Iztok: Prehitro leto 2013

Aktualno, Blog, Zanimivosti

Le še nekaj dni nas loči od odštevanja in izrekanja čestitk za novo, srečno in zdravo leto 2014. Juhej? No ja. Mogoče nisem letos ravno najbolje razpoložen za tovrstna praznovanja, saj se v teh dneh spopadam z miselnimi vojnami v moji glavi.

Le še nekaj dni nas loči od odštevanja in izrekanja čestitk za novo, srečno in zdravo leto 2014. Juhej? No ja. Mogoče nisem letos ravno najbolje razpoložen za tovrstna praznovanja, saj se v teh dneh spopadam s številnimi miselnimi vojnami v moji glavi. Nisem tip človeka, ki bi ob zaključku leta delal zaobljube ter si drastično želel sprememb v novem letu… Pa vendarle, letošnji zaključek leta mi je pod nos pomolil ravno to – morebitne spremembe.

Zato je ravno pravi čas, da malce “odmislim” in se poigram s spomini, ki me vežejo na letnico 2013. Vsekakor je to leto minilo občutno prehitro.

Nekje pred francosko-italijansko mejo.

Nekje pred francosko-italijansko mejo.

Lahko bi rekel, da sem leto 2013 zares pričel z izletom v Ženevo na avtomobilistični salon. Z Nastjo sva se tja odpravila kar z Dacio Lodgy in moja največja skrb je bila kako težko bom “preživel” dolgo, monotono vožnjo brez tempomata. Hja, kaj čem. Sem pač razvajena rit, vajena avtomatikov, tempomatov in po možnosti še ogrevanih sedežev. A, Lodgy se je izkazal kot super popotnik. Namesto tempomata je imel vgrajen limitator, ki je odlično nadomestil manjkajočo funkcijo. Izlet pa bo ostal v lepem spominu. V lepem spominu mi bo ostala še ena Dacia – Duster Extreme 4×4 – s svojim “offroad” izgledom, ki me je prepričal, da moram pogosteje obiskati gozdove, naravo.

Spomin, ki ne bo tako hitro zbledel.

Spomin, ki ne bo tako hitro zbledel.

Sledil je april in moj prvi obisk Združenih arabskih emiratov. Ne le, da me je Dubaj prevzel, zaljubil sem se v neskončno sonce in puščavo. K temu je najverjetneje botrovala tudi dolga, hladna  zima v Sloveniji. Na dubajskem dirkališču pa sem se prvič v življenju zapodil s pravo “Single Seater” formulo in preizkusil surov dirkalni sekvenčni menjalnik. V začetku decembra, ko sem se ponovno vrnil na kraj zločina pa sem sedel še za volan tamkajšnjega rent-a-karta in preizkusil vrhunsko kartodrom progo. Zgrajena po visokih mednarodnih standardih je vsekakor pravo doživetje za slehernega ljubitelja hitre vožnje.

V6 v nosu, to je Imapala.

V6 v nosu, to je Imapala.

Med testnimi vozili, ki jih je v letošnjem letu bilo kar 74 in še dodatnih nekaj, ki sem jih srečali zgolj na enodnevnih predstavitvenih vožnjah so me številna navdušila. Vredna omembe sta zagotovo novi veliki in relativno konkurenčno ugoden JEEP Grand Cherokee in nekaj več kot 300 “konjska” Chevrolet Impala s katero sem se zapodil na relaciji Dubaj – Abu Dhabi. Na tedenskem preizkusu me je sprva prevzel novi Mercedes-Benz razreda A, vendar sem kasneje preizkusil še model CLA in priznam, ostal v dilemi kateri bi mi trenutno bolj ustrezal. V ta krog bi z lahkoto še dodal BMW 320d Gran Turismo Sport Line, ki predstavlja nekakšno bavarsko razmišljanje o “enoprostorskih” vozilih. Krivico pa bi naredil, če ne bi omenil še napredne, kvalitetne in dobre opozicije trenutni konkurenci v svojem razredu – Kie Optime Hybrid. To je več kot dostojna poslovna limuzina za uporabo v mestu, kot tudi za daljše poti… In ko sem že pri dolgih poteh pa najverjetneje ni le moj jagodni izbor, temveč še za marsikaterega drugega voznika na tem planetu, je idealna nova Mazda6.

Leto 2013 pa mi bo ostalo v spominu še po številnih urah preživetih na karting progi Pro Karting v ljubljanskih Črnučah in projektu Ekskluzivni koledar Avto.Over.Net 2014, ki nam je vzel precej časa za načrtovanje in fotografiranje. Ni kaj, leto sem preživel v veliki meri za volanom. Kakšno pa bo 2014?

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.