Luka: Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy – moja “track day” oborožitev

Blog, Renault, Testi, Top

Naš cenjeni glavni urednik, starosta portala in duhovni vodja, Iztok Franko, je pred dvema letoma preizkusil četrto generacijo Clia, ki je šla skozi roke inženirjev Renault Sporta. Glede na to, da poznam njegov pristop testiranja avtomobilov, ki je zelo profesionalen in preudaren, mi je nekaj takoj sprožilo manjši alarm. Iztok je priznal, da se je “vedel […]

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Naš cenjeni glavni urednik, starosta portala in duhovni vodja, Iztok Franko, je pred dvema letoma preizkusil četrto generacijo Clia, ki je šla skozi roke inženirjev Renault Sporta. Glede na to, da poznam njegov pristop testiranja avtomobilov, ki je zelo profesionalen in preudaren, mi je nekaj takoj sprožilo manjši alarm. Iztok je priznal, da se je “vedel kot otrok”. Renault Clio R.S. bi moral torej biti nekaj posebnega, celo zasvojljivega …

Da Iztok zaradi kolcanja ne bo zdrsnil po kakšni puščavski sipini, le še ena zadeva … Iztok je ob koncu testa zapisal: “Bravo Renault Sport!”. Kdor spremlja avtomobilizem in so mu t. i. evropski “hot hatchi” blizu, je na svetovnem spletu, ali pa v debati ob pivu, zagotovo naletel na številne kritike v zvezi z novim R.S.-om. Turbo motor, pet vrat, samodejni menjalnik, zvok motorja … Novi R.S. naj pač ne bi bil dorasel predhodniku z dvolitrskim “atmosfercem” in mnogi so se spraševali, “zakaj Renault Sport, zakaj?”.

Pa je v življenju običajno, da ima vsak “zakaj” tudi svoj “zato”. Iztok je naštete težave v svojem testu in forumski debati znal opravičiti, sedaj pa je dobrih 4000 kilometrov stran in v velike čevlje “opravičevalca” novega R.S.-a sem stopil sam. Vendar to nočem biti – pa tudi, če bi moral, so ti čevlji veliko manjši …

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Evolucija – 220 Trophy je pač stopničko višje. Gremo kar v akcijo: Večja moč motorja, večja odzivnost, novo podvozje, bolj učinkovito delovanje funkcije R.S. Drive ter izboljšan menjalnik EDC.

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Posebno serijo 220 Trophy krasi mat biserna bela barva s črno streho (Foto: Jan Gregorin)

Prav menjalnik je bil doslej tarča izredno ostrih kritik. Pri različici 220 EDC Trophy je prestavljanje hitrejše. Čeprav milisekund, ki jih porabi (bilo naj bi jih pol manj), nisem uspel prešteti, vam lahko zagotovim, da se nanj nikoli ne boste razjezili.

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Največ polemik novi R.S. sproža zaradi svojega menjalnika (Foto: Jan Gregorin)

Pa še ena, ki se meni zdi skorajda “lovska”: ročni h-menjalnik naj bi bil tisto pravo, kar kot nekakšen izrazni ples definira pravega “petrolheada”, ki v stilu filma “Fast & Furious” že samo s svojim prestavljanjem osvaja dekleta. No, pravi “petrolhead” bo znal ceniti “paddle shifter” in bo dekleta raje osvajal z boljšimi časi na dirkališču. Obenem možnost samodejnega prestavljanja Clia R.S. prelevi v zelo uporaben avtomobil za vsak dan.

Poleg športnega duha je Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy lahko tudi zelo uporaben “daily” (Foto: Jan Gregorin)

Po enotedenski uporabi vam zagotavljam, da nostalgije po ročnem menjalniku ne bo več, dekle pa boste s peklenskega Grobnika (ja, na Hrvaško boste morali, saj v Sloveniji še vedno ni dirkališča) na primer zapeljali na ohladitev na jug Istre.

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

S tovrstnimi dirkalniki po dirkah širom Evrope nastopa ekipa Lema Racing

Razliko med starim in novim Cliom R.S. sem dodobra spoznal tudi ob svojem sodelovanju s slovensko dirkaško ekipo Lema Racing, ki si lasti kar nekaj tovrstnih dirkalnikov. In vam povem iz prve roke, da so na “pisti” celo zanimivejši starejši dirkalniki. Svoje naredi predvsem zvok motorja. Visokovrteči in ob blokado vrtljajev udarjajoči dvolitrski atmosferski motor je pač v primerjavi z zadušenim 1,6-litrskim “turbakom” zgodba zase. A tudi stalno “brbotanje” in “pokanje” iz izpušne cevi novega R.S.-a vam bo pričaralo nasmeh na obraz. Kaljenja javnega reda in miru željni si lahko privoščijo tudi kakšen naknadni poseg v izpušni sistem, a tega seveda niste prebrali na tem mestu.

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Oblikovno me najbolj prepriča izredno agresiven zadek avtomobila

20 konjskih moči, ki jih ima izvedba Trophy več v primerjavi s standardnim R.S.-om, boste lepo začutili ob preizkusu “launch controla”.

Če imate na zalogi kakšen evro več za pnevmatike in gorivo, bodo vaši preizkusi omenjenega sistema kar pogosti. 6,6 sekunde do 100 kilometrov na uro je le dokaj impozantna številka.

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Zaradi odlične vodljivosti, bo vaša vožnja v dirkaškem slogu lahko izredno natančna

Odlično podvozje (že prej ni bilo sporno) v kombinaciji s pnevmatikami Michelin Pilot Super Sport in, če želite tudi učinkovitimi elektronskimi pomagali (elektronsko je še vedno tudi delovanje diferenciala), svoje napore usmerja v kar najhitrejše premagovanje razdalje od točke A do B. Tako boste optimalen start funkcije “launch control” lahko pretvorili tudi v optimalen čas kroga …

Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy

Osnovna cena testnega vozila je razumljivih 24.450€

… a ne v Sloveniji. Kot rečeno, Slovenija tudi v letu 2016 nima primernega objekta za preizkušanje “track day” specialk, to pa je brez težav lahko tudi Renault Clio R.S. EDC 220 Trophy. Tako vam za legalen preizkus ostaja le kakšna “nula” na treh preostalih gorskih dirkah, sicer pa vam bo ta avtomobil moral služiti predvsem kot potraten, a obenem fantastično atraktiven “daily”.

Foto: Luka Gregorič


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.