Volkswagen Golf 1.6 TDI Comfortline

Testi, Volkswagen

Kljub temu, da se bodo kopja vedno lomila okrog cene, smiselnosti nakupa in tekmecih, je že več kot 38 let Golf zgodba o uspehu. Ko je leta 1974 Volkswagen predstavil prvo generacijo se verjetno nihče ni zavedal, da so ustvarili blagovno znamko, ki je verjetno bolj prepoznavna kot sam Volkswagen.

Volkswagen Golf 7

Kljub temu, da se bodo kopja vedno lomila okrog cene, smiselnosti nakupa in tekmecih, je že več kot 38 let Golf zgodba o uspehu. Ko je leta 1974 Volkswagen predstavil prvo generacijo se verjetno nihče ni zavedal, da so ustvarili blagovno znamko, ki je verjetno bolj prepoznavna kot sam Volkswagen.

Povprečen slovenski voznik na cesti pogosto zamenjuje posamezne generacije Golfov med seboj. Vodilni v Volkswagnu se namreč zavedajo, da je prav prepoznavna oblika tisto, kar kupce prepriča znova in znova. Skoraj vsi so postali slovenski in tudi evropski avto leta, na svetu pa so jih prodali že skoraj 30 milijonov primerkov. Kakorkoli pogledamo, vedno vse konkurente v tem razredu primerjamo z njim. Mnogo je bilo poskusov odvzema prestola, a Golf ostaja kralj razreda. Vendar še nobena generacija do sedaj ni doživela tako korenite spremembe, kot prav sedma generacija Golfa.

Volkswagen Golf 7

Oblikovno težko rečemo, da gre za revolucijo. Pri teh prodajnih številkah bi bila tudi nesmiselna. Avtomobil je zrasel v dolžino na 4,25 metra (iz 4199 mm), zmanjšal pa se je v širino na 1,79 metra (iz 1837mm) in v višino na 1,42 metra (iz 1786mm). S temi proporcionalnimi spremembami avtomobil izgleda bistveno širši in nižji, kar mu daje izrazitejšo podobo. Golf sedaj izgleda bolj športen, kar nam je bilo zelo všeč. Izrazitejši je postal tudi zadnji stebriček. Veliko pohvalo pa si zasluži zadnje steklo. Trend v tem razredu je namreč postalo spuščanje linije strehe in ožanje zadka, kar je kot posledico prineslo majhno zadnje steklo. Golf ostaja klasik in s tem vozniku omogoča odlično preglednost nazaj, na kar pri sodobnih avtomobilih nismo več navajeni. Zadnji žarometi so ožji in prečiščene linije dajejo občutek, da gre za večji avtomobil. Žarometi so v moderni LED tehniki in dajejo avtomobilu izrazito podobo, še posebej ponoči. Zelo lepe so sprednje luči, kjer so uspeli v precej klasični obliki z LED diodami in ksenonskimi žarometi pripraviti zelo drugačno podobo, kot smo pri Golfu vajeni.

Notranjost je velik korak naprej v primerjavi s "šestko"

Notranjost je velik korak naprej v primerjavi s “šestko”

Notranjost se je pri Golfih doslej zelo navezovala iz generacije v generacijo. Tokrat pa lahko rečemo, da so se oblikovalci zelo posvetili detajlom. Merilniki so pridobili nov osrednji zaslon, katerega upravljamo s tipkami na multifunkcijskem volanskem obroču. Meniji so enostavni in pregledni, tako da se bodo v njem znašli tudi tisti, ki niso ljubitelji tehnike in tehnologije. Osvetlitev merilnikov je prijetna bela, kar velja tudi za celotno sredinsko konzolo. Osrednje mesto je v testnem Golfu zasedal velik zaslon, preko katerega upravljamo radio. Gre za povsem nov vmesnik, ki omogoča tudi preverjanje informacij o stanju vozila, je povezljiv s klimatsko napravo in omogoča vrsto nastavitev. Klimatska naprava odlično opravlja svoje delo, ponuja tudi tri programe avtomatskega delovanja (soft, medium in fast). Multimedijski sistem ima tudi senzor dotika in ko se zaslonu približamo, se prikažejo še dodatne informacije. Zanimiva in pohvalna rešitev. Pohvale si zaslužijo tudi izbrani materiali v notranjosti, ki so na dotik mehki in trpežni. Velik plus predstavljajo tudi velike odlagalne površine v vratih, kjer je tudi prostor za 1,5-litrsko plastenko. Vsekakor dobrodošla ideja in vredna posnemanja.

Vožnja z Golfom je udobna, lahko pa je tudi precej športna

Vožnja z Golfom je udobna, lahko pa je tudi precej športna

Tehnične inovacije so gotovo področje, kjer je Golf storil velik skok naprej v primerjavi s predhodnikom. Prav vsi modeli so namreč opremljeni s celostnim sistemom za izbiro profila vožnje. Profil vožnje (sport, comfort, eco in individual, ki ga sami nastavljamo) omogoča prilagajanje odzivanja podvozja, delovanje avtomatskega menjalnika in krmiljenja koles. Razlike med samimi programi so velike. Športni program namreč povsem otrdi volanski obroč in podvozje ter avtomobil pusti v višje obrate, medtem ko je Comfort namenjen lahkotnemu in neopaznemu prestavljanju z izjemno mehkim volanskim obročem. Vse nastavitve je mogoče tudi individualizirati. Serijsko je Golf opremljen s funkcijo večnaletnega zaviranja in zaščito potnikov »PreCrash«, ki pripravi vozilo na morebiten trk v primeru kritične situacije. Parkirna zavora je odslej elektronska, možno je tudi nastavljanje vklopa in izklopa funkcije »hold« oz preprečevanja, da avtomobil zdrsne nazaj po klančini.

Sprednji žarometi s ksenonsko tehniko so odlični, zadnji avtomobil optično povečajo

Sprednji žarometi s ksenonsko tehniko so odlični, zadnji avtomobil optično povečajo

Samodejni menjalnik DSG ima odslej 7 stopenj. Gre za prečno vgrajen 7 stopenjski menjalnik, ki ima vgrajeno suho dvojno sklopko. Sklopka namreč ni več v olju, kar naj bi prinašalo večjo učinkovitost in zmanjševalo porabo. Menjalnik se prilagaja načinu vožnje in po želji prestavlja športno ali uglajeno. Pri uglajenem prestavljanju smo pogrešali zgolj pozno odzivanje. Je pa menjalnik zelo živahen pri manevriranju in vseskozi je bil prisoten občutek, da se avtomobil želi peljati hitreje. Pri manevriranju in počasni vožnji DSG ni več tako superioren. Kljub temu je avtomatski menjalnik priporočljiva dodatna oprema, ker gre za vrhunski izdelek in enega najboljših na tržišču.

Motor je verjetno najpogostejša izbira kupcev. Gre za 1.6-litrski dizelski agregat s 77 kilovati moči. Realna poraba goriva se giblje med 5.5 in 6 litri. Liter manj boste doživeli zgolj z enakomerno vožnjo po regionalnih cestah ali avtocesti. Tek motorja je miren in s klasičnim dizelskim zvokom. Za večino uporabnikov bo povsem prava izbira, saj avtomatski menjalnik omogoča tudi športnejšo vožnjo in boljše pospeške. Ni ravno GTI vendar se kljub temu pelje normalno.

Volkswagen Golf

1.6-litrski dizelski agregat v kombinaciji z DSG menjalnikom je odlična izbira

Končna ocena Golfa je vedno odvisna od želja in zahtev kupcev. Osnovna cena je konkurenčna tudi drugim, manj zvenečim imenom v tem razredu. DSG menjalnik se v kombinaciji s tem motorjem izkaže kot prava izbira in jo priporočamo. Avtomobil združuje klasične oblike in moderne trende. Tradicionalne kupce bo navdušil že ob prvem srečanju, skeptike pa po kakšnem krogu ali dvema. Golf je namreč odrasel in sedaj tudi na zadnji klopi ponuja dovolj prostora za odrasle. In je tradicija, neponovljiva zgodba in avtomobil, ki ohranja vrednost in tudi čez 10 let ne bo zastarel. Ker je enostavno Golf.

Teja, ženski komentar o vozilu Volkswagen Golf:

»Golf je enostavno Golf. To je to. Dober, luškan in vedno in. Avtomatski menjalnik je super, prostora ima dovolj in še lepe barve je. Tale modra mu najbolj paše«.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Volkswagen Golf 1.6 TDI Comfortline si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

___________________
Podatki: 
Motor / menjalnik: 1.6 TDI (77kW/105 KM) / 7. st. DSG sam. 
Poraba po ECE: 5,5 / 4,0 / 4,5 l (CO2: 102 g/km) 
Zmogljivosti maks. / 0-100: 192 km/h / 10,7 sekund 
Dolžina / širina / višina: 4255 / 1790 / 1452 mm 
Medosna razdalja: 2637 mm 
Teža: 1210 kg 
Posoda za gorivo: 55 l 
Št. sedežev: 5 
Prostornina prtljažnika: 250 – 1305 l

Osnovna cena (1.2 TSI): 15.142 EUR
Osnovna cena testnega modela: 21.063,40 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.176,80 EUR 
(dodatna oprema: metalna barva – 487,08 EUR,  rezervno kolo 16″ – 47,76 EUR, comfort paket: 677,82 EUR , aluminijasta platišča Toronto – 469,67 EUR, biksenonska žarometa z LED dnevnimi -1004,64 EUR,  izbira voznega profila – 114,64 EUR, radio Composition Media – 251,29 EUR, usnjen večfunkcijski trikraki volan – 60,50 EUR)