Seat Toledo 1.2 TSI Style Welcome back

Seat, Testi

V zadnjih dneh leta 2013 sem se naokoli zapeljal z novim Seatom Toledom, ki je na slovenski trg zapeljal popolnoma tiho.

V zadnjih dneh leta 2013 sem se naokoli zapeljal z novim Seatom Toledom, ki je na slovenski trg zapeljal popolnoma tiho. Neopazno, a tako kot Exeo tudi ta po krivici. Gre namreč za povsem spodoben avtomobil s konkurenčno ceno.

seat toledo

Ecomotive različici sta dražji, a čistejši.

Seveda ni skrivnost, da si Toledo lasti podobne lastnosti, zunanje linije ter notranjost kot nova Škoda Rapid. Najbolj očitna razlika sta seveda logotipa. Pri Toledu je sicer poleg testnega 1,2-litrskega TSI bencinskega motorja mogoče še izbrati šibkejšo različico s 63 kW (85 KM), ki ima na voljo samo 5-stopenjski ročni menjalnik ali pa močnejšega 1.4 TSI z DSG menjalnikom in 90 kW (122 KM). V ponudbi sta seveda še dva dizelska pogonska agregata, ki sta pisana na kožo bolj tistim, ki delajo na letni ravni več kilometrov. Iz prostornine 1,6 litra lahko s pomočjo turbine razvijeta 66 oziroma 77 kW moči (90 ali 105 KM).

seat toledo 2013 test  od zadaj

Seat Toledo je za približno 200 milimetrov daljši kot bratec Leon, malenkost ožji in skoraj enako visok. Medosna razdalja Toleda razkriva, da je v notranjosti krajši med osema in s tem ne ponuja več prostora kot Leon. Ima pa Toledo seveda večji prtljažnik že v osnovi, kot kombi-limuzinski brat. Ponaša se še s petimi vrati, kar je prednost v tem razredu, če pogosto v prtljažnik tlačite večje predmete. Konkurenca, kot so Citroen C-ElyseePeugeot 301Ford Focus limuzinaRenault Fluence in Opel Astra limuzina namreč tega ne ponujajo.

seat toledo 2013 test spredaj

Armaturna plošča je preprosta, pregledna, funkcionalna.

Armaturna plošča je preprosta, pregledna, funkcionalna.

Pri Seatu navajajo še, da ima Toledo eleganco kupeja, kar po mojem prepričanju ni videti z nobene strani. Vsekakor pa ponuja že zaradi prtljažnika in njegovega odpirannja prtljažnih vrat skupaj s steklom vsestranskost karavana. Družinsko vozilo je dobra alternativa tistim, ki so pogledovali za Volkswagen Jetto ali Škodo Rapidom in jim ni všeč znamka, pomanjkanje temperamenta ali posebnosti. Na nek način to Seat prinaša, kljub očitnim koncernskim podobnim rešitvam notranjsoti. Kaj veliko ni ravno za dodati. Vse je na svojem mestu. Funkcionalnost na višku. Osnovna oprema ne ponuja ravno luksuza, a vsebuje najnujnejše. Predvsem prednja potnika se bosta počutila udobno. Sedela bosta precej nizko. Zadnja klop je razredu primerno velika. Za silo bodo tudi na daljših poteh lahko potovali trije odrasli, če le niso preveč obilni.

Prtljažnik je prostoren, lahko dostopen ter sedeži iz kvalitetne dvobarvne tkanine.

Prtljažnik je prostoren, lahko dostopen ter sedeži iz kvalitetne dvobarvne tkanine.

Z opremo Welcome back Style boste zadeli kot na lotu, tisti, ki potrebujete osnovni avtomobil z nekaj priboljški, ki sicer bistveno olajšajo vsakodnevno opravljanje vozila. Ob tem boste prihranili za 804 evrov in dobili SEAT sound system 2.1 WB7, USB priklop z dvema dodatnima zvočnikoma, Bluetooth z glasovnim upravljanjem + Kombi high, parkirna tipala zadaj, Varnostni paket, nadzor tlaka v pnevmatikah, speljevalno asistenco in kolutne zavore tudi zadaj. Kaj več bi si lahko pri opremi sploh še želeli? Vse dodatne zadeve vas bi le stale dodatnih evrov, ki verjamem, da vam ne ostajajo v denarnici neuporabljeni.

1,2-litrski TSI vleče lepo že pri nizkih obratih. Navora je dovolj. Ponuja dovolj moči za povprečnega uporabnika, ki tu pa tam zapelje tudi na daljše poti. S šesto prestavo mu je omogočeno doseganje nizke porabe. V mešanem ciklu, približno 70 odstotkov mestne vožnje, ostalo relacija z avtocesto, je povprečna poraba znašala okoli 6,7 litra na sto prevoženih kilometrov. Na avtocesti se lahko spusti tudi na malce manj kot šest litrov. Ob vožnji po slabših, luknjastih poteh se Toledo dobro obnese. Je udoben, a hkrati suveren v hitreje zapeljanih zavojih.

Toledo ne izstopa. Morda tudi ne želi. Želi pa dobro služiti svojemu lastniku in verjamem, da bo to tudi uspešno počel tistim nekaj kupcem, ki se bodo zanj odločili.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Seat Toledo 1.2 TSI si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.2 TSI turbo-bencinski (77 kW/105 KM, 175 Nm) / 6. st. roč.
Poraba po ECE: 6,4 / 4,3 / 5,1 l (CO2: 118 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 10,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4483 / 1706 / 1461 mm
Medosna razdalja: 2606 mm
Teža: 1140 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 550 – 1490 l

Osnovna cena (1.2 TSI, Reference): 12.590 EUR
Osnovna cena testnega modela: 15.786 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 16.188 EUR
(dodatna oprema: 402,- zrcalno srebrna barva)