Hyundai i30 1.6 CRDi HP Style

Hyundai, Testi

Že v testu Kie Cee’d sem moral pohvaliti korejsko izdelavo in napredek v razvoju zadnjih let. Zgodba je seveda razumljivo enaka pri znamki Hyundai, ki si v bistvu lasti najstarejšo korejsko avtomobilsko znamko Kio. Tudi pozicioniranje obeh znamk naj bi bilo bolj v prid Hyundaiju, torej naj bi le ti prej dobivali novejše in boljše […]

Že v testu Kie Cee’d sem moral pohvaliti korejsko izdelavo in napredek v razvoju zadnjih let.

Zgodba je seveda razumljivo enaka pri znamki Hyundai, ki si v bistvu lasti najstarejšo korejsko avtomobilsko znamko Kio. Tudi pozicioniranje obeh znamk naj bi bilo bolj v prid Hyundaiju, torej naj bi le ti prej dobivali novejše in boljše komponente. Ta meja se sicer počasi briše.

A gremo lepo po vrsti. O obliki je nehvaležno govoriti, saj je že dobro poznan rek, da imajo vsake oči svojega malarja. Tako je tudi tu! Model i30 je izdelan z mislijo na maso ljudi, ki bi si ga želeli. Zato bo všeč mladim, kot tudi starim. Oblika je vpadljiva, a hkrati z diskretnimi linijami, predvsem stranskimi. Mogoče pa se želi i30 približati kolikor se le da nemškemu Volkswagen Golfu? Model i30 je bil namreč blikovan v Nemčiji in izdelan na Češkem. Kakorkoli že, maska i30 poudari dinamičnost, prednja, kot tudi zadnja žarometa pa sta atraktivno zasnovana. Že omenjena bočna linija je sicer ostra, a prijetno valovita s čimer poudari predvsem prednji blatnik. Zadnji je sramežljivo zakrit.

hyundai i30 armaturna plošča 2013 hyundai i30 test ljubljanski grad 2013

hyundai i30 sedež 2013V notranjosti voznika pričaka uglajena armaturna plošča, v našem primeru s sivimi odtenki plastike, ki spominja na krom. Sicer kompaktno izdelana notranjost daje še vedno malce občutka po cenenosti. A skozi vožnjo oziroma tekom uporabe spoznaš, da temu ni tako. Volanski obroč je dobro oprijemljiv in v primerjavi s Cee’dom se lepše poda v roke. Pohvaliti je potrebno še stopalko za plin, ki je vpeta pri peti, kot je to v navadi pri znamkah, kot je BMW, Audi in podobnih. Okrogla merilnika za obrate in hitrost z modro podlago sta pregledna in všečna. Tipke na volanu so lahko dosegljive, nastavljena tako da voznik hitro osvoji njihovo pozicijo in namen. Na osrednji armaturni plošči se je nahajal pregleden zaslon za upravljanje radia, spodaj še za dvopodročne klimatske naprave, ki zadovoljivo opravlja svoje delo. Sedeži so bili oblečeni v prijetno tkanino, ki daje slutiti, da bo prenesla tudi kakšne otroške packarije. Najverjetneje je vredno pohvaliti še to, da ima ta i30 v prednjima sedežema vgrajeno ogrevanje. V tako dolgi zimi kot letos je to še kako priročno. Zadaj se sedi udobno, dva odrasla potnika se ne bi smela pritoževati na kakšni sto kilometrski poti. Prtljažnik je malenkost manjši, kot v Cee’du, a to se niti ne opazi.

hyundai i30 zadek test 2013Testen i30 je imel enako motorizacijo, kot testen Cee’d. Torej 1,6-litrski dizelski CRDi s 94 kW moči (128 KM), ki je spojen s šest-stopenjskim ročnim menjalnikom. Gre za močnejši motor, ki ga je potrebno doplačati. Kot zanimivost, pri Kii doplačilo stane 200 evrov, pri Hyundaiu pa 400 evrov. Kljub temu, da gre za isto motorizacijo pa je občutek v vožnji z i30 nekoliko boljši kot s Cee’dom. Pohvaliti je potrebno šest-stopenjski ročni menjalnik, ki je natančen in omogoča hitro pretikanje. Seveda pa ne pristnega dirkaškega, da se ne bo kakšen “tišač” preveč navdušil. Razvojni inženirji so namreč več poudarka dali varčnosti, ki jo s pomočjo šestih prestav in varčnega motorja zlahka dosežete. Na testu se je poraba v kombiniranem ciklu gibala približno okoli 6 litrov na sto prevoženih kilometrov. Torej povsem enako, kot pri Cee’du.

hyundai i30 spredaj 2013Poleg varčnosti se i30 pohvali še z udobnostjo na relacijah in premagovanj lukenj na cestah po hudi zimi. Podvozje je dobro uglašeno in dobro blaži. Žal pa še vedno ne ponuja vozniku veliko povratne informacije, ko želiš voziti dinamično. Hja, prednost daje družinski uporabnosti in nežni ženski nogi. Vsekakor pomemben podatek je še ta, da pri Hyundaiu ponujajo pri vseh različicah modela i30 štiri varnostne blazine in stranski varnostni zavesi ter od naše testne opreme Style naprej še kolensko blazino za voznika. Prisoten je še ESP, ki se zelo rad vmeša med vožnjo, ko začuti, da voznik morda ne bi uspel rešiti sam situacije. Serijski je še sistem za pomoč pri speljevanju v klanec.

Ob koncu lahko ugotovim, da trenutno največji konkurent i30 je njegov sorodnik Cee’d. Oba pa pošteno dihata za ovratnik evropski konkurenci, saj ponujata bogato opremo za relativno zmerno ceno. Vsekakor bodo odločale emocije pri izboru avtomobila.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Kia Cee’d si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 CRDi (94 kW/128 KM, 260 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 3,8 / 4,3 / 5,2 l (CO2: 108 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 197 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4300 / 1780 / 1465 mm
Medosna razdalja: 2650 mm
Teža: 1365 kg
Posoda za gorivo: 53 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 378 – 1316 l

Osnovna cena (1.4 Life): 12.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 17.190 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 18.040 EUR
(dodatna oprema: močnejši motor s 94 kW, priprava vozila in prevoz, metalna barva)