Iztok: Od kralja do carja (3.del)

Blog, Smart, Testi

Končno je prišel čas za več kot zaslužen dopust, sem bil odločen letos poleti, ko sem sedel v udobno letalo. Dobri trije tedni dopusta pred menoj in čakajoči trije karakterno povsem različni avtomobili za preizkusit so bili več kot dobri obeti. Zastopnik za vozila Mercedes-Benz in Smart se je odločil, da me te redke dni, […]

Končno je prišel čas za več kot zaslužen dopust, sem bil odločen letos poleti, ko sem sedel v udobno letalo. Dobri trije tedni dopusta pred menoj in čakajoči trije karakterno povsem različni avtomobili za preizkusit so bili več kot dobri obeti. Zastopnik za vozila Mercedes-Benz in Smart se je odločil, da me te redke dni, ki jih bom preživel v Sloveniji, razvadi s svojo ponudbo vozil. Hibridni C 350 e, izstopajoči karavan CLA Shooting Brake in mini Smart Forfour so čakali name.

Car!

novo mesto in smart forfour

Kakor sem lezel po velikostni lestvici navzdol, sem za zadnji teden svojega dopusta v roke prejel ključe novomeškega produkta, ki se kliče na ime Smart Forfour. Dolenjc z zadnjim pogonom je, moram priznati simpatični avtomobil za tiste, ki želijo izstopati.

Revoz v Novem mestu je bil ustanovljen leta 1988 in je edini proizvajalec serijskih vozil v Sloveniji. Sicer v lasti Renaulta proizvaja trenutno tudi Smart Forfourja, ki bazira na isti osnovi kot novi Twingo.

Varnostna celica tridion je sestavljena iz visokotehnološkega jekla in obdaja potnike kot trda orehova lupina. Notranjost vozila se v primeru trka le minimalno deformira. Optično se v povezavi s karoserijo izoblikuje prepoznaven koncept ikone.

Varnostna celica tridion je sestavljena iz visokotehnološkega jekla in obdaja potnike kot trda orehova lupina. Notranjost vozila se v primeru trka le minimalno deformira. Optično se v povezavi s karoserijo izoblikuje prepoznaven koncept vozila.

Zgornje sem že omenil pri modelu CLA Shooting Brake, a nivo igre je tu seveda nižji. Malček je daleč ugodnejši (cene se gibljejo od dobrih 10 tisočakov evrov dalje), a ponuja precej nekaterih novodobnih novotarij, ki smo jih doslej pričakovali pri večjih avtomobilih. Naj omenim zgolj nekatere, ki so mi padle v oči; Asistent za bočni veter, Funkcija opozarjanja na varnostno razdaljo z optičnim opozorilom in zvočnim signalom, Senzor trka za aktiviranje opozorilnih utripalk, Asistent za ohranjanje smeri z zvočnim in optičnim opozorilom, Pomoč pri speljevanju navkreber, Kontrola tlaka v pnevmatikah in pomoč pri parkiranju (ki praktično ni potrebna zaradi izjemno malih mer vozilca). Te igračke pa naredijo Forfourja za carja med sebi po velikosti enakimi. Hkrati pa se z varnostimi sistemi želi popolnoma približati svojim sorodnikom s trikrako zvezdo.

Rajdni krog Forfourja in njegovega bratca Renaulta Twinga je izjemen. Oba imata potencial za zavite pokalne dirke. Mogoče avtoslalome za začetnike,... vse dokler ne bodo vgradili kakšen močnejši motor.

Rajdni krog Forfourja in njegovega bratca Twinga je izjemen. Oba imata potencial za zavite pokalne dirke. Dirkalnega Twinga ekipe LEMA sem preizkusil na hrvaškem Grobniku.

Ročni menjalnik je v tem avtomobilu prišel še kako prav, saj majhna konjenica (najšibkejša različica ponuja 45, srednja 52 in najmočenjša 62 kW moči) pod zadnjo sedežno klopjo tako lažje zadiha, ko ji ne pustiš prestaviti v višjo prestavo. Kljub nizki moči in moji težki desni nogi, ki je želela ujeti še zadnje proste dni v Sloveniji, se poraba ni dvignila nad 6,3 litra na sto prevoženih kilometrov. Pot pa me je vodila tako na Gorenjsko med prečudovite gore z dragimi prijatelji, kot tudi do obale, kjer sem srečal svoje “obmorske” prijatelje v vedno romantičnem predvsem pa turistov polnem Portorožu.

 

Pohvaliti moram predvsem izjemno ekstremno majhen rajdni krog, ki je posledica zadnjega pogona. Prednji gumi se zato z večjim kotom obračata in omogočita, da je parkiranja s tem malčkom, ki sicer ponuja prostora štirim odraslim osebam (zadaj bolj za silo), izjemno preprosto opravilo. Tu si Smart zasluži vseh pet zvezdic od petih. Dobro pa sem se počutil tudi v notranjosti v organsko oblikovani potniški kabini. Kombinacija modro-bele je bila ravno primerna za poletne dni, a če vam to ne ustreza je izbire še veliko več na online Smart Slovenija konfiguratorjunotranjost smart forfour Vsekakor mi je malček najbolj ustrezal, ko sem se z njim podil po mestu ali vaseh, saj je izjemno praktično majhen in dovolj agilen. Za daljše avtocestne razdalje pa bi raje sedel v CLA-ja ali C-ja seveda. Na koncu koncev pa Smart ne bi bil smart, če ne bi bil Smart! Kaj želim s tem povedati? Da lastiti si Smarta, ste lahko zelo carski z še električnim Smart kolesom ali pa se raje odločite za Cabrio Smarta. Lahko posežete tudi po električnem dvovratnem, sicer osnovanem na starem, Smartu. Vsekakor pestra ponudba za vse, ki imajo potrebo po majhem, ikoničnem vozilu.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.