notranjosti in bogat seznam dodatne opreme ter za malenkost udobnejša vožnja so gotovo argumenti, na katere stavi A3. Tisti, ki prisegajo na Audi zagotovo tudi sekunde ne bi pomišljali, da za isto ceno dobijo bolje opremljen Golf ali skoraj popolnoma opremljen Seat Leon. A3 je pač A3 in ima svoj sloves. Mladi bi ga takoj imeli, zamaje se zgolj pri ceni. In podobno velja tudi za tekmece, ki ciljajo bolj na čustva.  

Skupna platforma MQB je ustvarila različne rezultate za različne okuse

Skupna platforma MQB je ustvarila različne rezultate za različne okuse.

A3 je imel na domačem dvorišču neprestane obiskovalce. Vsi so ga opazovali, me spraševali kakšen je A3, če bi jih zapeljal en krog. In skoraj vsi so ga pri tem veselo fotografirali in delili te fotografije s prijatelji na Facebooku. Imel sem neprestan občutek, da jih je avtomobil zapeljal, še preden so se vsedli vanj. In sloves, ki ga A3 ima je gotovo tisto, kar prepriča, tudi če je kje kakšna malenkost, ki jo bo Audi pri »faceliftu« zagotovo odpravil.

Teja, ženski komentar o vozilu Audi A3:

»Težko bi se odločila, ali mi je bolj všeč A3 ali Golf. Oba sta zelo prepričljiva pri vožnji, udobju in oba sta zelo varčna. Mi je pa Audi notri zelo pust, pa še zaslon bi lahko bil občutljiv na dotik. Bi bilo boljše. Mi je pa čudno, da tak avto nima parkirnih senzorjev. Je pa zato Audi in ga vsi takoj opazijo.«.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Audi A3 1,6 TDI Ambition si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki: 
Motor / menjalnik: 1,6 TDI, dizelski (77 kW/105 KM, 250 Nm) / 7-stopenjski S tronic (avtomatski) 
Poraba po ECE: 4,8 / 3,4 / 3,9 (CO2: 102 g/km) 
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 10,9 sekund 
Dolžina / širina / višina: 4310 / 1785 / 1425 mm 
Medosna razdalja: 2636 mm 
Teža: 1355 kg 
Posoda za gorivo: 50 l 
Št. sedežev:
Prostornina prtljažnika: 380 l 

Osnovna cena modela (1.2 TFSI Attraction): 21.960 EUR 
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 27.560 EUR 
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 31.618 EUR 
(dodatna oprema: Komfort paket Ambition (ksenon plus, naslon za roko spredaj, komfortna klimatska naprava, zunanji ogledali električno nastavljivi in ogrevani), kolesni vijaki z zaščito proti kraji, strešne letve iz eloksiranega aluminija, paket elementov s sijajem, pasivni zvočniki, tempomat, radio MMI, navigacijski paket, senzor za osvetljitev in dež, paket notranjih luči z osvetljenimi kozmetičnimi ogledali)