Velike pridobitve: Opel Meriva

Aktualno, Novosti

Nova Opel Meriva je posodobljena in obogatena. Učinkovitejša, privlačnejša in bolj funkcionalna kot kadarkoli doslej, je doživela svetovno premiero pred nedavnim, sredi januarja (od 16. do 26. januarja), na avtomobilskem salonu v Bruslju.

Nova Opel Meriva je posodobljena in obogatena. Učinkovitejša, privlačnejša in bolj funkcionalna kot kadarkoli doslej, je doživela svetovno premiero pred nedavnim, sredi januarja (od 16. do 26. januarja), na avtomobilskem salonu v Bruslju.

Ob edinstveni prilagodljivosti Oplov majhni enoprostorec sedaj izstopa tudi z osveženo in odločno obliko ter številnimi najsodobnejšimi tehnologijami, ki dodatno večajo udobje in učinkovitost. Popolna ponudba motorjev v skladu z merili Euro 6 vključuje tudi novo generacijo motorja 1.6 CDTI, najtišjega in najbolj učinkovitejšega motorja v svojem razredu. Ena izmed njegovih različic porabi le 3,8 litrov goriva na 100 kilometrov. Ob tem se je prvič pri enoprostorcih z bencinskimi, oziroma dizelskimi motorji, z izpustom 99 g CO2/km spustil pod mejo 100 g CO2 na kilometer vožnje. Novi menjalniki zagotavljajo lahkotnejše in natančnejše prestavljanje, nova generacija informacijsko zabavnega sistema Opel IntelliLink, z večjo hitrostjo in funkcionalnostjo delovanja, pa je popolnoma združljiva s pametnimi telefoni.

Ko je leta 2003 zapeljala na trg prva generacija Opel Merive, je vzpostavila nov segment majhnih enoprostorcev in postavila izjemna merila za prilagodljivost. Druga generacija je med kupce zapeljala leta 2010 in z inovativnimi rešitvami, kot so zadaj vpet drugi par vrat FlexDoors, za posebej olajšan dostop do zadnjih, fleksibilnih, na nešteto načinov prilagodljivih sedežev sistema FlexSpace, prestižni sprednji sedeži, številni domiselni predali in odprtine za odlaganje in hranjenje različnih predmetov ter Oplov izvirni, popolnoma integrirani nosilec koles zadaj sistema FlexFix, so skorajda na spektakularen način dodatno, odločno dvignjena merila za povečano prilagodljivost in ergonomijo. Vse te izjemne pridobitve in nadgraditve osnovne zasnove potrjujejo Merivi status prvakinje ergonomičnosti, kar so potrdili tudi neodvisni strokovnjaki. Ob privzdignjeni sedalni površini njenih sedežev je to ključnega pomena za njen izjemen uspeh.

opel meriva 2014

Meriva postavlja posebej visoka merila tudi za varnost, kakovost in zadovoljstvo uporabnikov. Nova Meriva ohranja največje število Euro NCAP svoje predhodnice. Poleg tega se je Opel Meriva v najnovejšem poročilu TÜV Report 2014, objavljenem decembra 2013, v katerem je zajeto skorajda osem milijonov rabljenih avtomobilov različnih znamk, izkazala za avtomobil z najmanjšim deležem okvar. V kategoriji od dveh do treh let starih avtomobilov, v katero so vštete praktično vse Merive druge generacije, je mali Oplov enoprostorec premagal vse modele znamk Mazda, Toyota, Porsche, BMW in Audi ter se postavil na vrh lestvice po merilu »najboljše v kakovosti« med vsemi avtomobili vključenimi v pregled v Nemčiji. Zato so ji pri TÜV podelili poseben zlati certifikat. Vendar Merivo, kot najboljšo, niso prepoznali le strokovnjaki TÜV. Tudi v študiji zadovoljstva lastnikov vozil VOSS (Vehicle Ownership Satisfaction Study), ki ga je opravil J.D. Power Satisfaction Survey, je po indeksu zadovoljstva Meriva z 80,6 odstotka pustila za seboj vse tekmece. Ta podatek ima izjemen pomen in je posebej relevanten, saj meri raziskovalni inštitut J.D. Power Associates zadovoljstvo lastništva med tistimi, ki so v povprečju lastniki avtomobila dve leti in imajo tako z avtomobilom že bogate izkušnje.

»Nova Meriva je boljša kot kadarkoli doslej,« pravi izvršni direktor Opla, Karl-Thomas Neumann. »Postavila je merila v njenem segmentu, če ne celo širše, tako glede ergonomije, kot dostopne prilagodljivosti in kakovosti. Sedaj z najsodobnejšimi tehnologijami, med katere sodijo tudi motorji skladni z Euro 6, vključno z zadnjo generacijo motorja 1.6 CDTI, najtiše delujočim motorjem v razredu ter z novimi menjalniki za bolj tekoče in natančnejše prestavljanje zagotavlja še višjo stopnjo celostnega udobja v vožnji. Nova generacija informacijsko zabavnega sistema Opel IntelliLink integrira funkcije pametnega telefona z vozilom. Ob vsem tem smo Merivi zagotovili še ugodnejše cene, da je za kupce privlačnejša bolj kot kadarkoli doslej in je zanimiva tudi za tiste, ki želijo sočasno najvišjo stopnjo udobja, največjo funkcionalnost in najvišjo vrednost za znesek, ki ga odštejejo zanjo.«

Svež, nadgrajeni dizajn, s prefinjenimi detajli in kromiranimi poudarki

Oplova filozofija dizajna, ki združuje kiparsko umetnost in nemško natančnost, se dosledno sklada z majhnim, izjemno fleksibilnim enoprostorcem. Nova Meriva se postavlja s številnimi posodobitvami, ki ji zagotavljajo bolj prefinjeno podobo. Spredaj je posebej vpadljiva nova maska motorja na kateri prevladujejo elementi iz kroma. Kromirane so tudi obrobe meglenk, sprednje luči so nove oblike orlovih oči in po novem so na voljo tudi dnevne luči z LED diodami. Na boku poudarjajo spodnji rob bočnih stekel nove elegantne obrobe v obliki vala, ki se steka proti zadnjemu steklu. Tovrstna oblika zagotavlja dobro preglednost iz vozila otrokom na zadnjih sedežih. Osrednje nameščene kljuke vrat odkrivajo inovativno izvedbo vrat FlexDoors, ki z zadaj vpetimi zadnjimi vrati močno lajša vstopanje in izstopanje iz vozila. Dinamičnost in elegantnost zadnjega dela ima novo razsežnost z novimi lučmi z LED diodami, ki izpostavljajo visokokakovostno grafiko luči.

Novi Merivi so namenjena 17 in 18-palčna premijska kolesa. Tako ostaja Meriva edini mali enoprostorec z 18-palčnimi kolesi, kar ji zagotavlja edinstveno podobo, ki zgovorno napoveduje dobro lego na cestišču, še posebej v primerjavi s tekmeci. Med dvanajstimi barvami je na voljo tudi nova smaragdno zelena barva, bisernega efekta in nova limonsko rumena barva. Kupci lahko ob tem izbirajo tudi med notranjostjo štirih različnih izvedb.

Nova ponudba motorjev skladnih z merili Euro 6 z najsodobnejšim, izjemno učinkovitim motorjem 1.6 CDTI

Nova Meriva je na voljo z novimi bencinskimi in dizelskimi motorji ter motorjem na avtoplin (LPG). Motorji so že danes skladnih z merili Euro 6, z obvezo uveljavitve od septembra 2015 dalje.

Med motorji izstopa nova generacija dizelskega motorja 1.6 CDTI, premierno vgrajenega v Zafiro Tourer. Posebej prepričljiv je z majhno porabo in okoljsko spoštljivostjo, ob izjemno tekočem in uglajenem delovanjem, z uspešno zadušenim hrupom in tresljaji. To je preprosto najbolj tih dizel v razredu. Sofisticiran aluminijski motor s skupnim vodom za gorivo in neposrednim vbrizgom goriva nadomešča dosedanja Merivina motorja 1.3 CDTI in 1.7 CDTI.

Merivi bo najprej namenjena različica motorja 1.6 CDTI z največjo močjo 100 kW/136 KM, s katerim porabi le 4,4 l goriva na 100 kilometrov in izpusti v ozračje 116 g CO2/km. V primerjavi z motorjem 1.7 CDTI največje moči 96 kW/130 KM (4,9 l/100 km, 129 g CO2/km) je torej motor učinkovitejši za deset odstotkov. Povečanje učinkovitosti motorja 1.6 CDTI omogoča poleg ostalih izboljšav in naprednih tehnologij tudi odločno zmanjšanje trenja, še posebej v območju delovanja med 1500 in 2500 vrtljajev na minuto, kjer je trenje najmanjše v primerjavi z ostalimi motorji razreda. Novi motor 1.6 CDTI doseže največji navor 320 Nm (za sedem odstotkov več kot motor 1.7 CDTI) pri 2000 vrtljajih na minuto.

Nove izvedbe motorja bodo na voljo v bližnji prihodnosti. Mednje bo sodila tudi različica z največjo močjo 81 kW/110 KM, izstopajoča tako po porabi, 3,8 litra na 100 kilometrov, kot glede izpusta CO2, le 99g/km. Z njo je Meriva edini enoprostorec, ki ga žene bencinski ali dizelski motor, z izpustom CO2 manjšim od 100 g/km.

Zahvaljujoč 50-milijonski evrski naložbi v optimizacijo obstoječih pet in šest stopenjskih menjalnikov so odločno izboljšani tudi menjalniki nove Merive. Številne spremembe in posodobitve komponent menjalnikov in mehanizma prestavljanja ter njihove integracije v vozila zagotavljajo občutno bolj tekoče in natančno prestavljanje. Nov ročni menjalnik ponuja novo raven lahkotnosti prestavljanja tako pri bencinskih in dizelskih motorjih kot pri motorjih na LPG. Ob tem je po novem šeststopenjski menjalnik majhnega trenja na voljo pri obeh izvedbah bencinskega motorja 1.4 Turbo, tako izvedbi z največjo močjo 88 kW/120 KM, kot 103 kW/140 KM. Tovrstna kombinacija samodejnega menjalnika in bencinskega motorja bo v popolnosti skladna s pričakovanji kupcev Merive.

Nova generacija informacijsko zabavnega sistema IntelliLink

Novi Merivi je namenjena tudi nova generacija zabavno informacijskega sistema IntelliLink, ki omogoča popolno integracijo pametnega telefona z vozilom. Veliki, sedempalčni barvni zaslon velike ločljivosti v vlogi središča upravljanja sistema zagotavlja preprosto odčitavanje ter lahkotno, hitro in tekoče vodenje. Sistem poleg ostalega združuje tudi povezavo Bluetooth za prostoročno upravljanje telefona, povezavo za pretok avdio vsebin in dodatne možnosti povezave s priključkom USB.

IntelliLink v novi Merivi je serijsko opremljen s CD predvajalnikom in sistemom DAB+ (Digital Audio Broadcast) za odločen dvig kakovosti sprejemanja in predvajanja radijskih vsebin ter kakovost zvoka. Navigacijski sistem je integriran pri izvedbah sistema Navi 650 in Navi 950 IntelliLink. Sistem je izjemno hiter in natančen, cilje pa je mogoče preprosto posredovat tudi govorno, z uporabo hitrega, enkratnega vnosa »one shot entry« (preprost zagon navigacije z govorom, s kratko fazo), tako kot pri Insignii.

Obsežna podatkovna baza zemljevidov pokriva zahodno in vzhodno Evropo in posodobitev je mogoče prenesti preko USB priključka. Poleg osnovnega glasovnega upravljanja sistema, podpira sistem IntelliLink v novi Merivi tudi povezavo s pametnim telefonom in uporabo njihovega glasovnega upravljanja, kot je na primer Siri operacijskega sistema Apple iOS za vse naprave, ki delujejo na njegovi osnovi (iPhone, iPod touch, iPad in ostali). To omogoča voznikom osredotočenje in ohranitev koncentracije na dogajanje v prometu, ob tem, ko prejemajo kratka sporočila, oziroma odgovarjajo na različne zahteve in vprašanja.

Vsi zabavno informacijski sistemi v novi Merivi, CD 400 in CD 600, kakor tudi Navi 650 in Navi 950 so bili deležni izboljšav kakovosti zvoka.

Velika fleksibilnost in ergonomija Merive sta ključni za njen uspeh

Kljub novim tekmecem v segmentu ostaja Opel Meriva najbolša v razredu tako glede fleksibilnosti kot ergonomičnosti. Kupci se zanjo odločajo prav zaradi teh lastnosti, kot tudi zaradi višje pozicije sedenja. Bazo kupcev Merive sestavljajo mlade družine, mlade matere in upokojeni stari starši, ki so med merili za izbiro avtomobila izpostavili predvsem veliko fleksibilnost, lahkotnost uporabe in visoko raven udobja za primerno ceno.

Meriva je prvi in edini serijski avtomobil na svetu, ki je pridobil certifikat za celostno ergonomično zasnovo. Leta 2010 je namreč neodvisno združenje strokovnjakov za zdravje hrbtenice AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V.) v okviru kampanje za zdravo hrbtenico podelilo zaščitni znak kakovosti AGR za celostno zasnovo Merive. Podelitev certifikata izhaja iz štirih temeljnih, ekskluzivnih inovacij:

–       fleksibilna zasnova zadnjih sedežev FlexSpace,

–       široka, pod kotom 84 stopinj odpirajoča se vrat FlexDoors, vpeta zadaj, s trdnim ročajem na osrednjem stebričku strehe, zaradi katerih je vstopanje in izstopanje posebej udobno in preprosto,

–       ergonomični sprednji sedeži, nastavljivi v vse strani

–       edinstven integriran nosilec koles FlexFix na zadnjem delu vozila, ki je nenehno v avtomobilu in ga je mogoče vedno in povsod preprosto izvleči.

Vse to zagotavlja Merivi ohranitev vodilne vloge po merilih fleksibilnosti in ergonomičnosti.

Novi sistemi varnosti in udobja – veliko avtomobila za vložen denar

Vsestranska varnost potnikov je v Opel Merivi zagotovljena s številnimi sinhroniziranimi sistemi aktivne in pasivne varnosti. Aktivno varnost večajo sistemi kot je napredni sistem halogenskih luči AFL (Advanced Active Forward Lighting) za samodejno uravnavanje delovanja, ki pokrivajo površine ob vozilu ob speljevanju in v odvisnosti od hitrosti vožnje. Kot statična osvetlitev nudi vozniku pomoč ob vzvratni vožnji in ob parkiranju.

Tudi številni drugi sistemi dodatno večajo varnost in zmanjšujejo obremenitev voznika ter so vključeni na seznam dodatne opreme. Mednje sodijo samodejno izključevanje nezasenčenih luči, tipala za dež, ki samodejno vključijo delovanje brisalnikov in prilagajajo njihovo delovanje količini padavin ter hitrosti vožnje, samodejno zasenčijo notranje vzvratno ogledalo, ki prepreči, da bi zadaj vozeča vozila zaslepila voznika.

Serijsko sistem pasivne varnosti sestavljajo trije sklopi varnostnih zračnih blazin (šest posameznih varnostnih zračnih blazin) spredaj, zadaj in na straneh, sistem samodejnega sproščanja vpetja pedalnega sklopa ob trkih PRS (Pedal Release System) za odločno zmanjšanje možnosti poškodb spodnjih okončin. Sprednja varnostna pasova imata dvojna zategovalnika za zagotovitev varnega položaja telesa s tesnim prileganju sedežu ob morebitnem trku.

Glede sistemov za zagotavljanje udobja je Opel Meriva velikodušno domiselna. Med prednjima sedežema ponuja veliko prostora inovativna, deloma posodobljena konzola FlexRail, s številnimi odprtinami in prostori za odlaganje predmetov različnih velikosti na treh višinah. Konzola z vodili, predali in ostalimi elementi, neposredno dosegljivimi vozniku in sopotniku, je izjemno prilagodljiva. Ob tem serijska električna ročna zavora, edinstvena v razredu, dodatno veča udobje in funkcionalnost. Zavora se samodejno sprosti, ko avtomobil spelje in omogoča speljevanje navkreber brez stresa. Sistem pomoči pri speljevanju navkreber namreč približno dve sekundi preprečuje, da bi se avtomobil premikal vzvratno.

Za varnost otrok je v Merivi dodatno poskrbljeno na bočnih zadnjih sedežih na katerih so nameščena sidrišča ISOFIX in TOP TETHER vpetje zgornjega dela otroškega sedeža.

Višjo stopnjo udobja zagotavlja tudi sistem Park Assist za pomoč pri parkiranju s tipali spredaj in zadaj. Nova Meriva je po novem opremljena tudi s kamero zadaj. Njen posnetek se prikazuje na sedempalčnem zaslonu informacijsko zabavnega sistema IntelliLink. Omogoča pregled prostora za vozilom, ki je skrit očem in tako pomaga odkrivati ovire, predmete in tudi otroke v neposredni bližini, ki jih voznik ne vidi skozi zadnje okno.

Občutek prostornosti veča tudi veliko, panoramsko strešno okno, ki se razteza čez prednja in zadnje sedeže. Za sončne dni je posebej prikladen električno voden sistem zasenčenja. Za veča udobja v hladnih zimskih dneh je mogoče Merivo opremiti s sistemom ogrevanja sprednjih sedežev in volanskega obroča.

Občutek varnosti in brezskrbnosti je sestavni del Merivinega udobja, ki ga Opel zagotavlja s sistemi najvišje kakovosti in z veliko učinkovitostjo poprodajnih storitev v pooblaščeni maloprodajni in servisni mreži še dolgo po nakupu. Dolgi servisni intervali in majhni stroški vzdrževanja namreč odločno zmanjšujejo stroške lastništva Opel Merive.