Iztok: Pogovori v Ženevi

Aktualno, Blog, Poslovno, Saloni

Motil sem se in priznam! Pred nekaj leti sem bil prepričan, da je čas avtomobilističnih salonov mimo.

Motil sem se in priznam! Pred nekaj leti sem bil prepričan, da je čas avtomobilističnih salonov mimo. Pa vendar so še tu. Celo Slovenija ga bo imela ob koncu marca (27. marec – 2. april 2017).

O pomembnosti le teh sem se osebno prepričal v začetku meseca, ko sem se odpravil v Ženevo z namenom, da vidim kaj nam avtomobilistična industrija ponuja in pripravlja za prihajajoča leta.

Tesle ne moremo jemati kot avtomobilsko podjetje, ampak prej kot tehnološko ali bolje rečeno energetsko podjetje.

Ravno velike tradicionalne znamke se oklepajo salonov. So malce izgubljene. Nekoliko prestrašene pred podjetji, kot so Tesla, Apple in Google. Ameriški gigant Tesla recimo niti nima potrebe, da se pojavi na takšnem salonu, saj uživa že več kot dovolj medijske pozornosti. A Tesle in druščine ne moremo jemati kot avtomobilsko podjetje, ampak prej kot tehnološko ali bolje rečeno energetsko podjetje. A o tem morda kdaj drugič.

V Ženevi sem se sestal z zvenečimi imeni industrije. Prav vsi po vrsti pa so bili enotni. Prihodnost vidijo v električnih, avtonomnih, povezanih avtomobilih, ki so pripravljeni tudi na deljenje – t.i. “car sharing”, ki ga v takšni obliki lahko uporabljamo tudi že v Sloveniji pod imenom Avant2Go.

Ali Kassai, Renault

Eno izmed zame pozitivnih presenečenj letošnje Ženeve je zagotovo Renault Zoe E-Sport Concept. Avto z dvema električnima motorjema premore  456 “konjičev”, ki se bo sicer uporabljal kot varnostno vozilo na dirkah Formule E ter se ponaša še z varnostno kletko in ostalimi dirkaškimi priboljški. A vendarle nakazuje, da stranke in oboževalci Clia R.S. v prihodnosti ne bodo prikrajšane, ko bomo preklopili na električna vozila. Tudi nanje/na nas se misli. To mi je potrdil tudi Renaultov podpredsednik Ali Kassai v krajšem intervju. Le še vprašanje časa je, ko bo Clia popolnoma nadomestil Zoe.

Dr. Dieter Zetsche, Mercedes

Dr. Dieter Zetsche, predsednik skupščine Mercedes-Benza pa je dal jasno vedeti, da v prihodnosti elektrika že ima svoje mesto, kot tudi povezanost vozil ter vse bolj omenjeni car sharing. Elektrišni Smart Forfour, ki nastaja v novomeškem Revozu, ima že predvragejen računalniški sistem, ki bo lastniku omogočal, da bo avtomobil mogoče deliti z ostalimi in s tem privarčeval na stroških lastništva vozila. “Električna vozila ni vprašanje, če jih imamo radi ali ne,” ampak je zanj pomembno v katero smer jih bomo razvili in kako se bo to hiro razvijalo. Glede Formule 1 je dodal, da ne želi napovedati kdaj bo prešla povsem na elektriko, a hkrati že spremljajo Formulo E, za katero pa še niso sprejeli nikakršnih odločitev za vstop.

Michael Winkler, Hyundai in Kia: Največja razlika pri motorjih za F1 in za široko potrošnjo je v številu strank. V F1 imaš zgolj dva voznika.

Nemec Michael Winkler, nekdanji inženir F1 motorjev pri Mercedesu, se zadnja leta ukvarja  z razvojem bencinskih in dizelskih motorjev ter menjalnikov za korejski znamki Hyundai in Kia. Če je v F1 moral zadovoljiti dve stranki, jih mora sedaj kar 8 milijonov, kot se rad pošali. Zanj, kot inženirja, sta F1 in civilni avtomobili oba zanimiva izziva. Vsekakor pa je potrebno veliko bolj poskrbeti za civilna vozila, ki morajo skladati 7 letni garanciji, ki jo ponuja Kia. Kot zanimivost pa, da vsak avtomobil preizkusijo na Zelenem peklu (Nürburgringu). Naše laično razmišljanje, da je preprosto motor vstaviti bodisi v Kio Cee’d ali Hyundai i30 je napačno, saj kot pravi gre še vedno za dve različni vozili, koncepta pristopa in povsem različna tuninga, kljub temu, da obe znamki zreta v zagotovo električno prihodnost. Modeli z njihovih tovarn že prihajajo povsem gnani na elektriko, kot so Optima, Niro in Ioniq, in so v sled tega popolnoma optimistični glede lastnega udejstvovanja…

Shinichi Isayama, Mazda: Ljudje bodo v prihodnosti kupovali vozila, ker jih potrebujejo in ne ker si jih želijo…

Shinichi Isayama, Mazda

Oblikovalec modela CX-5, Shinichi Isayama, je svojo kariero pričel pred 25 leti pri Mazdi. Povprašal sem ga ali je še vedno tradicija na Japonskem, da kariero gradiš zgolj pri enem podjetju. Ugotavlja ravno nasprotno, da se z leti celo na Japonskem ta tradicija počasi briše in prilagaja vse hitreje razvijajočemu svetu, ki botruje k nenehnim spremembam in novim izzivom. Karizmatični Japonec je še dodal, da bi tudi sam rad videl naslednjo generacijo modela RX-7 in poudaril, da nove tehnologije vplivajo na kupce vozil, ki si predvsem želijo udobne izdelke, ki jih potrebujejo in ne, ki si jih želijo.

Vse kaže na to, da tehnoški svet zmaguje nad avtomobilisično industrijo. Kot je povedal Michael Winkler je še vedno največja težava cena same baterije glede na kapaciteto, ki jo ponuja in to bo največji izziv prihodnosti. Prav vsi sogovorniki pa so navdušeni nad samo izkušnjo vožnje električnih vozil. Ne zgolj toliko v pogledu na ekološki del, ampak tudi glede navora, ki ga ponuja takšno vozilo. Dieter Zetsche pa je le še potrdil, da se bodo v prihodnosti spremenile tudi vloge avtohiš ter popodrajne aktivnosti.

Kaj pa saloni? Po videnem se jim ne godi slabo, a vsekakor bodo v prihodnje vse bolj in bolj interaktivni.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.