Kia Optima Hybrid 2.0 CVVT TX

Kia, Testi

Nad hibridnimi vozili sem bil vedno malce skeptičen. Težko je najti neko neposredno primerjavo glede učinkovitosti in porabe. Pri testu Optime Hybrid pa sem prišel do zanimivih zaključkov.

Nad hibridnimi vozili sem bil vedno malce skeptičen. Težko je najti neko neposredno primerjavo z njimi glede učinkovitosti in porabe. Pri testu Optime Hybrid pa sem prišel do zanimivih zaključkov, ki vam bodo morda v pomoč pri odločitvi ob nakupu novega avtomobila.

V tem sedanjem trenutku lahko vozite avto po izgledu prihodnosti.

V tem sedanjem trenutku lahko vozite avto po izgledu prihodnosti.

Optimo Hybrid in ostale podobne avtomobile je potrebno po moči in tudi porabi v neki meri primerjati kar s klasičnimi limuzinami, ki smo jih še pred dobrimi desetimi leti še na veliko vozili. V mislih imam avtomobile, ki so imeli vgrajene klasične atmosferske 2,0-litrske pogonske agregate. Kia Optima Hybrid je namreč bencinar z ravno enako velikim klasično zasnovanim motorjem. Torej, tu je logična povezava med temi avtomobili, a Optima Hybrid ima zavoljo razvoja dodan še elektromotor, ki doda več moči in bistveno nižjo porabo. Da ne omenim večje udobnosti v vožnji. Torej, da na kratko povzamem 3 : 0 za Optimo Hybrid proti 2,0-litrskim bencinarjem, saj zmaga po moči, saj ponuja skupaj z elektromorjem kar 140 kW moči ter da ne omenim odličnega navora že v samem štartu. Točko dobip Hybrid tudi pri porabi, saj popije v primerjavi s klasičnimi bencinskimi limuzinami manj za 2 litra ali celo več in zmaga še pri udobnosti – lepo požira neravnine, neslišna pri nizkih hitrostih in ima odlično zvočno izolacijo. Tako gledano je avtomobilistična industrija naredila v zadnjih dobrih desetih letih dober korak naprej. Optima Hybrid je v tem primeru dokaz za to.

optima hibrid 2013

Dobro ozvoženje, pregleden in sodoben pogled na inštrumente...

Dobro ozvoženje, pregleden in sodoben pogled na inštrumente, strešno okno, samodejni menjalnik, hibrid … za 33 tisočakov.

Lahko pa Optimo Hybrid primerjamo tudi z dizelskimi različicami, v tem primeru s klasično Optimo 1.7 CRDi s 100 kW. Tu je izzid tesnejši, a v prednost štejem Korejcem, da so uspeli za popolnoma enako ceno, če gledamo najvišji nivo opreme TX Vision A/T, ponuditi dizelsko kot tudi hibridno različico. Optima Hybrid zmaga pri statistiki – ponuja več moči – a slednje ni ravno zaznati zaradi ne športnega samodejnega menjalnika. A to mu ne gre ravno zameriti, saj je nastavljen bolj za udobno, križarsko vožnjo kjer svoje delo dobro opravi. Ob zmerni uporabi, se pravi ne hitri in agresivni vožnji, samodejni menjalnik zgledno opravlja svojo funkcijo. Tudi pri prehitevanju, če ni ravno ‘noga do podna’ direktno iz umirjenje vožnje, se lepo odzove in pospeši. Pri tem svojo funkcijo dobro opravi seveda elektromor, ki priskoči na pomoč z vsem svojim navorom. Vsekakor pa je ta Optima bolj primerna za križarjenja in umirjeno, udobno vožnjo. Povprečna poraba na testu se je pri hibridni Optimi gibala okoli šestih litrov, verjamem, da bi toliko ali celo malce višjo imel pri dizelski različici. Torej tudi tu sta si avtomobila praktično izredno primerljiva.

Nekako logično pa je, da Optimo Hybrid primerjamo še s podobnimi tovrstnimi vozili na trgu v smislu ‘hibridnosti’ in ekonomičnosti. Opel Ampera, ki se sicer premika s pomočjo elektrike, a le to proizvaja bencinski motor, stane v osnovi kar 45.900 evrov. Poleg tega je še manj uporabna kot Optima, a v praksi naj bi bila varčnejša – tega še nisem preveril. Še dražja izbira glede na to kaj dobiš se ponuja trojček Peugeot iOn, Citroen C-Zero in Mitsubishi i-Miev, ki stane posamezen model od približno dobrih 28.000 evrov (C-Zero) dalje in gre za prave male mestne malčke. Toyota Prius je tu še najprimernejši konkurent, a ponuja manj moči in manj prostora – od slabih 25.000 evrov dalje.

kia optima hybrid 2013

Prtljažnik pri hibridni Optimi je manjši za 124 litrov, a še vedno zadošča osnovnim potrebam.

Prtljažnik pri hibridni Optimi je manjši za 124 litrov, a še vedno zadošča osnovnim potrebam.

Optima pa se sicer lepo pelje. Podvozje zelo lepo pobira neravnine, zasluga gre tudi dolgi medosni razdalji. Voznik ima dober občutek v volanu. Vsekakor pa to ni avtomobil za tiste, ki radi odločno pritiskajo na stopalko za plin. Že vsi prikazovalniki imajo očitno funkcijo, da s svojimi barvami, prevladujeta zelena in modra, ter grafiko na LCD zaslonu voznika umirjajo in podzavestno pripravijo do tega, da vozi počasi in predvsem ekonomično. Doseganje nizke porabe je v tem avtomobilu prijetno opravilo.

Oblikovno je Optima trenutno eden izmed naprednejših avtomobilov v prodaji na slovenskih tleh. Dizajnersko je zaključena v celoto, polna velika lahka lita platišča dajejo le še piko na i. Kljub temu, da si je v sorodu s koncernskim modelom Hyundai i40, podobnosti ni zaslediti. Oba modela izstopata in sta primerna za tiste, ki želijo alternativo klasičnim limuzinam s čimer pokažejo svojo individualnost, drugačnost, posebnost. Mednju bi lahko prišteli še odličen novi izdelek z Japonske – Mazdo6.

Usnje, kvalitetni materiali - to je sodobna Kia.

Usnje, kvalitetni materiali – to je sodobna Kia.

Optima Hybrid je edini hibridni avtomobil s 7-letno garancijo in prodajno ceno na ravni dizelske različice. Hkrati Kia ponuja tudi na baterije prav takšno garancijo kot za celotno vozilo – 7 let, kar je prednost. Avtomobil pa je priporočljiv za uporabo v poslovne namene, saj je drugačen, ni tipičen izmed svete nemške trojice, a kljub temu kvaliteten, zanimiv in atraktiven. Ponuja veliko mero udobja v notranjosti. V kolikor se v takšnem avtomobilu zadaj peljeta dva poslovna partnerja, se bosta počutila odlično. Vsekakor je to avto, ki si ga je vredno ogledati, če že ne kupiti.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Kia Optima Hybrid si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0 bencinski (110 kW/150 KM, 180 Nm) + elektromotor (30 kW/41 KM, 205 Nm, Li-ion baterija) / 6-stopenjski samodejni menjalnik
Poraba: 5,4 l (CO2: 125 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 192 km/h / 9,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4845 / 1830 / 1455 mm
Medosna razdalja: 2795 mm
Teža: 1662 kg
Posoda za gorivo: 65 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 381 l

Osnovna cena (1.7 CRDi LX): 19.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 32.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 33.990 EUR
(dodatna oprema: 200 EUR – priprava vozila, 400 EUR – kovinska barva)