Novo doma: Kia Optima (odslej prostornejša in hibridna)

Novo doma, Top

Po limuzinski Optimi so Korejci svoj avto srednjega razreda predstavili še v karavanski – SW ter priključno-hibridni – PHEV različici …

KIA Optima SW

Po limuzinski Optimi so Korejci svoj avto srednjega razreda predstavili še v karavanski – SW ter priključno-hibridni – PHEV različici. Ker ciljajo na zahtevne evropske kupce, je model na pogled precej impozanten, kar je tudi njegova naloga, saj ga 40% lastnikov dojema kot prestižnega.

Optima SW je logičen korak za Evropski trg, saj se jih več kot polovica proda v karavanski različici. Dimenzijsko je SW identičen limuzinski različici, le višji je za 5 milimetrov. No, pa seveda zadnja polovica avtomobila se ne spusti tako hitro. Oblikovno med njima ni bistvenih razlik. Optimo PHEV, ki s sabo nosi še paket baterij boste prepoznali po rahlo drugačnih odbijačih in novi maski motorja z aktivnimi režami, ki zvišujejo aerodinamičnost vozila ter standardnih LED žarometih. Poleg označb so hibridni različici dodali okrasne, svetlo modre črte in bolj aerodinamična platišča.

Znotraj se odvija podobna zgodba. Armaturna plošča je tako pri SW, kot pri PHEV različici enaka kot pri limuzini. Veliko vodoravnih linij in zasukana je za 8.5° proti vozniku. Pri hibridni različici so spremenjeni merilniki, nekaj novih stikal in možnosti na osrednjem 8-palčnem zaslonu na dotik. Spremembe so se zgodile v zadnji polovici avtomobila, kjer se pri Optimi SW streha spušča malo počasneje, in ker je 5 milimetrov višja kot pri limuzini, je zadaj nekoliko več prostora nad glavami potnikov. Prtljažnik karavanske različice je prostornine 552 litrov, s podrto zadnjo klopjo pa se ta poveča na 1686 litrov. Hibridna Optima ima za 200 litrov manj prostora kot limuzina, in sicer zgolj 307 litrov, saj so za zadnjo klopjo nameščene baterije. Kar se tiče infotainmenta je Optima sodoben avtomobil, ki podpira vse sodobne tehnologije povezljivosti s pametnimi telefoni, brezžično polnjenje telefona in sistem imenovan TomTom, ki je v Evropi za vse kupce brezplačen od dneva nakupa avtomobila. TomTom obvešča voznika o stanju na cestah, opozarja na radarje in kaže večdnevno vremensko napoved. Pri udobnostnih in varnostnih sistemih je opremljena serijsko s sistemom za zaviranje v sili, možnost pa imate izbrati še opozarjanje na prečni promet, prepoznavanje hitrostnih omejitev, spremljanje mrtvega kota, radarski tempomat in sistem za nenamerno menjavo voznega pasu.

V Sloveniji bo mogoče kupiti karavansko Optimo le z enim motorjem, in sicer 1,7 litrskim turbodizelskim CRDI motorjem (141 KM) s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim robotiziranim menjalnikom. Hibridna PHEV Optima ima s povezavo 2,0 litrskega bencinskega GDI motorja (156 KM) in 50 kW elektromotorja ter 9.8 kWh baterije skupaj 205 KM in 375 Nm navora. S polno baterijo se je sposobna peljati 54 kilometrov le na elektriko, ob električni pomoči glavnemu motorju pa ji s 55 litrskem rezervoarjem uspe prevoziti skoraj 1000 kilometrov.

Karavansko Optimo SW si boste lahko privoščili za najmanj 28.690€ z najnižjo opremo in 39.990€ z najvišjo, vendar KIA ponuja 2500€ gotovinskega popusta na vsako izmed petih ponujenih paketih opreme. Za priključno hibridno PHEW je cena samo ena, in sicer 43.990€. Na to ceno dobite 4.000€ akcijskega popusta in dodatnih 4500€ državne subvencije, kar pomeni da si lahko Optimo PHEV kupite za 35.490€. Pri Kii pravijo, da bo teh le 5 do 10 letno, za karavansko različico pa pričakujejo, da bodo prodali okoli 150 vozil letno.

KIA Optima Sportswagon

KIA Optima PHEV