Iztok: Dubai Kartdrome & Sodi-RX7

Avtomobilizem, Blog, Šport

Avtomobilski navdušenci smo svoja vrsta ljudi. Še toliko bolj tisti, ki smo odvisni od bencinskih hlapov in moramo zmeraj, ko je možnost, sesti v dirkalnik, gokart, karkoli, samo da se premika in izkusiti zmogljivosti ter preveriti progo, dirkališče.

Avtomobilski navdušenci smo povsem svoja vrsta ljudi. Še toliko bolj tisti, ki smo odvisni od bencinskih hlapov in moramo zmeraj, ko je le možnost, sesti v dirkalnik, gokart, karkoli, samo da se premika in izkusiti zmogljivosti ter preveriti progo, dirkališče na kateri se nahajamo.

dubai kartdrome onboard 2013 december sodi kart

Pogled izza volana.

Nedavno sem se mudil v Dubaju kjer sem že aprila navdušeno opazoval tamkajšnji kartodrom, ki se nahaja v sklopu kompleksa MotorCity. V Sloveniji bi bili ponosni, če bi imeli takšno dirkališče za avtomobile, kot imajo oni progo za karting. Raceland v Krškem je res odlična zadeva, še toliko bolj sedaj z povsem novo zgradbo, a sama proga, njena konfiguracija ni primerljiva s to v Dubaju, ki je dolga kar 1,2 kilometra in se ponaša s 17 zavoji. Stezo so namreč zgradili na ogromnem zemljišču, ki ponuja velike izletne cone, 22 garaž in se ponaša tudi z mostom in tunelčkom. Celotno dogajanje na progi je mogoče spremljati s pomočjo nadzornih kamer v klimatiziranih prostorih. Poleg se nahaja še pokriti kartodrom za tiste, ki jim sonce ne odgovarja.

sodi rx7 rent-a-kart dubai december 2013

Štartno-ciljna ravnina ob zaključku 24-urne dirke! Na njej je nastopilo več kot 30 ekip.

Štartno-ciljna ravnina ob zaključku 24-urne dirke! Na njej je nastopilo več kot 30 ekip.

V sklopu kartodroma potekajo številne prireditve in dirke. Vsekakor so za nas  – amaterje – najbolj zanimive tiste, ki se jih lahko sami udeležimo. Tekmovati je mogoče ekipno v prvenstvu vztrajnostnih dirk (dolžina od 12 do 24 ur), kot tudi posamičnih dirkah pod imenom SWS (Sodi Worlds Series).

Na kartodromu lahko najprej preizkusimo klasičen Sodi-RX7 rent-a-kart s 13,5 konjskimi močmi. 15-minutna vožnja z njim nas bo stala slabih 24 evrov. Vključeno pa je še izobraževanje (v kolikor se na progo podajamo prvič) in izposoja dirkalnega kombiniziona, čelade ter rokavic. Po potrebi poskrbijo tudi za športno obuvalo, saj veliko gostov pride na prizorišče v sandalih. Kdor se dokaže, lahko kasneje sede še v močnejši gokart RX250 z 22 konjskimi močmi, ki je v primerjavi s prej omenjenim hitrejši tudi do 10 sekund na krog.

V spodnjem “onboard” posnetku vabljeni k ogledu proge.

Prispevek je mnenje avtorja 
in ne izraža nujno stališča uredništva.