Mazda6 CD175 AT Revolution

Mazda, Testi

Dolgo se že nisem veselil kakšnega testnega avtomobila, kot sem se te nove Mazde6. Že ob domači predstavitvi me je Mazda6 očarala.

Dolgo se že nisem veselil kakšnega testnega avtomobila, kot sem se te nove Mazde6.

Že ob domači predstavitvi me je Mazda6 očarala. Linije, ki ponazarjajo geparda v premikanju so me prevzele. Vidim jih, čutim jih. Pa vi? Morda ne, vendar kljub vsemu poskusite. Oblikovalci so naredili izjemno lep avtomobil, ki se s svojimi oblinami ozira tudi po nostalgiji. Dizajn Mazde6 se malce prikrito vrača v čase, ko so bili boki močno izpostavljeni.

mazda6 test 2013

V notranjosti je zaznati malce manj čustev, a pregledno in čisto oblikovno zasnovano armaturno ploščo. Voznikov prostor je dodelan, obdan s kvalitetnimi materiali. Malenkost, ki me je kot voznika motila, je bila postavitev digitalne ure – le ta se nahaja precej nizko. Želel bi si, da bi bila pozicionirana višje, da ne bi premikal pogleda stran od smeri vožnje. LCD zaslon je mogoče upravljati na dotik, kar ni tako praktično, oziroma s pomočjo osrednjega krmilnika na sredinski konzoli, ki pa tudi potrebuje nekaj privajanja.

mazda6 med vožnjo test 2013 mazda6 notranjost 2013

Usnjena notranjost, kvalitetni materiali - to je Mazda6.

Usnjena notranjost, kvalitetni materiali – to je Mazda6.

Avtomobil, ki je skoraj tako velik kot BMW serije 5, ponuja dovolj prostora spredaj, kot tudi zadaj. Tudi višje rasli potniki na zadnji klopi ne bodo trpeli s pomanjkanjem prostora za glave ali kolena. Prtljažnik je ogromen, a ima hibo – majhno odprtino vrat. Žal so že ob domači predstavitvi pri uvozniku povedali, da lahko zaman pričakujemo petvratno različico, ki bi to olajšala in ki je bila na voljo v prejšnji generaciji. Pohvaliti je potrebno še dovolj uporabnih odlagalnih mest, ki jih pogosto pogrešamo pri kakšni francoski konkurenci. Usnjeni sedeži so udobni oziroma pravzaprav razvajajo potnike.

Sistem i-stop izboljša okoljsko zmogljivost vašega vozila z ugašanjem motorja, kadar je avto v prostem teku. Sistem i-stop je na voljo tako za ročne kot za samodejne menjalnike.

Sistem i-stop izboljša okoljsko zmogljivost vašega vozila z ugašanjem motorja, kadar je avto v prostem teku. Sistem i-stop je na voljo tako za ročne kot za samodejne menjalnike.

Dizelska motorja v ponudbi pri Mazdi6 sta trenutno CD150 s 110 kW in CD175 s 129 kW moči in oba že zadoščata emisijskemu razredu Euro 6. V testni različici se je skrival močnejši agregat skupaj s serijsko tehnologijo i-stop in sistemom i-ELOOP v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Sistem i-ELOOP skrbi za izboljšanje okoljske zmogljivosti in nizko porabo goriva. To je prvi Mazdin avto s tovrstnim sistemom, ki izrabi energijo, ki nastane med upočasnjevanjem avtomobila s čimer poganja električne komponente. Nekonvencionalni kondenzator hrani in oddaja električno moč hitreje, učinkoviteje in dlje. Okoli 10 % moči motorja se ponavadi pretvori v električno energijo za napajanje električnega sistema v avtomobilu, tu motor skrbi le za pogon. Na zaslonu sistema i-ELOOP na armaturni plošči vam kaže, koliko električne energije se tvori med zaviranjem in koliko energije že imate. Najnižja poraba zabeležena na testu je v kombiniranem ciklu znašala približno 7,0 l/100 km, kar je zadovoljivo za to moč motorja.

Menjalnik deluje lepo, tekoče. S prestavno ročico, ko je v poziciji M se prestavlja po “dirkaško” – k sebi navzgor, stran od sebe navzdol. Lahko se prestavlja tudi v kombinaciji D in M (ročica v položaju D) in prestavljamo izključno z obvolanskima ročicama, ko želimo oziroma avtomobil prestavi sam, ko meni da je tako bolje.

mazda6 2013 test

Mazda6 ima res lepo uglašeno podvozje, saj se zna na daljših relacijah pri avtocestnih hitrostih obnašati kot ladja. Prav lepo pobira neravnine in kakšne kuclje. Udobna in zelo primerna je za daljša potovanja, hkrati pa je pri ostrejši vožnji tudi zelo komunikativna, voznik ima dober občutek za volanom. Preprosto jo je usmerjati, volan je ravno prav neposreden. Vsekakor je trša kot Peugeoti in Citroeni, a hkrati malenkost mehkejša kot kakšni Audiji. Po udobnosti bi jo kar primerjal s kakšnim Mercedes-Benzom C oz. E razredom ali celo BMW-jem, ki pa je nekoliko še bolj neposreden in bolj športno naravnan.

Sosedje vam bodo nevoščljivi z razlogom.

Sosedje vam bodo nevoščljivi z razlogom.

Testna Mazda6 se je ponašala z najbogatejšim nivojem opreme Revolution. Oprema je tako bogata, da nisem v njej pogrešal pravzaprav ničesar. S to opremo dobite med drugim pametni ključ, radarski tempomat, električno nastavljive sedeže s spominsko funkcijo, ozvočenje Bose, biksenonske smerne luči s samodejnim preklopom med kratkimi in dolgimi, nadzor mrtvih kotov in nenamernega zapuščanja voznega pasu, sistem za samodejno zaviranje in še bi lahko našteval. Cena je kakršna je. Malce ceneje dobite hibridno Kio Optimo ali dizelsko različico s polno opremo, ki pa je bistveno šibkejša.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mazda6 nove generacije z najmočnejšim dizelskim motorjem v ponudbi si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:

Motor / menjalnik: CD175, turbodizelski (129 kW/175 KM, 420 Nm) / 6. st. samodejni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,2 / 4,8 l (CO2: 127 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 216 km/h / 8,4 s
Dolžina / širina / višina: 4870 / 1840 / 1450 mm
Medosna razdalja: 2830 mm
Teža: 1495 kg
Posoda za gorivo: 62 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 489 l

Cena osnovne različice (2.0i, Emotion): 21.290 EUR
Cena testne različice: 33.890 EUR
Cena testne različice z dodatno opremo: 35.090 EUR
(dodatna oprema: 700 EUR – kovinska barva, 500 EUR – navigacija)