Volkswagen Jetta 1.2 TSI

Testi, Volkswagen

V terminu 4. – 11. julij 2011 smo imeli na testu vozilo Volkswagen Jetta z 1,2-litrskim bencinskim TSI pogonskim agregatom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Volkswagen Jetta.

E097AE5A-A6CD-11E0-879B-728565B94067Prejšnja generacije Jette je bila prenevarno podobna Golfu, kar je mogoče tudi kanček razloga zakaj se v naših krajih ni prejela. Pa tudi na splošno velja, da se tu v naših krajih bolje prodajajo kombilimuzine, kot pa klasične limuzine. Drugače je na vzhodu ali denimo v Združenih državah Amerike.

No onkraj Atlantskega oceana pa so najprej predstavili novo generacijo Jette, ki je bila hitro dobro sprejeta. Jeta je sedaj predstavljena kot bolj odločna meja med Passatom in Golfom. V primerjavi z Golfom ima sedaj daljšo medosno razdaljo za 7 centimetrov, kar sta potrdila tudi dva potnika, ki sta sedela v testni Jetti na potovanju proti Vršiču. Prostora za noge je sedaj zadaj več, a le za dva potnika. Tisti tretji na sredini pa bo sedel vedno bolj zasilno.
 
Če se opazi razlika, v večji prostornosti, v drugi vrsti Jette pa je povsem enak občutek za volanskim obročem kot v Golfu. Če bi mi nekdo zavezal oči in me posedel bodisi v Golfa ali Jetto, priznam, ne bi takoj videl razlike. A podrobnejši pregled da zaznati, da je Jetta v notranjosti z izbranimi materiali in izgledom postala podobnejša Passatu. To pa se še kako pokaže pri zunanjosti, saj jih ni bilo malo opazovalcev, ki so spraševali v smislu: “Kakšen motor pa ima ta Passat?”
 
Jetta pa pridno sledi svojim sorodnikom na področju podvozja, saj ponuja zanesljivo lego na cesti in precejšno mero udobnosti pri premagovanju lukenj na cestah, ki jih je mimogrede v Sloveniji precej.
 
Z opremo Comfortline in začetno ceno slabih 17 tisoč evrov se Jetta uvršča v sam pričetek svoje ponudbe. Ob vprašanju če je konkurenčna lahko brez težav zapišemo, da! Denimo Renault Fluence je sicer cenejši za dobrega tisočaka, vendar s starim atmosferskim pogonskim agregatom 1.6 16V ima višjo porabo, povrh vsega pa je višje podvozje prilagojeno turškim cestam in zato v Sloveniji manj udobno. Podobna zgodba se ponovi tudi pri sicer zelo ugodnemu Chevrolet Cruzu, ki pa na področju motorne ponudbe in menjalnika ne more konkurirati nemškemu TSI-ju.
 
V terminu 4. – 11. julij 2011 smo imeli na testu vozilo Volkswagen Jetta z 1,2-litrskim bencinskim TSI pogonskim agregatom in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Volkswagen Jetta.
 
Vprašanje uporabnika tsi: A ima TSI motor? Definitivno me zanima realna poraba tega motorja v normalnih življenskih okoliščinah.
Odgovor: Bencinski TSI motor lahko zelo varira s porabo. Večji del testa Jette smo prevozili v mestu, kjer je povprečna poraba, kljub pazljivi desni nogi, znašala slabih osem litrov 95 oktanskega bencina na sto prevoženih kilometrov. V kombinirani vožnji se je le ta že nekoliko spustila, medtem ko je na avtocestnih odsekih znašala dobrih pet litrov. Za doseg tako nizke porabe na avtocesti nismo presegli hitrosti 130 km/h. Če bi v mestni vožnji res “cijazili” od semaforja do semaforja bi se poraba zagotovo še spustila, vendar potem bi vožnja postala že zoprna.
 
Vprašanje uporabnika e4t4: Kakšna je poraba ob močnem priganjanju?
Odgovor: Turbinski polnilnik, ki je pripet 1,2-litrskemu motorju, naredi svoje pri močnejšem priganjanju avtomobila. Povprečna poraba se je hitro dvignila nad 12 litrov goriva na sto prevoženih kilometrov. Maksimalna trenutna poraba prikazana na zaslonu potovalnega računalnika pri polnem pospeševanju pa je znašala 49,5 litra. 
 
BE7071BA-AD60-11E0-9D91-728565B94067
 
Vprašanje uporabnika prtljanik: Prtljažnik je v primerjavi z Golfom večji? Kakšna je pa razlika z Meganom in Focusom?
Odgovor: Izmed omenjenih vozil ima Jetta v osnovi največji prtljažnik, ki meri 510 litrov. Novi Focus (5-vratni, kombilimuzina) se lahko pohvali s 385 litri prostornine prtljažnika, medtem ko Renault Megane Berline s 372 litri. Najmanjšega izmed naštetih ponuja Golf s 350 litri prostornine. Kot zanimivost velja omeniti, da imata Jetta in novi Ford Focus povsem enako medosno razdaljo, to je 2,648 metra. 
 
Vprašanje uporabnika ?_?: Na testu ste imeli pred časom Hyundai i30 cw. Nehvaležno vprašanje, kateri se bolje pelje? V smislu udobnosti?
Odgovor: Če pogledamo na samo počutje v vozilu ugotovimo, da se v Jetti sedi nižje, kot v i30 cw. Kljub nastavljivosti sedeža po višini se voznik v omenjenemu vozilu znamke Hyundai ne more tako nizko namestiti. Občutek sedenja je potrebno prepustiti vsakemu posamezniku, kar mu bolj odgovarja. Sama ergonomija je precej podobna z nekaj prednosti pri Jetti, kjer ima voznik že ob prvem stiku občutek, da avtomobil pozna že vrsto let. Menjalnik je pri Jetti malenkostno bolj natančen, medtem ko so izbrani materiali v notranjosti na primerljivem nivoju. Vsekakor pa ne moremo mimo dejstva, da je Jetta pač tipično nemško oblikovan avtomobil z brez čustev, medtem ko i30 cw po svoje korejsko simpatičen. Vsekakor ima podvozje lepše uglašeno Jetta, ki lepše požira neravnine.
 
Vprašanje uporabnika kupujem: Kakšna je, če sploh je, razlika med armaturko Passata in Jette? Se sedi enako?
Odgovor: Na spodnji fotografiji levo je armaturna plošča testne Jette ter na desni Passata. Znamki primerno sta armaturni plošči oblikovno podobni, lastita si nekatere enake gumbe, kot so denimo za klimatsko napravo ali radio. Novi Passat ima vstavljeno tudi analogno uro, medtem ko so zračne reže ravno v nasprotno smer oblikovane (zgoraj širše) kot pri Jetti. Splošen vtis sedenja za volanom pa je v obeh vozilih precej podoben.
 
B08A512E-ABA3-11E0-A769-728565B94067
 
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.2 TSI, turbobencinski (77 kW/105 KM, 175 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 7,1 / 4,9 / 5,4 l (CO2: 134 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4644 / 1778 / 1482 mm
Medosna razdalja: 2651 mm
Teža: 1302 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 510 l
 
Osnovna cena testnega modela (1.2 TSI Comfortline): € 16.968
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 18.691
(dodatna oprema: kovinska barva, klimatska naprava climatronic, aluminijasta platišča Sedona, parkirni sistem Park Pilot)