Renault Fluence dCi 130 Dynamique

Renault, Testi

Limuzinam se je na evropskem področju že davno iztekel svoj čas. Vendar je na vzhodu in pri taksistih takšna oblika še vedno številka ena.

Renault Fluence

Limuzinam se je na evropskem področju že davno iztekel svoj čas. Vendar je na vzhodu in pri taksistih takšna oblika še vedno številka ena. In ko je v Evropi izbruhnila kriza so kot gobe po dežju pričele na novo živeti “nizkocenovne” limuzine. In Fluence je eden izmed teh, ki si želijo izboriti svoj prostor pod evropskim soncem.

Čeprav je bilo včasih modno iz kombilimuzine narediti limuzino in ji dodati ime “sedan”, je danes bolj modno izdelati avtomobil na isti platformi vendar z novim imenom. Fluence ni nič drugega kot limuzinska različica Renault Megana vendar v močno spremenjeni podobi. Če Megana kupujejo mlajši in mlade družine, je Fluence bolj orientiran na tiste starejše kupce. Opremljen z najmočnejšim dizelskim motorjem in najvišjim paketom opreme, se spogleduje tudi z večjimi in dražjimi limuzinami.

Renault Fluence

Oblikovno je Fluence s prenovo postal veliko bolj skladen in moderen. Težko rečem, da gre za oblikovalski presežek, ampak na trgu nizkocenovnih limuzin, je naredil velik korak naprej. Sprednji del je v slogu ostalih hišnih modelov dobil velik Renaultov znak, ki mu daje markantno podobo. Karoserija je dobila nekaj novih kromiranih dodatkov, predvsem na sprednjem delu odbijača. Tam so namreč po novem nameščene dnevne luči s precej kromirane plastike. Morda bi zaradi večje skladnosti krom pristajal tudi kljukam, ki so pobarvane srebrno. Kljub temu,  da se zaradi oblike verjetno Fluence ne bo kupoval, je oblika dovolj zanimiva, da ne spada v kategorijo tistih, ki spominjajo na stare Lade in druge vzhodno evropske modele. 

Notranjost ponuja vozniku popolnoma vse, kar potrebuje

Notranjost ponuja vozniku popolnoma vse, kar potrebuje.

Notranjost je dobro znana iz ostalih Renaultov. Pri Fluencu so enostavno združili že poznane elemente in jih na novo vgradili. Merilniki so digitalni in dobro pregledni. Njihova osvetlitev je modra, kar poznamo iz Megana prejšnje generacije. Egronomija in namestitev stikal je področje, kjer ima Fluence še največ prostora za izboljšavo. Sistem R-link, ki ga upravljamo na dotik je precej oddaljen od voznika, zato je treba vsakič spremeniti položaj za volanom in se približati s celim telesom volanskemu obroču, da sploh dosežemo zaslon. Alternativno upravljanje preko osrednjega gumba na radiu se ne izkaže kot neka dobra alternativa. Sistem R-link pa je zagotovo deležen velike pohvale. Deluje stabilno in hitro in omogoča vse, kar voznik v sodobnem avtomobilu potrebuje. Omogoča navigacijo, povezovanje s telefonom, branje SD-kartic in USB ključka. Tudi samo pomikanje po menijih je podobno, kot smo ga vajeni pri navigacijskih napravah, tako da se voznik hitro znajde. Paket Dynamique ponuja vozniku, da ima pri roki vse tisto, kar potrebuje. Za udobje skrbi 2 conska klimatska naprava, sedeži so ogrevani (sicer samo ena stopnja), vsa stekla so elektrificirana, na zadnjih steklih imamo celo vgrajene roloje, ki omogočajo zatemnitev stekel. Tudi zagon in odklepanje vozila poteka preko kartice, kar omogoča samodejno zaklepanje. Za udobje v vožnji skrbi tudi električna parkirna zavora. Takšna oprema je bila včasih privilegij za bolj luksuzne avtomobile, danes pa je na voljo tudi v “nizkocenovnikih”. 

Vožnja Fluenca je zelo mehka in tiha pri vseh hitrostih. Tudi na avtocesti se pri višji hitrosti odlično obnese in tudi premagovanje večjih razdalj je bilo ne naporno. Nadpovprečno je prostora na zadnji klopi, kjer se tudi 3 odrasle osebe dobro peljejo. Najmočnejši motor v ponudbi je živahen in s svojimi 96 kilovati odlično opravlja svoje delo. Tudi kombinacija 6-stopenjskega ročnega menjalnika je dobra, kajti na koncu testa smo imeli odlično porabo goriva. Večinoma smo imeli mestno vožnjo in kljub temu nismo porabili več kot 6 litrov goriva, pri vožnji po regionalnih cestah pa je poraba še občutno padla. Varčni 1.6 dCi motor s 96 kilovati se tudi v Fluencu odlično izkaže. Ni pričakovati, da boste s tem avtomobilom dirkali skozi ovinke, čemur tudi ni namenjen. Bo pa vaša vožnja varčna in udobna, kar je zagotovo velika želja mnogih današnjih kupcev. 

Fluence želi biti več kot "nizkocenovnik"

Fluence želi biti več kot “nizkocenovnik”.

Končna izdelava je pri tem rangu vozil pomemben faktor. Materiali v notranjosti niso nič posebnega, hkrati pa je potrebno omeniti, da so daleč od slabih. Za ta razred so vrhunski. Le imitacija usnja na sedežih ne daje slutiti neke dolge življenjske dobe. Največji minus bi predpisali prtljažniku, ki ne skriva kovinskih vodil, ki delujejo kot vzmeti in so prav nerodno nameščena na zgornjem delu prtljažnika, kar je običajno pri limuzinah enera razreda višje lepo skrito. Nizkocenovniki so pač tu razred zase. Je pa prtljažnik velik. 

Nizkocenovnik, ki to ni bi se lahko glasila končna misel. Testni Fluence je bil namreč opremljen z najmočnejšim motorjem in najvišjim paketom opreme. Tako opremljen bi stal končnega kupca 21.480 evrov, pri tem pa je treba še omeniti, da je Renault pri svojih popustih pogosto radodaren. Fluence dokazuje, da je lahko nizkocenovna limuzina izjemno udobna. 

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Renault Fluence dCi 130 Dynamique si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 
Podatki: 
 
Motor / menjalnik: 1.5 dCi 130 dizelski (96 kW/ 130 KM, 320 Nm) / 6. st. ročni 
Poraba po ECE: 5,7 / 3,9 / 4,6 l (CO2: 119 g/km) 
Zmogljivosti maks. / 0-100: 200 km/h / 9,8 sekund 
Dolžina / širina / višina: 4620 / 1810 / 1480 mm 
Medosna razdalja: 2700 mm 
Teža: 1350 kg 
Posoda za gorivo: 60 l 
Št. sedežev: 5 
Prostornina prtljažnika: 530 l 
 
Cena osnovne različice (Renault Fluence 1,6 16V authentique): 14.640 EUR 
Cena testne različice: 20.090 EUR 
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 21.480 EUR 
(kartografija celotne Evrope: 120 EUR; multimedijski sistem R-Link (7-palčni zaslon na dotik, radio 3D Sound by Arkamys, CD, MP3, 4x35W, navigacijski sistem Carminat Tom Tom, Bluetooth, USB, AUX): 520 EUR; paket udobje (samodejna ročna zavora, ogrevana prednja sedeža): 520 EUR; posebna barva: 180 EUR)