Citroen C-Elysee VTi 115 Exclusive

Citroën, Testi

Po testu Peugeota 301 so mi v roke ponudili še ključe Citroena C-Elysee, ki sta praktično enaka avtomobila. Pri izbiri tu vplivajo predvsem čustva do znamke. Pa je res temu tako?

Po testu Peugeota 301 so mi v roke ponudili še ključe Citroena C-Elysee, ki sta praktično enaka avtomobila. Pri izbiri tu vplivajo predvsem čustva do znamke. Pa je res temu tako?

Medtem, ko je bil Peugeot 301 opremljen z dizelskim pogonskim agregatom, sem tokrat vozil bencinsko gnani avtomobil. Gre za klasično zasnovan 1,6-litrski atmosferski pogonski agregat s 85 kW moči. Pripojen mu je 5-stopenjski ročni menjalnik, ki pa nekako zadošča značaju tega avtomobila. Povsem odveč je pričakovati živ, poskočen avtomobil, saj je C-Elysee VTi 115 namenjen predvsem tistim, ki si želijo mirne vožnje. Podvozje je naravnano k udobnosti. Brez težav v tem avtomobilu preživiš daljše vožnje, a le, če ne presegaš hitrosti nad 110 km/h, saj s tem pripomoreš le k večji porabi 95 oktanskega neosvinčenega bencina in večji hrupnosti v notranjosti. Vsekakor bi za porabo na dolgih relacijah in pri višjih hitrostih mnogo pripomogla šesta prestava.

citroen c-elysee test 2013

Mehko podvozje pa ima prednost pri premagovanju lukenj, makadama in slabših poti. Ob zmerni hitrosti se C-Elysee dobro obnese. Njegova mehkoba ublaži še tako nepričakovano luknjo na cesti.

citroen c-elysee test 2013

Družinska limuzina ponuja zgledno dovolj prostora.

Tako zunaj, kot notri, kot pavšalni voznik ne opaziš bistvenih razlik med 301-ico in tem modelom C-Elysee. Avtomobila se ločujeta predvsem po logotipu, obliki žarometov in v notranjosti različni barvni kombinaciji. To niti ni slabo, saj ponujata nekaj malega samosvojosti, a sta hkrati zaradi podobnosti oba modela precej ugodna glede na prostornost in uporabnost, ki jo ponujata. V notranjosti bi si želel, kar sem že postokal pri ostalih francoskih vozilih teh dveh znamk – več uporabnih odlagalnih prostorčkov. Dnevno popijem veliko količine vode, vendar v tem avtomobilu je bil najprimernejši prostor za pločevinko z vodo kar v žepu na zadnjem sedežu. Pločevinka je namreč slabo zasnovana in mi malce pušča, zato jo moram vedno v avtomobilu položiti v vodoraven položaj. Stikala za pomik stekel so nameščena pred prestavno ročico, tisti dve na desni strani, sta težje dosegljivi. Želel bi si še samodejni pomik vsaj voznikovega stekla. Tkanina in oblika prednjih kot zadnjih sedežev je zasnovana preprosto, udobno in z željo, da zdrži kolikor se le da dolgih uporabniških let. Pri tem so najverjetneje pomislili tudi na male otroke, ki znajo biti najbolj grobi. Osebno si ne bi izbral bele tkanine kakršna je bila v testnem Citroenu, saj se lahko hitro umaže.

citroen c-elysee test 2013

Robustno oblikovana notranjost prtljažnika je velika, a ne rekordno velika. Ker s tem vozilom pri Citroenu bolj ciljajo na trge kjer je vlomov v avtomobile več, tiči tudi razlog, da lahko prtljažnik odprete le z gumbom pri vozniku ali s pomočjo gumba na ključu, ki tudi omogoča daljinsko centralno odklepanje in zaklepanje.

Poleg opreme Exclusive sta na voljo še cenejši Attraction ter Seduction.

Poleg opreme Exclusive sta na voljo še cenejši Attraction ter Seduction.

Dobra stvar in bistvena prednost tega avtomobila je vsekakor cena, saj je z vso dodatno opremo stal manj kot 14 tisoč evrov. V to ceno so ‘zapakirani’ med drugim tudi parkirni senzorji zadaj, klimatska naprava, sistem za prostoročno telefonoiranje in lahka 16-palčna aluminijasta platišča. Super paket za tako velik avto s sicer zgoraj opaženimi pomanjklivostmi, ki jih nekdo, ki avtomobil uporablja malo oziroma nanj gleda kot na nujno prevozno sredstvo od točke A do točke B niti ne bo opazil. Tore Peugeot 301 ali Citroen C-Elysee – to je povsem vaša odločitev glede na percepcijo znamke. Razlike v izdelavi namreč ni!

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Citroen C-Elysee si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 VTi, benclnski (85 kW/115 KM, 150 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 8,8 / 5,3 / 6,5 l (CO2: 151 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 9,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4427 / 1953 / 1466 mm
Medosna razdalja: 2652 mm
Teža: 1090 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 506 l

Osnovna cena modela (VTi 72, Attraction): 9.700 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 12.600 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 13.780 EUR
(dodatna oprema: opozorilnik za bližino pri vzvratni vožnji, 16 alu platišča, kovinska barva)