Peugeot 301 1.6 HDi Allure

Peugeot, Testi

Da že v startu pojasnim, Peugeot 301 ni limuzinska različica 308-ice. Zakaj ne? Ker je cenovno Peugeot 301 pozicioniran nižje in velja kot avtomobil za vse svetovne trge.

Da že v startu pojasnim, Peugeot 301 ni limuzinska različica 308-ice. Zakaj ne? Ker je cenovno Peugeot 301 pozicioniran nižje in velja kot avtomobil za vse svetovne trge.

Konkurence ima precej! Glavni na vasi pa je zagotovo Chevrolet Cruze.

Konkurence ima precej! Glavni na vasi pa je zagotovo Chevrolet Cruze.

Hja, po domače razloženo to pomeni, da gre za nekakšno ugodnejšo različico novega Peugeotovega modela. Limuzine pa se v svetovnem merilu še zmeraj najbolje prodajajo – dokaz za uspeh (tudi pri nas) je Chevrolet Cruze. A 301-ica bo imela precej dela, saj je v tem razredu vozil v zelo kratkem času nastala prava borba. Avtomobili, ki jih lahko štejemo za konkurenco so: Škoda Rapid, Volkswagen Jetta, Ford Focus limuzina, Chevrolet Cruze, Citroen C-Elysee, Renault Fluence, Kia Rio limuzina in še bi lahko našteval. Vsi pa želijo nove kupce prepričati z ugodno začetno ceno.

peugeot 301 voznikov prostor 2013 peugeot 301 sedeža 2013

Preproste bočne linije popestrijo žarometi.

Preproste bočne linije popestrijo žarometi.

301-ica je sicer nastala na podaljšani platformi modela 208. Lepe linije pa pod seboj skrivajo enostavno zgrajeno podvozje, ki je prilagojeno slabšim cestam. Lična zunanjost, ki je pač povšeči nekaterim bolj, drugim spet manj se nadaljuje v notranjosti. Tu prevladuje trda plastika, preproste, a značilne Peugeotove linije. Skoraj 4,5 metra dolg avtomobil ponuja v notranjosti več kot dovolj prostora petim potnikom, idealno štirim povprečno-raslim odraslim. Tudi kakšen višjerasli voznik bo imel kakšno za reči čez nastavitve volana, ki ga ni mogoče nastavljati po globini. Sicer pa je armaturna plošča pregleda, na osrednjem delu med prednjima potnikoma pred prestavno ročico pa se nahajajo še stikala za odpiranje stekel – nenavadno a uporabno mesto. Na testu sem pogrešal več uporabnih odlagalnih mest za kakšne drobnarije (edino uporabno mesto je pred prestavno ročico), a pohvaliti je potrebno precej velik predal v prednjih vratih za kakšne večje stvari (kape, rokavice).

Zadnja klop je na nivoju opreme Allure deljiva, kar omogoča lažji prevoz večjih predmetov v prtljažniku, ki v osnovni postavitvi ponuja 506 litrov. Kot tudi Citroen C-elysee ima 301-ica goli vodili, vidni, ko se odpre prtljažnik. Pazljiv pa je potrebno biti, da se vrata sama ne zapro, saj nima ravno močnih vzmeti. Odpiranje prtljažnika pa je možno le z gumbom v notranjosti ali s ključem, kar ima svoje prednosti (težko je vdreti), a tudi slabosti, saj je lahko hitro prisotno nekaj preklinjanja, ko je potrebno iskati ključ v žepu s polnimi rokami vrečk s pravkar opravljenjega ‘šopinga’.

peugeot 301 osrednja armaturka 2013 peugeot 301 prtljažnik 2013

To je družinski avtomobil za umirjenja potovanja.

To je družinski avtomobil za umirjenja potovanja.

Pod motornim pokrovom tega testnega Peugeota se je nahajal že znani 1,6-litrski dizelski pogonski agregat z 68 kW moči. Kot je bilo že ugotovljeno v uvodu testa gre za ekonomično dostopen avtomobil, zaradi česar se ne pričakuje zavidljivih občutkov pri sami iskrivosti pogonskega sklopa. Avtomobil pospešuje zadovoljivo na ravni povprečnega uporabnika, omogoča udobno vožnjo in je v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom dobra izbira za tiste, ki veliko časa preživijo v mestih in na regionalnih poteh. Ta avtomobil se najlepše pelje po podeželskih poteh s povprečno hitrostjo okoli 90 km/h. V takšnem režimu se lahko poraba spusti tudi na pet litrov. Na testu je v kombiniranem ciklu pri nič kaj pretirani pazljivosti povprečna poraba znašala 6,1 l/100 km. Na forumu pa se je oglasil uporabnik s precej nižjo porabo. Sam bi si pri vsem tem  želel le malce več prožnosti motorja pri že kakšnih 1.500 obratih na minuto, saj avto zaživi šele malce pred 2.000 obrati.

Avto, ki je izdelan za slabše ceste? Da! Sem sodi Peugeot 301, ki se dobro odreže, saj lepo pobira neravnine pri čemur mu nekoliko pomaga tudi daljša medosna razdalja. Tudi po daljših poteh se potniki počutijo dobro, če občutke seveda primerjamo s konkurenco v tem velikostnem in cenovnem razredu. Malce moti le, da je pri hitrostih nad 120 km/h piš vetra v potniški kabini preglasen.

1 na koncu številke 301 pomeni Peugeot za cel svet, torej ugoden Peugeot.

1 na koncu številke 301 pomeni Peugeot za cel svet, torej ugoden Peugeot.

301-ica bo všeč vsem, ki niso ljubitelji naprednih, totalno IN avtomobilov, ampak si želijo preprosto vozilo za prevoz od točke A do točke B in pri tem porabiti kar se da malo goriva. Peugeot je uspel to zapakirati v lepo celoto. Vas je prepričal?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Peugeot 301 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 HDi, turbodizelski (68 kW/92 KM, 230 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 4,9 / 3,9 / 4,3 l (CO2: 112 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 11,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4442 / 1953 / 1466 mm
Medosna razdalja: 2652 mm
Teža: 1090 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 506 – 640 l

Osnovna cena modela (1.2 VTi, Acess): 9.700 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 13.900 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 14.890 EUR