Novo doma: Seat Leon – španski Golf

Aktualno, Novosti

V Sloveniji se je pričela predprodaja novega Seat Leona, ki stavi na novo – ostrejšo – linijo karoserije.

V Sloveniji se je pričela predprodaja novega Seat Leona, ki stavi na novo – ostrejšo – linijo karoserije.

S 4,26 metra je novi Leon okoli pet centimetrov krajši od svojega predhodnika, vendar pa se je njegova medosna razdalja povečala za skoraj šest centimetrov. To omogoča kratke previse in pripomore k opaznosti platišč.   

seat leon 2013Ostra linija luči je značilna za novo oblikovalsko govorico znamke SEAT. Luči se odlično vklapljajo v izklesano podobo Leona. V razredu kompaktnih vozil so prvič na voljo žarometi s celostno LED-tehnologijo (ob doplačilu malce več kot tisoč evrov), ki obrazu Leona pridajo edinstven izraz, med drugim tudi z markantnimi dnevnimi LED-lučmi. Zadek novega SEAT Leona je močno preoblikovan; veliki logotip služi za odpiranje pokrova prtljažnika. Nekoliko klinasto oblikovane zadnje luči poudarjajo širino in so na voljo tudi z LED-tehnologijo.

seat leon notranjost 2013Armaturna plošča je elegantna, zaradi dvobarvne zasnove daje vtis rahlega lebdenja. Rahlo je obrnjena k vozniku. Detajli dajejo pečat visokokakovostni izdelavi Leona – na primer velike prezračevalne šobe, upravljal­na enota klimatske naprave ali tridimenzionalno zasnovani dekorativni elementi. Prtljažnik ima prostornino 380 litrov, kar je približno 40 litrov več kot pri predhod­nem modelu.

Novi Leon izkorišča na novo razvito arhitekturo vozila – uporaba iste platforme kot za Golfa ali Škodo Octavio –  na podlagi katere so razvojni inženirji sprednjo premo lahko prestavili za 40 milimetrov bolj naprej. Rezultat tega sta dolga medosna razdalja in uravnotežena porazdelitev osne obremenitve – dejavnika, ki v veliki meri ugodno vplivata na udobje in športne krmilne lastnosti. 

Zaradi sodobnih konstrukcijskih tehnologij in uporabe lahkih materialov je bilo maso v primerjavi s predhodnikom moč zmanjšati za do 90 kilogramov. 

Nekaj poudarkov o novem vozilu:
– Bencinski motorji: 1.2 TSI s 63 ali 77 kW (86 ali 105 KM), 1.4 TSI z 90 kW (122 KM) in 1.8 TFSI z 132 kW (180 KM) – vsi razen najšibkejšega imajo lahko sistem Start-Stop, medtem ko imata močnejša dva možnost 7-stopenjske avtomatike DSG
– Dizelska motorja sta dva; 1.6 TDI s 77 kW (105 KM) in 2.0 TDI s 110 kW (150 KM), prestavlja se ročno, šibkejši s 5-, močnejši s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali ob doplačilu z avtomatiko DSG
– V primerjavi z motorji za predhodnika se je njihova poraba zmanjšala za do 22 odstotkov, motor 1.6 TDI razvije navor 250 Nm in v različici Ecomotive s sistemom Start-Stop in rekuperacijskim sistemom porabi po novem evropskem voznem ciklusu na 100 km le 3,8 litra dizelskega goriva, kar ustreza emisiji CO2 99 gramov na kilometer
– Podvozje novega Leona ima spredaj vgrajeno McPhersonovo premo s pomožnim okvirjem, zadaj je pri motorjih z močjo do 110 kW (150 KM) vgrajena prema s povezanima vodiloma, zmogljivejše različice pa imajo zadaj štirivodilno konstrukcijo, ki ločeno prenaša vzdolžne in prečne sile.
– Novi SEAT Drive Profile za Leon FR vozniku omogoča, da karakteristiko krmilne podpore, dodajanja plina in zvoka motorja (ki je moduliran prek zvočnega izvajal­nika) prilagaja v treh načinih: eco, comfort in sport (poleg tega je vozniku na voljo tudi možnost individualnih nastavitev)
– Nivoji opreme so Reference, Style in FR
– Osnovni Reference nivo med drugim ponuja že ASR + ABS, ESC + sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, ISOFIX na zadnjih sedežih, klima, potovalni računalnik, USB priključek, voznikov sedež nastavljiv po višini,… 

seat leon obala 2013Cenovno pozicioniranje Leona ostaja pod konkurenčnim bratom Golfom kar daje optimizem uvozniku, da bodo do konca leta prodali več kot 340 vozil.

Za osnovnega Leona 1.2 TSI Reference s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom je potrebno odšteti 13.990 evrov. Za najdražjo izbiro velja Leon 2.0 TDI s 6-stopenjskim DSG menjalnikom in športno opremo FR, ki stane 22.839 evrov. V času predprodaje je dodatna oprema “Welcome Pack” za prvi dve izvedenki brez doplačila.

Sredi leta lahko pričakujemo še prihod trivratne različice Leona SC in prihodnje leto karavanske različice ST.

Ob koncu lahko dodam le še to – sorodnost in deljenje ključnih komponent z modelom Volkswagen Golf je le velik plus za Leona, več o tem pa, ko ga prejmemo na test.