Mercedes-Benz A 180 CDI BlueEfficiency 7G-DT

Mercedes-Benz, Testi

Ravno pogosto ne dobim v roke ključa avtomobila znamke Mercedes-Benz. Po dolgem času pa se mi je sreča končno nasmehnila, ko sem z veseljem svojo rit namestil v svetlo modrega A-ja nove generacije.

Ravno pogosto ne dobim v roke ključa avtomobila znamke Mercedes-Benz. Po dolgem času pa se mi je sreča končno nasmehnila, ko sem z veseljem svojo rit namestil v svetlo modrega A-ja nove generacije.

mercedes-benz a platišče 2013

Trikraka zvezda je prisotna povsod.

Glede na to, da sem pred tem letos že vozil trivratnega Audija A3 in BMW-ja serije 1, so se mi v glavi seveda takoj pojavile misli o primerjavi. Izgled je stvar vsakega posameznika. A nihče mi ne bo zameril, če zapišem, da je A3 konzervativno športno naravnan, serija 1 športno-mišičasto z nič kaj pretiravanja in A… Hm, predvsem avantgardno, všečno. Zelo všečno. Predvsem prednji del maske daje takoj vedeti, da gre tu za pravega Mercedesa. Bočne linije so opazne, močno poudarjene, ki avtomobil naredijo bolj atletski. Zadek je malce sramežljiv, a še vedno dovolj opazen. V primerjavi z BMW-jem serije 1 je A krajši in višji. Medosna razdalja pa je malenkost daljša v primerjavi z bavarskim tekmecem, kar ga naredi udobnejšega.

mercedes-benz a test 2013

mercedes-benz a notranjost 2013

Kvalitetna notranjost ne dopušča napak.


V notranjosti
se ne moreš zmotiti v kateri avtomobil si ravnokar vstopil. Udobna prednja sedeža sta izdelana skupaj z vgrajenim vzglavnikom, kar pričara še športnejši občutek. Volanski obroč je v primerjavi z BMW-jevim malce večji, a to ne moti. Je le malce manj športnejši in zato bolj udobno oblikovan. Na sredi le tega se seveda nahaja trikraka zvezda. Osrednja armaturna plošča je prečiščena, dodelana in sijoča. Občutek ob pogledu na ‘šobe’, ki hladijo prostor, izpostavljen LCD zaslon in komande je dober, ah kaj dober, super. Gumbi na volanskem obroču so lahko dostopni in pregledni. Omeniti velja, da ima A v osnovi prtljažnik velik 341 litrov, BMW serije 1 in Audi A3 Sportback ga tu prekašata. Zadnja klop se sicer pri A-ju zelo preprosto prevrne, lahko posamično v razmerju 60 : 40, s čimer se poveča prostornina na 1.157 litrov.

mercedes a lcd mercedes a prtlažnik

Testni A je imel še možnost prestavljanja z obvolanskima ročicama. Tista ‘glavna’ ročka, ki je ponavadi med prednjima potnikoma, je tu nameščena za volanom na desni strani kjer se ponavadi nahaja ročica za upravljanje z brisalci. Vklop brisalcev in nastavljanje hitrosti je prestavljeno na levo ročico kjer se vklaplja smerokaze in dolge luči. Kdor pozna vozila te znamke mu je že vse jasno. Ostali pa bi se tega hitro privadili, verjemite. Rešitev je namreč dobra, saj je zaradi tega na mestu kjer je ponavadi prestavna ročica sedaj en večji predalček, ki se lahko tudi popolnoma zapre.

mercedes-benz a mercedes-benz A na petrolu 2013

Prednja sedeža imata vgrajena vzglavnika.

Prednja sedeža imata vgrajena vzglavnika.

Turbodizelski motor s prostornino 1,8 litra ponuja 80 kW moči, kar na papirju ne zgleda dovolj, ko govorimo o nemškem vozilu omenjene znamke. A povsem zadošča za vsakodnevno uporabo. Brez težav pospešuje do omejitve hitrosti na avtocesti. Za kaj več mu prične primanjkovati sape, a saj je višja hitrost že itak nedovoljena. Nasvet za tiste, ki pričakujejo bolj športen, a zato manj ekonomičen avtomobil – sezite po močnejši različici. Tako opremljenega A-ja, kot sem ga imel sam na testu, si bodo omislili vsi, ki imajo radi nizko porabo – približno 5,0 litrov na sto prevoženih kilometrov v kombiniranem ciklu je možno doseči brez pretiranega naprezanja. K temu pripomore seveda tudi delno sistem start/stop, ki deluje zelo dobro in je uporabniško gledano eden boljših sploh. Nov je tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko, ki deluje boljše od prejšnje različice in hkrati omogoča sekvenčno prestavljanje z že prej omenjenima obvolanskima lopaticama. Menjalnik prestavlja tekoče, predvsem pa skrbi za nizko porabo. Sam sem jo uspel spraviti na 5,3 l /100 km. S pomočjo gumba E S M na armaturni plošči pa lahko nastavljate delovanje samodejnega menjalnika. Načeloma je vedno v E, kar pomeni samodejno normalno prestavljanje. Ob prvem pritisku se vklopi S, kar pomeni športno predstavljanje. S tem menjalnik prestavlja pri višjih vrtljajih in izkoristi več navora in moči avtomobila. V kolikor še enkrat pritisnete na gumb se vklopi M, kar pomeni, da morate sami prestavljati s pomočjo obvolanskih ročic. V kolikor tega ne naredite ob recimo zaviranju, avtomobil samodejno preklopi na E način. Verjamem pa, da bo večina ta avtomobil vozila v samodejnem načinu prestavljanja.

mercedes-benz A test 2013 mercedes-benz A 180

Mercedes-Benz A, da ali ne? V kolikor želite avto na prednji pogon, z avantgardnim pridihom, udobnim in zanesljivim podvozjem, lepo oblikovano notranjostjo in povrh vsega še ekonomičnega – potem le sezite po njem. Res boste plačali več, kot bi za s toliko opreme bogatega Volkswagen Golfa ali Alfa Romeo Giulietta, a trikraka zvezda je le trikraka zveda, kajne?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz A z dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.8 turbodizelski (80 kW/109 KM, 250 Nm) / 7. st. samodejni
Poraba po ECE: 5,0 / 4,1 / 4,4 l (CO2: 116 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4292 / 1780 / 1433 mm
Medosna razdalja: 2699 mm
Teža: 1475 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 341 – 1157 l

Osnovna cena (A 180, bencinski): 22.320 EUR
Osnovna cena testnega modela: 25.380 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 29.951 EUR
(dodatna oprema: 878 EUR – barva pacifiško modra, usnjen volan, usnje ARTICO črno/belo, radio Audio 20 s CD in telefonsko tipkovnico, 1.099 EUR – dvojni ksenonski žarometi, 999 EUR – izvedba opreme Style, paket komfortnih sedežev, pepelnik, notranje oblazinjenje stropa, lita platišča 16″ z 10 prečkami, 262 EUR – manipulativni stroški – žarnice, varn. jopič, priprava vozila, tepihi, 104 EUR – predpražniki iz velurja)