Škoda Octavia 2.0 TDI DSG Elegance

Škoda, Testi

Škoda Octavia je od nekdaj predstavljala pameten nakup za svojo ceno. Od nekdaj je ponujala veliko prostora, klasično obliko in uporabnost zaradi zelo dostopnega prtljažnika. Tokratna testna različica pa cilja še višje.

Škoda Octavia je izjemno klasično oblikovana in ustvarjena, da kljubuje času.

Škoda Octavia je od nekdaj predstavljala pameten nakup za svojo ceno. Od nekdaj je ponujala veliko prostora, klasično obliko in uporabnost zaradi zelo dostopnega prtljažnika. Tokratna testna različica pa cilja še višje. Z bogato opremo, asistenčnimi sistemi in celo premium dodatki, bo v teh »recesijskih časih« postala alternativa tudi za tiste, ki so prej posegali po bolj zvenečih znamkah in nikakor ni več samo “avto za policiste”.

Octavia v svoji zadnji generaciji kupcem ponuja bogat seznam dodatne opreme, kjer si lahko izberejo veliko »bonbončkov«, ki so bili do sedaj rezervirani zgolj za vozila Volkswagen ali Audi. Tako smo na test prejeli izjemno bogato opremljeno Octavio. Cena testne različice je namreč skoraj 31 evrskih tisočakov. In za ta denar res ponuja ogromno. 

Nova grafična podoba Octaviji pristoji.

Nova grafična podoba Octaviji pristoji.

Oblikovno je Octavia zvesta svoji tradiciji. Cilj oblikovalcev je namreč ustvariti avtomobil, ki bo kljuboval modnim spremembam in tudi čez 10 let ne bo videti zastarel. Octavia ima namreč v primerjavi z ostalimi vozili koncerna Volkswagen najdaljšo »življenjsko dobo«. Sprednji del ima podobno kot pri Rapidu oblikovano masko, ki bo odslej prepoznavni znak vozil Škoda. Modificiran znak deluje bolj prepričljivo. Prednji ksenonski žarometi odlično opravljajo svoje delo in so priporočljiva dodatna oprema, sploh če se veliko vozite ponoči. Stranska linija je povsem klasična in za mnoge dolgočasna. Zadek avtomobila pa spominja na Audi A6 prejšnje generacije, kar je prej plus kot minus.

Navigacija je izjemno enostavna za uporabo

Navigacija je izjemno enostavna za uporabo

Notranjost si Octavia deli z Golfom. Mnogo elementov je namreč enakih. Merilniki imajo značilno Škodino grafiko in pregleden zaslon. Izbrani materiali so šli v primerjavi s predhodnico za vsaj en razred višje. Sedeži so udobni, dolga zadnja vrata pa omogočajo enostavno vstopanje in izstopanje potnikom na zadnji klopi. Usnjeno oblazinjenje v kombinaciji z alkantaro deluje luksuzno, čeprav bi lahko usnje namenili tudi sredinskemu naslonu za roko in oblogam na vratih. Multimedijska opremljenost je bila tokrat popolna. Najboljša navigacija z velikim zaslonom in doplačljiv zvočniški sistem sta obetala veliko in tudi dokazala, da dober zvok pristaja tudi Škodi. Navigacija je izjemno enostavna za upravljanje, radio pa se povezuje z vsemi sodobnimi audio formati.

Prostora v Octaviji ne zmanjka prav nikjer. Poleg prostorne kabine je prtljažni prostor ogromen in odlično pregrajen z mrežami. Tako se prtljaga ne giba prosto po prtljažniku. Dostopnost prtljažnika je z dvižnimi vrati zagotovo bistveno boljša, kot pri običajni limuzini in ostaja velika prednost Octavie.

Škoda Octavia je izjemno klasično oblikovana in ustvarjena, da kljubuje času.

Škoda Octavia je izjemno klasično oblikovana in ustvarjena, da kljubuje času.

Tehnično je Octavia nastala na platformi, ki izhaja iz zadnje generacije Golfa. Na isti platformi je nastal tudi Audi A3. Podvozje omogoča, da ga prilagajamo stilu vožnje, ravno tako volanski obroč. Kljub vsem sorodstvom, pa je Volkswagen dobro vedel, da v Octaviji ne smejo ponuditi preveč. Lega na cesti je namreč malenkost slabša kot pri Golfu, tudi neravnine in luknje na slovenskih cestah se čutijo nekoliko bolj opazno. Kljub vsemu pa gre za velik preskok naprej v primerjavi s predhodnico. Zelo uporaben je sistem za samodejno parkiranje, ki omogoča, da vozilo samo bočno parkira. V gneči je zagotovo prava izbira.

Motor je znani 2,0-litrski dizelski agregat s 110 kW. Ponuja dovolj moči in navora za povprečnega voznika. Zamerimo mu le glasen zvok ob hladnem motorju. Odlično se obnese tudi samodejni menjalnik DSG, ki smo ga pohvalili že večkrat. Prestavljanje je neopazno in izjemno hitro. Malce ga zmedejo edino velike klančine pri nizkih hitrostih in premikanje po parkirišču, kjer ni najbolj uglajen. Motor porabi okrog 6,5 litrov goriva na 100 km. Verjetno bi Octaviji še bolj prisajal šibkejši dizelski agregat s 77 kW, ki je izjemno varčen a veliko bolj umirjen.

Zadek spominja na Audija A6 prejšnje generacije

Zadek spominja na Audija A6 prejšnje generacije

Nakup Octavie ni več povezan samo z racionalnostjo. Octavia je postala zrel avtomobil, ki ponuja veliko prostora in na željo tudi bogato dodatno opremo. Ta dvigne ceno kar precej višje od osnovne, dokaj dostopno postavljene cene. Boste pa z Octavio zelo opazni na avtocesti. Veliko voznikov je namreč nenadoma zniževalo hitrost, ko smo se jim približali in nas opazovalo. Ali je to posledica atraktivne oblike, ali pa so navajeni Policistov v Octavijah, pa prepuščamo v presojo vam?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Škoda Octavia 2.0 TDI DSG Elegance si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______ 
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0 TDI (110 kW pri 3500 – 4000 vrt./min., 320 Nm) / 6-st. samodejni menjalnik z dvojno sklopko DSG 
Poraba po ECE: 5,4 / 4,1 / 4,5 l (CO2: 119 g/km) 
Zmogljivosti maks. 0-100: 215 km/h / 8,6 sekund 
Dolžina / širina / višina: 4659 / 1814 / 1461 mm 
Medosna razdalja: 2686 mm 
Teža: 2686 mm 
Posoda za gorivo: 50 l 
Št. sedežev:
Prostornina prtljažnika: 568 – 1566 l 

Osnovna cena modela (1.2 TSI Active): 14.690 EUR 
Cena testnega vozila brez dodatne opreme (2.0 TDI DSG Elegance): 23.890 EUR 
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 30.919 EUR