BMW 320d Gran Turismo Sport Line

BMW, Testi

Ko sem na test prevzel novi model BMW 320d Gran Turismo sem pomislil, še en odličen standarden BMW v drugačni preobleki. Motil sem se, kakor sem spoznal tekom tedna spoznavanja z njim.

Ko sem na test prevzel novi model BMW 320d Gran Turismo sem pomislil: “Še en odličen standarden BMW v drugačni preobleki.” Motil sem se, kakor sem spoznal tekom tedna spoznavanja z njim.

Namreč Gran Turismo je v primerjavi s karavanskim ali limuzinskim BMW-jem serije 3 celo daljši. Daljšo pa ima tudi medosno razdaljo, kar ga naredi vizualno takoj daljšega. Z dvignjeno ritko in višjo pozicijo strehe pa nehote pomislim, da imam na testu kar enoprostorca. No, tako daleč Bavarci kljub vsemu niso šli. Gran Tursimo je namenjen temu, da se potniki v drugi vrsti počutijo bolje, imajo več prostora.

bmw 320d gran turismo 2013 stoje

Torej filozofsko gledano bi lahko tudi zapisal, da je to neka BMW-jeva interpretacija premium družinskega oziroma poslovnega avtomobila. Gran Turismo bo všeč tistim, ki so jim moderni terenci kot so X1, X3, X6 in X5 previsoki, preveč terenski oziroma predragi, medtem ko jim je najverjetneje serija 5 Gran Turismo tudi prevelika ali nemara razumljivo predraga. Klasičen avtomobil kot sta limuzina ali karavan serije 3 pa jim ne ustrezata, ker sta preklasična ali pa nenazadnje potrebujejo prostornejši avtomobil. Tako, da ni dvoma, da bi ta model imel težave z iskanjem strank.

Premium v vsakem pogledu. Usnje, kvalitetni materiali in udobni sedeži.

Premium v vsakem pogledu. Usnje, kvalitetni materiali in udobni sedeži.

V notranjosti bosta voznik in sovoznik najprej imela težave pri prepoznavanju modela v katerega sta pravkar sedla – gre za tipičnega predstavnika znamke BMW. Minimalna razlika, ki se opazi spredaj so minimalno dvignjenimi sedeži, kar omogoča predvsem starejšim potnikom sproščeno in nekoliko bolj udobno vožnjo. Možnost nastavljanja dolžine sedala sedeža je več kot dobrodošlo. V drugi vrsti bo za potnike delo prepoznavanja modela bistveno lažje, saj v primerjavi s karavanom ali limuzino serije 3, ponuja Gran Turismo bistveno več prostora in se lahko kosa že s tistim pri seriji 5. Namreč v drugi vrsti lahko sedijo do tri odrasle osebe ter zaradi dolge medosne razdalje bolj raztegnejo noge na kakšni daljši poti. Zložljivo naslonjalo zadnjih sedežev poskrbi za maksimalno sprostitev, medtem ko funkcija Cargo poveča 520-litrski prtljažnik za do 33 litrov. Zlaganje naslonjala zadnjih sedežev v razmerju 40:20:40 lahko doda še dodatnih 1.600 litrov. Seveda je na prtljažnih vratih, kot tudi ključu, prisoten gumb za odpiranje le teh. Naj omenim še to, da je prtljažnik pri karavanu velik 495 litrov, medtem ko tu pridobite torej 25 litrov več prostora.

bmw 320d gran turismo 2013 voznikov prostor

Zaslon

Zaslon je pregleden in berljiv ne glede na položaj sonca.

Oblika instrumentne plošče je že poznana iz drugih modelov te znamke. Volanski obroč sede odlično v roko, ročici za prestavljat sta na dosegu roke. Optično harmonijo so oblikovalci v notranjosti vozila uspeli pripraviti s svojimi značilnimi vodoravnimi poudarki. Sredinska konzola in prosto stoječi sredinski prikazovalnik sta rahlo usmerjena proti vozniku. Na zaslonu se prikazujejo vsi pomembni podatki, navigacija, potovalni računalnik, radio, kot tudi 360 stopinski kot kamer za lažje parkiranje. Tik pred prestavno ročico je dodan praktični predal za shranjevanje mobilnih telefonov ali dve držali za pijačo. Steklenice za vodo do 1 litra ali druge majhne predmete pa lahko pospravite na voznikovih in sovoznikovih vratih vozila.

bmw 320d gran turismo 2013 v senci

Auto Start Stop funkcija in 8-stopenjski menjalnik sta dva uporabna priboljška tega vozila.

Auto Start Stop funkcija in 8-stopenjski menjalnik sta dva uporabna priboljška tega vozila.

O pogonskem agregatu ne bom izgubljal preveč besed, saj smo ga predstavili že v testu karavanske različice. 135 kW močan motor tudi tu ne razočara. S pogonom zgolj na zadnji kolesni par mi je uspelo ohranjati povprečno porabo okoli 6 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Zadovoljivo. Na relacijski vožnji sem se poigral ter poskusil voziti Gran Turisma v vseh treh programih načina vožnje; Sport, Comfort in Eco PRO. Ugotovil sem, da se je povprečna poraba vedno gibala okoli 6 litrov dizelskega goriva. Seveda sem v vseh treh režimih vozil po omejitvah na lokalnih poteh s hitrostjo do 90 km/h in pospeševal varčno. Večje odstopanje pri porabi pa se pokaže v naselju, v mestu, ko je potrebno na križiščih ustavljati. Takrat v Sport programu sistem dodaja več plina pri speljevanju in poraba se dvigne.

Večje dimenzije napram klasični seriji 3 pa se poznajo poleg večje prostornosti v notranjosti tudi na vozni dinamiki. Avtomobil se ne drži tako kompakno ceste, občutek med vožnjo je malenkostno “enoprostorki”. Še vedno je volanski obroč prav po BMW-jevsko neposreden, a avtomobil ne ponuja toliko užitka v vožnji kot denimo limuzina serije 3. Da se ne bomo razumemli napačno, avtomobil je lahko hiter, vendar mu to ni v prvem planu. To niti ni nujno slabo, saj kot že omenjeno – ta avtomobil resnično gleda po kupcih, ki si želijo umirjene vožnje.

Umirjen ali hiter voznik. Na koncu še vedno pridemo do cene in v našem primeru ta znaša okoli 58 tisoč evrov, kolikor stane testna različica z vso opremo. Je vaš račun dovolj debel?

Nastja, ženski komentar o vozilu BMW serije 3 Gran Turismo:

nastja bastjancic - zenski komentar - avto.over.net 2013

Nastja Bastjančič med preskusom vozila.

Trend kupovanja postajajo višji, udobnejši in seveda varčnejši avtomobili. In vse to BMW 3 Gran Turismo tudi ima. Avto je narejen kot nalašč za tiste, ki ljubijo limuzine, terenci pa so jim že preveč robustni, visoki.

Moja izkušnja z njim je naravnost odlična. Pelješ se kot kralj, avtomatski menjalnik se lepo odziva na spremembe, izbereš si lahko način vožnje itd. itd. – tehnološka dovršenost je izjemna!

Avtomobil je precej velik, a parkiranje ni noben problem – je precej zabavno in preprosto. V pomoč so na voljo številne kamere, ki omogočajo pogled na vse smeri razen seveda v smeri direktno naprej.

Notranjost izgleda precej resno, odraslo in je opremljena z visoko kvalitetnimi materiali. BMW ohranja klasiko, kar potrjuje armaturna plošča na voznikovem delu, ki je že vrsto let na voljo z oranžno osvetlitvijo in tipično postavitvijo kazalcev za hitrost ipd. Moti me le to, da na prednjih vratih ob oknu ni letvice in tako nehote potipkaš šipo. 😛

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW 320d Gran Turismo si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0 turbodizelski (135 kW/184 KM, 380 Nm) / 8-stopenjski samodejni menjalnik Steptronic
Poraba: 5,9 / 4,4 / 4,9 l (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 230 km/h / 7,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4824 / 1828 / 1508 mm
Medosna razdalja: 2920 mm
Teža: 1650 kg
Posoda za gorivo: 57 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 520 l

Osnovna cena (320i GT): 38.250 EUR
Osnovna cena testnega modela: 41.000 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 58.437 EUR
(Dodatna oprema: Športni avtomatski menjalnik, Variabilno športno krmiljenje, Komfortni sistem dostopa, Odlagalni paket, Ogrevana prednja sedeža, Naprava za pranje žarometov, Tempomat z zavorno funkcijo, Paket luči, BMW Live funkcija, BMW Apps, Usnjen športni volan, Športna sedeža spredaj, Okrasna letvica v koralno rdeči barvi, BMW Service Inclusive – 5 let ali 100.000 km, Nemška navodila za uporabo in servisna knjiga, Business Paket, Navigacijski sistem Professional, Prostoročno telefoniranje z napredno povezavo za pametne telefone, Instrumentna plošča z dodatnimi vsebinami, Advanced Parking, Vzvratna kamera, Avtomatska zatemnitev notranjih in zunanjih ogled, Avtomatska zatemnitev notranjega vzvratnega ogledala, Nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) spredaj in zadaj,Vzvratna kamera s funkcijo ‘Top View’ ter funkcijo ‘Surround View’, Sight paket, Senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči, Ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, Prilagodljiv snop žarometov in Pomoč pri vklopu in izklopu dolgih luči)