BMW 120d z M športnim paketom

BMW, Testi

Na testu smo pred letom dni že imeli bencinsko gnano različico BMW nove serije 1. Sedaj je na vrsto prišla še dizelsko gnana, ki je popestrila naše druženje z bogatim spiskom opreme, med drugim tudi z M izgledom. M športni paket opreme naredijo najmanjšo bavarsko serijo še privlačnejšo na pogled in seveda še toliko bolj […]

Na testu smo pred letom dni že imeli bencinsko gnano različico BMW nove serije 1. Sedaj je na vrsto prišla še dizelsko gnana, ki je popestrila naše druženje z bogatim spiskom opreme, med drugim tudi z M izgledom.

V času testa nas je še razveseljeval sneg.

V času testa nas je še razveseljeval sneg.

M športni paket opreme naredijo najmanjšo bavarsko serijo še privlačnejšo na pogled in seveda še toliko bolj poželjivo. Napisi M se bohotijo na volanskem obroču, pragu prednjih vrat, zavornih čeljustih in še kje. Športnejši prednji in zadnji odbijač le še začinita že tako strupenega BMW-ja 120d v opazni oranžni barvi Valencia Orange, ki mimogrede stane 673 evrov. “Zgolj” 18-palčna lahka lita platišča Star Spoke 386 M so lepa, privlačna in ravno dovolj velika, da zaradi njih ne bi postal avto manj udoben ali pa bolj potraten – cena za ta dodatek znaša 489 evrov.

BMW TwinPover Turbo BMW menjalnik 2013 BMW 120d M paket sedež 2013

O notranjosti je škoda izgubljati besed, saj je bilo že vse povedano v prvem testu pri različici 118i. Sedenje je vrhunsko, všečno, športno. A pozor! Tu bodo uživali le mladi po srcu, saj se bodo ostali hitro pritožili, da se sedi prenizko, da sta prednja sedeža pregloboka in da se potnik počuti v avtomobilu utesnjeno. Takšni naj raje sežejo recimo po modelu X1, ki je višji, sedi se višje in predvsem tudi prostornejši. Razliko v ceni raje pustimo ob strani.

Sedaj po testu Audija A3 in Mercedes-Benza razreda A lahko končno naredim tudi manjšo primerjavo med temi tremi modeli, ki sodijo v opevano ‘sveto nemško trojico’. Za volanom sem se najbolje počutil v BMW-ju serije 1, a izjemno tesno za njim je Mercedes-Benz A. Prednost dajem BMW-ju zgolj zaradi izjemnega občutka, ko se zeveš, da voziš avtomobil z zadnjim pogonom in ti tu pa tam malce ‘ritko’ rado zanese. Komur takšen občutek ni všeč bo zagotovo bolj navdušen nad A-jem ali A3-jko. Sedeža v 120d  (cena znaša 1.274 evrov za električno nastavljiva prednja sedeža s spominom za voznikov sedež) in testnem Mercedesu sta bila sicer dražja, a po občutku boljša in zato udobnejša – navdušila sta me bolj kot tisti pri Audiju A3. Ker pogonski agregati niso bili primerljivo močni jih raje ne bom primerjal, medtem ko lahko zapišem še kakšno besedo o razmerju med ceno in kaj kupec zanjo dobi. Tu bi dal prednost Mercedes-Benzu razreda A, ki je cenovno pozicioniran nekako v sredino med oba preostala omenjena modela. Audi A3 je najugodnejši in všeč tistim, ki iščejo ugoden vstopni model premium razreda, hkrati pa so malce starejši in bolj konzervativni kupci. A opozarjam, razlike med temi tremi modeli so majhne!

bmw serije 1 armaturka 2013 bmw serije 1 prtljaznik 2013

V protivrednosti 510 evrov je testni BMW 120d vseboval še funkcijo Connectivity, ki vsebuje možnost povezave Bluetooth in USB naprav. Višjo ceno opraviči brezhibno delovanje povezav mobilnih naprav, kot so npr. pametni telefon, telefon iPhone ali tablični računalnik iPad. BMW serije 1 s tem postane vaše središče in območje dostopa v brezžično omrežje (WLAN-Hotspot) in mobilna pisarna v enem. Z doplačilom 357 evrov pa dobite temnejša stekla, da so prej omenjeni elektronski pripomočki v avtomobilu malce varnejši pred vpogledom nepridipravov, ki iščejo priložnost za krajo in seveda, da ne omenimo zaščite pred soncem.

BMW M 120d bmw 120 žarometi 2013 bmw 120d bmw 120d M paket test 2013

Dizelski pogonski agregat z oznako 120d je pravšnji za široko množico voznikov, a prvi predpogoj je dovolj debela denarnica – osnovna cena 120d znaša namreč okoli 30.000 evrov. A avtomobil se oddolži z nizko porabo, ki v mestnem režimu znaša brez večjih težav okoli šest litrov na sto kilometrov. Samodejni menjalnik Steptronic, ki je eden izmed večjih krivcev za višjo ceno testne različice, saj je potrebno zanj doplačati preko 2.100 evrov, je razumljiva izbira za vse, ki ljubijo udobje. Odvisno od režima vožnje se menjalnik prilagaja z odzivnostjo prestavljanja. Prestavlja tekoče, predvsem pa nemoteno. V kombinaciji s tem motorjem je idealen za tiste, ki preživijo ogromno časa v avtomobilu, bodisi v mestu ali na relacijah. Porabo je mogoče s pomočjo Eco Pro sistema spraviti na nizko raven, če le ne podležete želji po hitrem speljevanju in izkoriščanju celotne moči, ki jo ponuja 120d.

bmw 120 z m športnim paketom

Kdor ga ima na dvorišču, je zagotovo nanj ponosen.

Že tako dobro serijsko BMW-jevo podvozje za vsakdanjo uporabo je bilo pri našem testnem primerku nadgrajeno z M športnim podvozjem za kar ni bilo potrebno doplačila. V višini 612 evrov so bile dodane le M sport zavore. Neravnine pobira enkica tekoče, brez težav. Volanski mehanizem je s pomočjo Servotronica, ki stane 255 evrov, neposreden in dobro komunikativen z voznikom. Če želite, lahko s tem avtomobilom zavoje odpeljete izjemno hitro. Nad vašo vožnjo pa skrbno skrbi elektronika, predvsem dinamičen nadzor stabilnosti DSC in nadzor oprijema DTC, ki ju je mogoče tudi popolnoma izklopiti. Ko sta vklopljena se diskretno vmešavata, ko se želijo zadnja kolesa zavrteti v prazno.

Skratka, BMW je vreden svojega denarja. Če se s tem ne strinjate, potem pač niste ciljna publika.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW serije 1 z 2,0-litrskim dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.0 turbodizelski (135 kW/184 KM, 380 Nm) / 8. st. samodejni
Poraba po ECE: 5,2 / 3,9 / 4,4 l (CO2: 119 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 228 km/h / 7,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4324 / 1765 / 1421 mm
Medosna razdalja: 2690 mm
Teža: 1430 kg
Posoda za gorivo: 52 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 360 – 1200 l

Osnovna cena (116i): 24.700 EUR
Osnovna cena testnega modela: 29.300 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 45.443 EUR
(dodatna oprema: barva Valencia Orange, 18″ M lita alu. platišča Star Spoke 386 s kombiniranimi pnevmatikami, avtomatski menjalnik Steptronic, Servotronic, M sport zavore, alarmna naprava, M športni paket, sivi pas pa prednjem steklu, temnejša stekla, avtomatska zatemnitev notranjega vzratnega ogledala, el. nastavitev prednjih sedežev s spominom za voznikov sedež, ledvena opora za prednja sedeža, ogrevana prednja sedeža, prilagodljiv snop žarometov, tempomat z zavorno funkcijo, pomoč pri vklopu in izklopu dolgih luči, Advantage plus paket, radio BMW profesional, HiFi ozvočenje, funkcija “Connectivity”, instrumentalna plošča z dodatnimi vsebinami)