Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Mercedes-Benz, Testi

Mercedes še nikoli ni ciljal tako močno na mlajšo populacijo, kot z zadnjo generacijo vozil, ki so narejeni na platformi razreda A oz B.

Mercedes še nikoli ni ciljal tako močno na mlajšo populacijo, kot z zadnjo generacijo vozil, ki so narejeni na platformi razreda A oziroma B. CLA je manjši brat velikega hišnega kupeja CLS-a, ki je začetnik zgodbe o štirivratnih kupejih. 

CLS je dolgo časa veljal za avto, ki je všeč tudi tistim, ki prej nikoli niso kupili Mercedesa. CLA ob svojem rojstvu nadaljuje podobno poslanstvo. In je spet eden izmed tistih letošnjih izdelkov, ki kar kliče po pozornosti kupcev in ljudi na cesti. Sploh če je v kričeče rdeči barvi in s paketom AMG.

CLA 220 CDI

CLA je opazen, zelo opazen.

Če želite kupiti avtomobil, ki vam ga bodo zavidali vsi sosedje in bo daleč najbolj opazen v četrti, potem z nakupom CLA ne boste zgrešili. Že na predstavitvi spomladi se je izkazalo, da rdeča ne bo več rezervirana zgolj za ljubitelje Ferrarija temveč postaja del zgodbe AMG. Oblikovno je CLA del zgodbe, ki jo ustvarja in piše Robert Lešnik z ekipo. Sodoben Mercedes je tako postal divji, kot še nikoli. Linije se spuščajo od sprednjega dela proti zadku in spominjajo na legendarne velike kupeje iz tridesetih let, ko so v nosu kraljevali 12 valjniki. Maska s svetlečimi elementi deluje zelo futuristično. Celotna oblika nakazuje, da se pod motornim pokrovom skriva zver.

Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Notranjost ustvarjena za zapeljevanje

Notranjost krasijo izbrani materiali. Že vstopne letve s svetlečim napisom Mercedes-Benz nakazujejo, da vstopate v premium izdelek. Če ste sedeli v novem razredu A ali B, potem vam bo notranjost zelo znana. Merilniki so pregledni in opremljeni z barvnim zaslonom, sredinski del je opremljen s komunikacijsko napravo in velikim ločenim zaslonom. Avtomobil je enostavno upravljati s pomočjo stikal na volanskem obroču, stikal na sredinski konzoli ali glasovno. Predvsem glasovno izbiranje in upravljanje se je izkazalo kot uporabna rešitev in dobro deluje. Izbrani materiali pa upravičujejo “premium” ime proizvajalca. Armaturna plošča je obdana z artico usnjem in prešita z okrasnimi rdečimi šivi. Ti so seveda del drage dodatne opreme. Ampak vzdušje je prav zaradi njih še posebej prestižno. Tudi aluminjasti dodatki so res aluminjasti in ne imitacija, kar je danes v avtomobilih prej izjema kot pravilo.

IMG_1755edit

Asistenčni sistemi in varnost na najvišji ravni

Testni CLA je bil kar dodobra založen z varnostno asistenčnimi sistemi. Kot smo že navajeni ima vgrajen sistem za opozarjanje pred trkom. Za enega najboljših če ne celo najboljši je sistem, ki bere prometne znake. Ta deluje odlično, prebira tudi dopolnilne table in vozniku le te prikazuje na zaslonu med merilniki. Tudi sistem samodejnega parkiranja se avtomatsko vklopi, ko je hitrost nižja od 30 km/h. Tako za bočno parkiranje potrebujemo zgolj pritisk gumba OK na volanu, preostalo avtomobil opravi sam. In celo hitreje, kot bi to storili sami. Priročno za vse, ki ste veliko v mestu. Za pomoč skrbi tudi kamera za vzvratno vožnjo, ki se samodejno skrije v rob prtljažnega prostora, da se ne umaže.

Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Tehnični vrhunec je menjalnik

Testni CLA je bil opremljen z motorjem 220 CDI. Ta motor poznamo že iz večjih limuzin. Gre za 4-valjnik s 125 kilovati oziroma 170 konjskimi močmi. Pogon poteka na prednji kolesni par. Ja, prav ste prebrali. Najmanjši Mercedesi imajo zaradi varčevanja s težo prednji pogon. Odmislimo lahko odnašanje zadka na spolzkem asvaltu. Bo pa priročnejši ob prvem snegu. Ta motor je na voljo samo z avtomatskim menjalnikom. Gre za novi 7G-MCT menjalnik, ki pravzaprav menjalnik z dvojno sklopko. Prestavljanje je mogoče v načinu eco, sport ali ročnem. Pri ročnem se da prestavljati z ročicami na volanu. Prestavljanje je hitro in predvsem gladko. Pri speljevanju so ti menjalniki običajno bolj grobi, kar pri testnem nismo opazili. Avtomobil se pelje kot pravi športnik in predstavljamo si, kak užitek je šele peljati različico 250 ali CLA 45 AMG. Tudi lega ob športnejši vožnji je odlična in voznik ima za volanom nenehno občutek popolnega nadzora. Tudi, ko se vozi športnejše skozi ovinke. Takih voznih lastnosti vozilom z zvezdo na nosu običajno ne pripisujemo. Poraba goriva znaša okrog 6,5 do 7 litrov. Veliko je odvisno od stila vožnje ampak pod 6,5 ga boste težko spravili.

Mercedes-Benz CLA 220 CDI

Modni dodatek ali zapeljivec leta?

Zagotovo gre za enega najbolj vročih avtomobilov letošnjega leta. V času testiranja je bil CLA deležen neprestanih pogledov. Težko se je odločiti ali prepriča njegova zunanja podoba, ki je izjemno mladostna ali udobje, ki ga je deležen voznik. Edini resni tekmec je pravkar predstavljen Audi A3 limuzina, ki pa je bolj klasično oblikovan. Zagotovo je ta nov segment štirivratnih kupejev tisti, ki mu napovedujemo še veliko rast. Sploh, ker tisti mladi in uspešni, željni pozornosti kar kličejo po avtomobilih tega segmenta. Sploh, ker so sanje dosti dostopnejše, kot so bile leta 2006, ko je prvi štirivratni kupe CLS zapeljal na evropske ceste. Kljub temu je cena testnega modela znašala 47.989 evrov.  Ob tem velja omeniti, da smo imeli v avtomobilu ročno klimatsko napravo. Pri tej ceni in tej znamki si kaj takega ne bi smeli dovoliti. Edini testni avtomobil z ročno klimatsko napravo letos je bil skoraj trikrat cenejši. Pri nakupu ne pozabite odkljukati tudi tega doplačila, ki je za ta razred vozil kar samoumeven.

Osebni zaključek

Rdeča je barva ljubezni in zaljubiti se v novi CLA res ni težko. Ob vseh detajlih, ki jih ima je izjemno suveren. Tehnika deluje odlično, varnostni sistemi so v samem vrhu. Če iščete avtomobil za zapeljevanje je to zagotovo najbolj vroča izbira letos. Ne pozabite pa doplačati za avtomatsko klimo. Če bi imel še pogon speljan na zadnji kolesni par bi bil verjetno blizu popolnosti.

Iztok, drugi komentar:

Kaj lahko zapišem o modelu CLA? Vsekakor to, da me je presenetil. Že razred A mi je bil všeč, ker je resnično s svojo obliko pisan mladim na kožo. CLA pa dodaja še tisti kanček prestiža, ki ga ponujajo športnejši in ekstravagantnejši modeli. Bravo Mercedes-Benz.


Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz CLA 220 CDI si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 220 CDI (125kW/170 KM, 350 Nm) / 7-st. sam. 7G-DCT
Poraba po ECE: 5,6 / 3,8 / 4,5 l (CO2: 117 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 230 km/h / 8,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4630 / 1777 / 1432 mm
Medosna razdalja: 2699 mm
Teža: 1525 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 470 l

Osnovna cena (CLA 180): 27.440 EUR
Osnovna cena testnega: 35.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 47.989 EUR 
(dodatna oprema: kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, aktivni parkirni asistent – vključno PARKTRONIC, lamela v maski hladilnika v barvi vozila, COMAND Online, dvojni ksenonski žarometi, usnje RED CUT črno, perforirano (športni sedeži – AMG Line), ogrevan sistem za pranje stekel, izvedba opreme AMG Line, ekskluzivni paket AMG, paket ogledal, samodejno zaznavanje, otroškega sedeža na sovoznikovem sedežu, paket za boljšo vidljivost)