Ford Fiesta 1.0 EcoBoost Titanium 5v

Ford, Testi

Klišejski bom, vem, ampak zato, ker to drži! Prenovljena Ford Fiesta na prvi pogled deluje neposredno od spredaj s svojim odbijačem in režo za dovod zraka kot Aston Martin.

Klišejski bom, vem, ampak zato, ker to drži! Prenovljena Ford Fiesta na prvi pogled deluje neposredno od spredaj s svojim odbijačem in režo za dovod zraka kot Aston Martin.

Fiesta je na voljo v 12 različnih barvah.

Fiesta je na voljo v 12 različnih barvah.

S svojo barvo – gorčično – je naša testna Ford Fiesta še bolj izstopala. Ni kaj, atraktiven majhen mestni avtomobilček. Nekaterim je ta ‘Aston Martin’ stil prenova všeč, spet drugim ne. Fiesta sedaj po prenovi deluje resneje, bolj zrela in bolj odločna. Konkurenčni modeli, ki smo jih že imeli na testu so med drugimi najpomembnejši med njimi, če gledamo sploh po prodajnih številkah – Renault Clio in še Kia Rio, Hyundai i20, Chevrolet Aveo in ostali. Litrski EcoBoost pa sem podrobneje že spoznal v modeloma Focus in B-max.

Zunanjost, kot tudi notranjost, sta oblikovana v sodobnem slogu Fordov. Presenečenj ni. Uporabnih predalčkov je dovolj, sedi se dobro, relativno nizko na prednjima sedežema. Voznik ima dober pregled pred seboj, v pomoč so mu tudi parkirni senzorji zadaj. Izbrani materiali v notranjosti so kvalitetni, ‘čričkov’ ni slišati. Prtljažnik je v osnovni postavitvi večji, kot tisti pri Kii Rio, enako velik kot pri modelu Hyundai i20, večjega pa imajo Renault Clio, Peugeot 208 in razumljivo višji brat Ford B-max.

ford fiesta 2013 ford fiesta 2013 ford fiesta 2013 ford fiesta 2013

Sistem SYNC je uporaben za branje skladb z USB ključa, predvajalnika MP3/iPod ali z mobilnika...

Sistem SYNC je uporaben za branje skladb z USB ključa, predvajalnika MP3/iPod ali z mobilnika…

Ford je ponosen, da v tem modelu predstavlja sistem SYNC s katerim lahko izbirate skladbe z USB ključa, predvajalnika MP3/iPod ali jih predvajate s svojega pametnega mobilnega telefona. Sistem vam omogoča, da opravljate in sprejemate klice zgolj z glasovnimi ukazi. Lahko vam celo na glas prebere vaša sporočila, tako ostanete povezani s prijatelji in družino tudi med vožnjo. Osnovnega rokovanja, kot je poslušanje glasbe se je preprosto navaditi, medtem ko zahteva glasovno ukazovanje in prebiranje vaših sporočil malce več vaše pozornosti na mestu, da lahko potem funkcijo varno uporabljate med vožnjo.

Greh bi bil, da v tem testu ne bi omenil sistema Ford MyKey, ki je prejel nagrado Euro NCAP za napredne tehnologije. Tu gre za preprost način ‘nadzora’ oziroma preventivo staršev nad otrokovim početjem. Fiesta ima namreč dva različna ključa. Z ‘glavnim’ ključem lahko nastavite določene zadeve, medtem ko drugega uporablja vaš otrok. S sistemom je mogoče omejiti največjo hitrost na 140 ali na 160 km/h. Prisotni so še opcijski opozorilni piski, ki voznika opozorjajo, da je presegel določeno hitrost in celo onemogočanje poslušanje preglasne glasbe oziroma, če prednja potnika nista pripeta radio ne deluje. Mogoče je prepovedati pa tudi izklop ESP-ja in sistema Active City Stop (pri hitrostih pod 30 km/h sistem zazna, da se je avtomobil pred vami nepričakovano ustavil, in samodejno zavre namesto vas). Zadevo je preprosto nastaviti, le ne pozabite kateri ključ je ‘glavni’ in kateri tisti z omejitvami.

ford fiesta 2013 zadaj

Glede na moč in iskrivost motorja je EcoBoost boljša izbira kot atmosfersko gnani motorji v ponudbi

Glede na moč in iskrivost motorja je EcoBoost boljša izbira kot atmosfersko gnani motorji v ponudbi Fieste.

Litrski EcoBoost me je v Focusu navdušil  s svojim navorjem, manj s porabo. V B-maxu je bila poleg že odpoprej zadovoljivega navora že boljša tudi poraba, a pri Fiesti je razumljivo najboljša. Gre namreč za majhen, lahek avtomobil, težak dobro tono, ki mu poskočen turbinsko polnjeni agregat ustreza. Kljub šibkejši različici, ki ponuja 74 kW (100 KM) sem bil z motorjem in njegovo odzivnostjo navdušen. Pri prehitevanjih je moči dovolj, pet-stopenjski ročni menjalnik pa ustreza tem vozilu. Do 130-140 km/h po števcu avto lepo vleče, prestavna razmerja so lepo razporejena. Zvok motorja je seveda drugačen, deluje malce bolj športno našpičen zaradi trivaljne zasnove. Če primerjam s Kio Rio, ki sem jo imel pred tem na testu in je imela klasičen 1,25-litrski motor brez turbine je vsekakor EcoBoost boljša izbira za vse, ki si želijo bolj iskriv motor, bolj poskočen. 

Kaj vse je dobro na Ford Fiesti pa je ugotavljal tudi mladi obetavni testni voznik Maksi. Preverite v videu:

V epilogu testa lahko zaključim le v eno smer … Pozabite pri Fordu na klasično zasnovane atmosferske motorje in se raje odločite za EcoBoost, če vam je kaj do poskočnega konjička.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Fiesta 1.0 EcoBoost si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.0 EcoBoost (74 kW/100 KM, 000 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 3,7 / 4,3 (CO2: 99 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 11,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 3969 / 1720 / 1495 mm
Medosna razdalja: 2490 mm
Teža: 1025 kg
Posoda za gorivo: 42 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 295 – 980 l

Osnovna cena (1.25, Trend, 3 vrata): 9.920 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 12.470 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 14.615 EUR
(dodatna oprema: 440 EUR – kovinska barva, 75 EUR – tempomat, 75 EUR – dodatno zatemnjena stekla, 620 EUR – paket za pomoč vozniku 2, 385 EUR – Sony avdio sistem, 75 EUR – dvojno dno prtljažnika, 295 EUR – 16″ 15 kraka platišča, 180 EUR – električno pomična stekla zadaj z enojnim dotikom)