Kaj je zelena karta in ali jo res potrebujem?

Aktualno

Mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila oziroma zelena karta ni zavarovalna polica, temveč je zaradi poenotene oblike v vseh državah sistema zelene karte pomemben dokument, s katerim dokažete veljavnost zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Zelena karta ali Mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila je za vstop v nekatere evropske države obvezna, priporočljivo pa je, da jo imate povsod. Če povzročite nesrečo ali ste soudeleženec v njej, si boste z njo lahko lažje izmenjali podatke o zavarovanju avtomobilske odgovornosti z ostalimi soudeleženci. Prav tako vam bo služila ob morebitni policijski kontroli, kot dokaz, da imate sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti.

Kje potrebujete zeleno karto in kako jo lahko pridobite?

Zeleno karto potrebujete za vstop v Albanijo, Azerbajdžan, Maroko, Moldavijo, Tunizijo, Turčijo in Ukrajino. Tudi pred potovanjem v Združeno Kraljestvo je priporočljivo, da imate veljavno zeleno karto, s katero se boste izognili morebitnim težavam v primeru preverjanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Postopek pridobitve zelene karte je enostaven. Naročite jo v postopku sklepanja zavarovanja avtomobilske odgovornosti in jo prejmete po elektronski pošti skupaj z ostalo dokumentacijo. Po prejetju jo natisnite na bel papir.

Kdaj jo potrebujete?

Zeleno karto največkrat potrebujete, če ste udeleženi v prometni nesreče v tujini ali s tujcem. Predložiti jo mora povzročitelj nesreče, od katerega morate pridobiti kopijo karte. Če mednarodna karta za zavarovanje motornega vozila nima kopije, naredite fotokopijo ali jo fotografirajte. Kopijo boste namreč potrebovali pri kasnejšemu uveljavljanju odškodninskega zahtevka.

Več o zeleni karti in ukrepanju ob prometni nesreči si lahko preberete v članku na portalu Vse bo v redu.