Uspešen zaključek prve faze Avant2Go car sharing sistema

Aktualno, Poslovno

Souporaba 100 % električnih vozil Avant2Go je z otvoritvijo postajališča na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana vzpostavila prvo brezemisijsko povezavo prestolnice z letališčem na naših tleh. Sistem Avant2Go je od začetkov v letošnjem poletju tudi sicer predstavil vrsto novosti: uvedba poslovnih paketov, nove lokacije, postavitev dodatne polnilne infrastrukture, dostopnost aplikacije za vse, posebni cenovni pogoji za […]

Souporaba 100 % električnih vozil Avant2Go je z otvoritvijo postajališča na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana vzpostavila prvo brezemisijsko povezavo prestolnice z letališčem na naših tleh. Sistem Avant2Go je od začetkov v letošnjem poletju tudi sicer predstavil vrsto novosti: uvedba poslovnih paketov, nove lokacije, postavitev dodatne polnilne infrastrukture, dostopnost aplikacije za vse, posebni cenovni pogoji za uporabo ostalih storitev podjetja Avant car …

S tem je uspešno zaključena prva faza projekta Avant2Go, snovalci pa že napovedujejo novosti, ki bodo uporabnikom še dodatno olajšale njihovo mobilnost, denimo dodatno širjenje lokacij in vključevanje vozil z daljšim dosegom.

Nov veter mobilnosti

Storitev Avant2Go je v Ljubljano prinesla nov veter mobilnosti. V Sloveniji razvita tehnologija omogoča, da uporabniki preko pametnih telefonov rezervirajo, aktivirajo in uporabljajo vozila le, ko jih potrebujejo in zanje plačujejo samo v času uporabe. Snovalci so v sistem vključili 100 % električna vozila BMW, Renault in Smart, ki med vožnjo ne proizvajajo škodljivih izpustov in pripomorejo k trajnostnim prizadevanjem.

Car sharing sistem Avant2Go se od predstavitve vseskozi aktivno razvija in kljub mladosti že beleži vrsto pomembnih mejnikov in novosti: poleg fizičnih je aktiven tudi za pravne osebe, odpirajo se nove lokacije in dodajajo vozila, postavljajo nove polnilne postaje, do aplikacije lahko dostopajo vsi, poleg tega pa imajo uporabniki Avant2Go posebne ugodnosti pri koriščenju ostalih Avantcarjevih storitev mobilnosti.

Poslovni uporabniki

Po individualnih uporabnikih so v ospredje prišli tudi poslovni uporabniki, in sicer z aktivacijo paketov GO 500, GO 1000 in GO 1500. Osnovni cilj je enak kot pri fizičnih osebah: s paketi, ki vključujejo posebne prihranke, se zahvaliti prvim podpornikom projekta Avant2Go, tokrat na ravni podjetij. Največja razlika je v tem, da paket za pravne osebe lahko uporablja več oseb znotraj podjetja. To pomeni, da lahko vključene osebe hkrati uporabljajo Avant2Go vozila za različne službene namene v okviru podjetja. Podjetja imajo s tem priložnost za dodatno optimizacijo svoje mobilnosti in za nižanje stroškov.

Paket GO 500 vključuje za 500 evrov voženj, ki jih lahko koristi do 5 oseb, paket GO 1000 vključuje do 10 oseb in dovoljuje za 1000 evrov voženj, paket GO 1500 pa do 15 oseb in za 1500 evrov voženj. Prihranki vključujejo brezplačno registracijo in izobraževanje v višini 59 evrov na osebo in znašajo do 295 evrov za paket GO 500, do 590 evrov za paket GO 1000 in do 885 evrov za paket GO 1500.

Nove lokacije

Prevzemne in vračilne točke vozil predstavljajo pomemben dejavnik razvoja sistema Avant2Go. Cilj snovalcev je omogočiti čim večjo pokritost, zato je že prva faza postregla z otvoritvijo novih lokacij. Lokacija v garaži Kongresnega trga je bila aktivirana v septembru in omogoča avtomatsko odpiranje zapornice za vozila Avant2Go. V BTC Cityu na štirih lokacijah že poteka sodelovanje v okviru t.i. Living laba (»živega laboratorija«), o čemer bo več razkritega kmalu.

Zadnja novost je vsekakor strateškega pomena, saj lokacija na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je vzpostavljena ob podpori Aerodroma Ljubljana d.o.o., brezemisijsko povezuje prestolnico z letališko infrastrukturo in svetom. Avant2Go souporaba vozil je od tega trenutka dalje na voljo tudi zaposlenim Aerodroma Ljubljana d.o.o. za njihove dnevne operativne in logistične potrebe, poleg tega pa še ostalim podjetjem, ki delujejo v okviru letališkega ekosistema in želijo optimizirati svojo mobilnost. Na tej lokaciji so trenutno sicer na voljo štirje priključki, z možnostjo širitve glede na potrebe. Dodatna pozitivna stran lokacije je uporaba 100 % obnovljive energije za polnilne postaje, s čimer kombinacija električne mobilnosti in souporabe dobi še dodatno veljavo. Strošek poti na ali iz brniškega letališča se obračuna kot vsota časa, kilometrov in dodatka za eno smer, ki v testni fazi znaša fiksnih 5 evrov. Celotni strošek poti v eno smer se tako giblje med 11 in 16 evri, odvisno od izbranega vozila in tudi tega, ali uporabnik izkorišča prednosti nižje cene nočne tarife.

Z novimi lokacijami in uporabniki se v floto umeščajo dodatna vozila, s čimer pri Avant carju sledijo načrtom, po katerih bomo v prvem letu delovanja na cesti videvali do 50 Avant2Go vozil. Za zagotavljanje ustreznega stanja napolnjenosti poleg logistične ekipe skrbijo polnilne postaje, ki se postavljajo glede na lokacijske zmožnosti. Vsa Avant2Go polnilna mesta, sedaj jih je že 42, so namenjena izključno uporabnikom car sharing sistema, zaradi česar so snovalci za polnilne postaje razvili identifikacijo s pomočjo t.i. RFID kartic, na osnovi česar se aktivira ali deaktivira polnjenje vozil.

Aplikacija za vse

Ena izmed novosti je tudi dostopnost aplikacije, saj je le ta z oktobrom na voljo vsem. Najdete jo v spletnih velikanih App Store in Google Play ter je brezplačna za nalaganje. S tem lahko vsakdo dobi osnovni vpogled v delovanje Avant2Go aplikacije (lokacije, število razpoložljivih vozil, trenutno stanje napolnjenosti baterije), katere cilj je preprosta in intuitivna uporaba. Polna funkcionalnost, s čimer je mišljena tudi možnost rezervacij in voženj, pa je na voljo registriranim uporabnikom, ki so opravili izobraževanje in podpisali pogodbo. Prvi podporniki so k uporabi pristopili z odločitvijo za enega izmed promocijskih paketov s prihranki za fizične osebe (GO 100, GO 200 in GO 300), z umikom paketov pa je k storitvi kot nov uporabnik možno pristopiti s plačilom enkratne prijavnine za registracijo in izobraževanje, ki za prvih 100 uporabnikov znaša le 29 evrov (redna cena je 59 evrov), nato pa se uporaba vozil Avant2Go plačuje sproti po porabi.

Povezovanje Avantcarjevih storitev mobilnosti

Podjetje Avant car posebej za uporabnike Avant2Go predstavlja več cenovno ugodnih paketov najemov za nekoliko daljše potrebe po mobilnosti (na primer za dan ali dva, vikend, potovanje, dopust, prevoze z voznikom in podobno), ki vključujejo nabor uveljavljenih vozil ključnih avtomobilskih razredov. S tem Avant2Go uporabniki kombinirajo prihranke souporabe s prihranki pri klasičnih najemih, s čimer lahko učinkovito in cenovno dostopno zadovoljijo vse potrebe po svoji mobilnosti.

Druga faza

Z navedenimi mejniki je prva načrtovana faza projekta Avant2Go uspešno zaključena. Podjetje Avant car s partnerji že aktivno dela korake v smeri izpolnitve načrtov druge faze, ki vključujejo še več lokacij in polnilnih mest, izboljšano pokritost, dodana vozila z daljšim dosegom in dodatne funkcionalnosti v aplikaciji za še boljšo uporabniško izkušnjo. Prvi rezultat: v roku 14 dni je načrtovano odprtje lokacije ob Letališki cesti, kjer med drugim domuje več podjetij in s čimer bo ustvarjena preprosta in hitra povezava z BTC Cityjem in centrom mesta Ljubljana.