Opel Astra 1.7 CDTi Cosmo

Opel, Testi

Astra v takšni obliki, kot sem jo imel na testu, je ugledala luč sveta nekje jeseni leta 2009. Dobro se spomnim, ko sem se takrat v Nemčiji na Oplovem testnem poligonu prvič usedel vanjo.

Astra v takšni obliki, kot sem jo imel na testu, je ugledala luč sveta nekje jeseni leta 2009. Dobro se spomnim, ko sem se takrat v Nemčiji na Oplovem testnem poligonu prvič usedel vanjo. Navdušen sem bil.

Po štirih letih prodaje še vedno aktualna.

Po štirih letih prodaje še vedno aktualna.

To navdušenje nad Astro je skozi čas malce splahnelo, zato je prišel pravi trenutek, da se ponovno z njo malce popeljem. Linije Astre so po štirih letih še vedno aktualne, všečne, ne preveč vsiljene. Opel je nekako želel ustvariti avtomobil, ki bo ostal aktualen za daljše časovno obdobje in ni skrivnost, da so tu želeli iti v zelje predvsem Volkswagen Golfu. Uspelo jim je, saj se mu niso oblikovno preveč približali. Z lepimi zaobljenimi linijami išče Astra kupce, ki si želijo več čustev od avtomobila. To tudi dobijo. Med konkurente štejemo še seveda avtomobile, kot so Renault Megane, Ford Focus, Peugeot 308 in podobne… 

opel astra notranjost 2013 test med vožnjo opel astra sedeža prednja 2013 opel astra LCD zaslon in kamera 2013 test opel astra prtljažnik 2013

Osrednja armaturna plošča je polna gumbov.

Osrednja armaturna plošča je polna gumbov.

V notranjosti ni skrivnost, da se bosta najbolje – kot kralja – počutila prednja potnika. Najprej pa bosta morala uspeti ‘naštudirati’ vse gumbe na osrednji armaturni plošči. Precej jih je in verjamem, da bi zadevo lahko malce poenostavili. Seveda pa se ob daljši uporabi Astre tudi le tega privadiš in naučiš pozicij bistvenih gumbov. Upravljanje s pomočjo gumbov na volanskem obroču je preprosto in predvsem uporabno. Prednja sedeža ponujata dovolj oprijema, sta udobna in primerna tudi za daljše poti. Z možnostjo ogrevanja sta idealna za zimske dni. Testna Astra pa se je ponašala tudi z ogrevanim volanskim obročem. Zadaj se sedi dobro, a prostora je dovolj za daljše poti le za dva otroka nekje do 1,6 metra velikosti, morda tudi malce več. Prtljažnik je velik, zadovolji potrebe štiričlanske družine.

S paketom Cosmo / Sport, ki stane dodatnih 2.030 evrov vsebuje ta Astra sistem AFL/prilagodljiva prednja žarometa in Oplovo prilagodljivo podvozje FlexRide s stalnim uravnavanjem blaženja CDC. Le ta svoje delovanje stalno prilagaja razmeram na cestišču in vašemu slogu vožnje. S pritiskom na gumb lahko izbirate med udobnim cestnim križarjenjem in športnim učinkom (dva gumba na osrednji armaturni plošči). Stalni nadzor blaženja v realnem času prilagodi nastavitve blažilcev. Ta Astra ima še vredno omembe 4-kanalni ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne moči, nadzor zdrsa in ESP Plus.

Serijsko pa ima vsaka Astra še vgrajen Wattov člen zadnjega vzmetenja. Gre za princip Wattovega člena, ki je poznan že več kot 200 let. V zadnjem času se je uporabljal predvsem za dirkalne avtomobile. V učinku je princip neposreden. Jekleni prečni nosilec takoj za srednjo linijo kolesa nosi dve opornici te spojitve. Ti sta v sredini vrtljivi, konca pa sta pritrjena na spodnje nosilce koles. Rezultat tega je, da je bočni udarec na eni strani, nemudoma uravnotežen z enako količino sile na drugi strani, s čimer se poveča stabilnost. Največja prednost tega kompaktnega sistema je, da učinkovito prepreči bočno premikanje osi, kar omogoča bolj gladkovožnjo in izboljšano obvladovanje. Z bolj neposrednim volanskim mehanizmom pa bi bila ta Astra že pravo športno vozilo.

opel astra cdti cosmo 2013 test

Pod motornim pokrovom testne Astre se je skrival 1,7-litrski turbodizel CDTi, ki poskrbi za nizko porabo. V mestnem ciklusu je po prevoženih približno stotih kilometrih povprečna poraba znašala 6,1 l/100 km po potovalnem računalniku. Na relaciji pa se je spustila brez težav tudi pod šest litrov. Edini očitek motorju je premalo moči pri nizkih vrtljajih delovanja motorja. Vse je stvar navade in tudi tega se je pač potrebno privaditi in zato paziti, da vam motor ne ugasne pri speljevanju s premalo plina. Astro je pač potrebno priganjati že v štartu, če želiš malce več poskočnosti.

Nizka poraba je eden izmed Astrinih adutov.

Nizka poraba je eden izmed Astrinih adutov.

Astra v osnovi stane 15 tisoč evrov, kar je za bencinsko različico zgledna cena. Testna Astra je bila bogato opremljena in zato pač draga, kar jo daje ob bok Mercedes-Benzu razreda A, ki smo ga imeli pred njo na testu. Večino dodatne opreme povprečni uporabnik niti ne potrebuje. Če znate razumno presoditi katere dodatke potrebujete boste lahko prišli zelo ugodno do svoje nove Opel Astre. Nenazadnje pa zadnje čase pri avtohišah zelo pogosto obljubljajo velike popuste, kar se splača izkoristiti, če so vam všeč ekonomični in ne preveč vpadljivi avtomobili.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Astra z dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.7 CDTi turbodizelski (96 kW/130 KM, 300 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,1 / 3,9 / 4,3 l (CO2: 114 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 11,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4419 / 1814 / 1510 mm
Medosna razdalja: 2685 mm
Teža: 1430 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 370 – 1235 l

Osnovna cena (1.4 bencinski, Essentia): 15.030 EUR
Osnovna cena testnega modela: 22.000 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 28.358 EUR
(dodatna oprema: Paket Cosmo/Sport, vzratna kamera za pomoč pri parkiranju, radio 600 NAVI, voznikov paket 1, ogrevanje volanskega obroča in prednjih sedežev, brezžični Bluetooth portal za mobilni telefon z grafičnim zaslonom, električna parkirna zavora ter pomoč pri speljevanju v klanec, zasilno rezervno jekleno kolo, kovinska barva, oblazinjenje iz blaga Alava, Jet črna, dark Galvanized, platišča iz lahkih kovin 235/45 R18 in ogrevani zunanji vzratni ogledali z električnim nastavljanjem in preklopom v barvi vozila)