Novo doma: Hyundai Ioniq (hibrid in električno vozilo za 200 brezemisijskih kilometrov)

Novo doma, Top

Ioniq je prvi trajnostno orientiran Hyundaijev avtomobil. Gre za edini model na trgu, ki združuje tri različne pogone. Na voljo je kot popolnoma …

Hyundai Ioniq Hybrid

Ioniq je prvi trajnostno orientiran Hyundaijev avtomobil. Gre za edini model na trgu, ki združuje tri različne pogone. Na voljo je kot popolnoma električno vozilo, hibrid ali priključni hibrid. No, slednji pravzaprav še ni na voljo – to naj bi se spremenilo letos jeseni.

Hyundai je želel s široko ponudbeno paleto, v katero je vključil tri različne Ioniqe, popularizirati tovrstna vozila. Ljudje si namreč lahko izberejo, kateri najbolj ustreza njihovim potrebam. Korejski proizvajalec ima s tem vozilom velike ambicije.

Zunanja oblika vozila na prvi pogled spominja na Toyoto Prius, ki velja za največjega Ioniqovega rivala. A takšen videz vozila je posledica popolni podrejenosti učinkovitosti. Najpomembnejša je seveda aerodinamika. S tekočimi potezami, ki se mehko zlivajo z linijami vozila, ima Ioniq najnižji količnik zračnega upora v svojem razredu. K dosežku 0,24 pripomorejo tudi ravno dno, difuzor, lopute v maski vozila … Kljub vsemu pa je Ioniq zelo dopadljive oblike, kar potrjuje tudi nagrada za dizajn – Red Dot.

Različice Ioniqa se razlikujejo po prepoznavnih detajlih. Pri hibridu svetijo biksenonski žarometi, medtem ko je električni Ioniq opremljen z LED tehnologijo. Šestkotna maska se prav tako razlikuje glede na model: pri EV je popolnoma pokrita, medtem ko ima hibrid značilne reže, ki seveda omogočajo dotok zraka.

Ioniq je na voljo v 8 različnih barvah. Le hibridna različica je lahko obarvana v kavno rjavo ali jekleno sivo. Zelo všečni so tudi detajli, ki so lahko v modri ali srebrni barvi (odvisno od primarne barve). Vozilo je opremljeno s 15 ali 17-palčnimi platišči, na katera so nadete pnevmatike z nizkim kotalnim uporom.

Električnega Ioniqa najlažje identificiramo po popolnoma zakriti maski in LED žarometih. Takšno vozilo je na voljo v 7 različnih barvah. Ena je ekskluzivna, in sicer rumena. Detajli so načeloma bakreni, le pri oranžnem ali rumenem vozilu so srebrni.

Tudi v notranjosti je Hyundai poskrbel za močan pridih ekologije. Uporabili so namreč eko materiale, ki tvorijo “naravno plastiko”. Gre za lesni in vulkanski prah. Linije armaturne plošče in ostalih elementov so zelo čiste.

Ioniq je opremljen s pametno klimatsko napravo, ki poskrbi za večji doseg vozila, EV pa tudi s toplotno črpalko. Plošča z merilniki je digitalna. Na sredini najdemo 7-palčni zaslon na dotik v visoki ločljivosti. Ioniq je opremljen tudi s sistemoma Apple Carplay in Android Auto, a je tu seveda potrebno poudariti, da slednji v Sloveniji še ne deluje.

Za Ioniqovo varnost poskrbi lahka in trdna konstrukcija, ki jo v 53 odstotkih tvori jeklo visoke trdnosti. Avtomobil je opremljen s 7 zračnimi blazinami, tudi kolensko za voznika. Serijsko so vozila opremljena s samodejnim zaviranjem v sili. Skoraj samoumevno je, da nam pomagajo tudi sistemi za nadzor mrtvih kotov, prečnega prometa in za preprečevanje zapustitve voznega pasu.

Hibridni Ioniq je opremljen z 1,6-litrskim bencinskim motorjem z oznako GDI. Ta samostojno razvije 105 konjskih moči in 147 Nm navora. Zasnovan je bil posebej za hibrida. Dopolnjuje ga šeststopenjski robotizirani menjalnik. Za “hibridnost” poskrbita elektromotor in baterija kapacitete 1,56 kWh. Elektromotor ima 43,5 konjskih moči in 170 Nm navora. Skupaj z bencinskim tvorita 141 konjskih moči in 265 Nm navora. Hibridni Ioniq naj bi sicer samo na elektriko lahko vozil tudi do 120 km/h. Izpusti CO2 so kakopak nizki – gre za 79 g/km.

Zgolj električni Ioniq pa je opremljen z baterijo precej večje kapacitete – 28 kWh. Poraba naj bi v optimalnih okoliščinah znašača okoli 11,5 kWh/100 km. Po standardu NEDC Ioniq z enim polnjenjem lahko prevozi 280 km. V praksi to pomeni okoli 200. Elektromotor Ioniqa je tudi relativno zmogljiv. Moč znaša 120 KM, navor pa 295 Nm. Električni Ioniq lahko potuje z najvišjo hitrostjo 165 km/h.

Če električnega Ioniqa polnimo na hitri polnilnici, bo polnjenje za 80 % kapacitete trajalo 23 minut. Vozilo pa omogoča tudi domače polnjenje – a to bo trajalo precej dlje. Po naših izkušnjah od okoli 10 ur.

Ioniq lahko vozimo v treh različnih režimih – Eco, Normal in Sport. V načinu Sport ima voznik na voljo za 30 Nm več navora kot pri ostalih. Z ročicama ob volanu upravljamo tudi regenerativno razviranje. Na voljo so štiri stopnje jakosti.

Hyundai je svojo 5-letno garancijo namenil tudi Ioniqu, obogatil pa ga je še z dodatno 8-letno (ali do 200.000 km) za baterijo, kar zna prepričati marsikaterega dvomljivega kupca. Skupaj gre za najobsežnejši garancijski paket v tem segmentu.

Cena popolnoma električnega Ioniqa znaša 35.000 eur (za nivo opreme Premium) in 37.500 eur (za Impression). Pri uvozniku so nam zatrdili, da je za Ioniqa mogoče dobiti 7.500 evrov državne subvencije.

Hibridna različica, na katero pri Hyundaiu Slovenija v smislu prodajnih številk resneje računajo, pa se s promo prihrankom 2.000 evrov začne pri ceni 22.990 eur. Toliko bo potrebno odšteti za najosnovnejši paket opreme Style, medtem ko staneta paket Premium 25.490, paket Impression pa 28.490 evrov.

Slovenci naj bi iz prodajnih salonov letos odpeljali od 100 do 150 Ioniqov. Po EV naj bi več posegale pravne, po hibridu pa fizične osebe.