Novo doma: Hyundai i30 (cilja višje kot doslej)

Novo doma, Top

Hyundai, s svojim najuspešnejšim modelom i30, poskuša osvojiti evropski trg. Razvit in izdelan v Evropi sledi željam evropskih kupcev…

Hyudai i30

Hyundai poskuša s svojim najuspešnejšim modelom i30 ponovno osvojiti evropski trg. Razvit in izdelan v Evropi sledi željam evropskih kupcev s tehnološko usmerjenimi rešitvami in vsestranskimi prilagodljivostmi. S prejšnjima generacijama modela i30 so od leta 2007 na cesto poslali preko 800.000 vozil, do konca leta 2018 pa želijo to številko povečati na milijon.

Nova verzija i30 je Hyundai nove generacije, avtomobil z novo usmeritvijo – ugajati najširšemu krogu kupcev. Trenutno le hatchback bo v kratkem dobil še karavansko izvedbo, v drugi polovici 2017 športno N izvedbo ter naslednje leto i30 fastback.

Najvidnejša novost pri Hyundaiju i30 je sprednja maska ter nova mreža hladilnika, ki bo odslej krasila vse Hyundaijeve modele. Izgledu sprednjega konca dodajo LED žarometi ter dnevne luči in luči za meglo, ki so postavljene v zračne zavese prednjih koles. Daljši pokrov motorja ter rahlo padajoča streha dajo avtomobilu bolj športen izgled, zadnji konec pa je optično bolj širok in razgiban. Kupci lahko tudi izberejo med 16- in 17-palčnimi platišči iz lahke litine z 10 ali 15 kraki in 12 različnimi barvami karoserije.

Notranjost je preprosta in intuitivna, prav tako pa prostorna. Kromirani dodatki ustvarjajo prefinjeno vzdušje, sredinski zaslon je na voljo v 5- ali 8-palčni velikosti, celoten infotainment pa je enostaven in intuitiven. Nov je tudi multifunkcijski trikraki volanski obroč, ki omogoča enostavno upravljanje funkcij avtomobila. Prostornina prtljažnika s 395 litri se z zloženimi sedeži poveča na 1300 litrov, uporabnost pa povečata tudi dvojno dno ter odprtina za smuči. I30 je postal tudi bolj svetel zahvaljujoč pomični panoramski sončni strehi. Notranjost je na voljo v treh barvnih kombinacijah, sprednja sedeža pa ponujata tristopenjsko ogrevanje in hlajenje ter spominsko nastavljivost. Veliko poudarka je tudi na aktivnih varnostnih sistemih: sistem za zaviranje v sili, ki je nameščen standardno, pametni tempomat, nadzor mrtvih kotov, opozarjanje na prečni promet, ohranjanje voznega pasu, zaznava prometnih znakov in samodejno zasenčenje žarometov.

Izbirate lahko med tremi bencinskimi in enim dizelskim motorjem. Popolnoma nov je 1,4-litrski T-GDI motor, ki premore 140 konjskih moči, malo šibkejša pa sta litrski trivaljni motor s turbopolnilnikom in 120 KM ter 1,4 litrski motor s 100 KM. Dizelski motor je na voljo s 1.6 litrskim CRDI motorjem v treh različicah (95KM, 110KM in 136KM), kupec pa lahko izbira tudi med šest-stopenjskim ročnim ali sedem-stopenjskim robotiziranim menjalnikom z dvojno sklopko. Bolj udobnim voznim lastnostim pripomore bolj togo in lahko ogrodje, 10% bolj neposredno krmiljenje ter novo podvozje. Vse skupaj so, kakor radi poudarijo, testirali na znamenitem Nürburgringu.

Cene se začnejo pri slabih 16 tisočakih za “bencinarja” ter slabih 19.000€ za “dizla”. Cena z višjimi stopnjami opreme in dizelskim motorjem naraste do 25.000€.