Test: Volkswagen Tiguan Highline 2.0 TDI 4motion DSG (nemški adut za naskok na vrh zahtevnega razreda)

Testi, Volkswagen

Morda za nekoliko višjo ceno, a novi Tiguan je Volkswagnov avtomobil, ki ga ponovno pelje na pot, ki gradi zaupanje pri kupcih. Odlična oprema, praktičnost in kvaliteta so zaščitni znak novega avtomobila, ki je  v primerjavi s predhodnikom veliko bolj napadalen, kar je nuja v zahtevnem razredu, ki ga v Sloveniji že osvaja. Volkswagen Tiguan […]

Morda za nekoliko višjo ceno, a novi Tiguan je Volkswagnov avtomobil, ki ga ponovno pelje na pot, ki gradi zaupanje pri kupcih. Odlična oprema, praktičnost in kvaliteta so zaščitni znak novega avtomobila, ki je  v primerjavi s predhodnikom veliko bolj napadalen, kar je nuja v zahtevnem razredu, ki ga v Sloveniji že osvaja.

Volkswagen Tiguan si je v SUV razredu že utrl pot med najbolj prodajane modele na slovenskem tržišču.

Glavni konkurenti so Kia Sportage, Renault Kadjar, Nissan Qashqai ter Hyundai Tucson. Po prodajnih številkah Tiguan trenutno zaseda drugo mesto, a na vrata trkajo tudi novi konkurenti – zadnji v vrsti je Peugeot 3008, v zelje pa mu utegneta skočiti tudi “koncernska bratranca”, nekoliko manjša Ateca in (predvsem prihajajoči sedemsedežni verziji) nekoliko večji Kodiaq. Na vrata segmenta je v Los Angelesu nedavno potrkala tudi nova Mazda CX-5.

Ne gre dvomiti, da je moral Volkswagen z novim Tiguanom močno pljuniti v roke. In to je dokazal z odslej bolj mišičastim, tehnološko naprednim, vsestransko uporabnim in varčnim avtomobilom  …

Novi Tiguan si z domala vsemi Volkswagnovimi modeli deli dobro poznano platformo MQB. Posledično je Tiguan odslej daljši (za 61 mm) in širši (30 mm) od predhodnika, obenem pa tudi nižji (33 mm), kar je dobro iz več razlogov. Skupno avtomobil v dolžino meri skoraj 4,49 metra, v širino 1,84 metra ter v višino 1,63 metra. Medosna razdalja znaša 2,68 metra.

Zunanji izgled je eden najmočnejših atributov novega Tiguana. Avtomobil je odslej že na prvi pogled zelo robusten, zaradi številnih sofisticirano umeščenih detajlov, tudi kromiranih, pa deluje tudi prestižno. Za razliko od nekaterih preostalih Volkswagnovih modelov (izvzel bi Passata, ki je v zadnji generaciji napravil korak naprej) je avtomobil (kljub sicer konzervativnim oglatim linijam), prav zaradi zanimivih detajlov, oblikovno zelo vznemirljiv. Izpostavil bi prednjo masko ter prednje in zadnje LED žaromete, “zarezo” na boku avtomobila in fantastično modro kovinsko barvo, ki se zelo lepo sklada z dvobarvnimi aluminijastimi platišči.

Pograjati pa bi želel umestitev izpušne cevi: Zareza na odbijaču v katero je umeščena, namreč na prvi pogled izgleda narejena zelo površno in avtomobil tega ranga bi si zaslužil precej bolj okusno rešitev.

Četudi je notranjost morda na prvi pogled nekoliko dizajnersko dolgočasna, naše zanimanje takoj pritegne najnovejša tehnologija, ki krasi instrumentno ploščo. Tu je Volkswagen z novim Tiguanom naredil lep korak naprej. Izstopa predvsem zaslon z digitalnimi merilniki za volanom, na katerem lahko izbiramo številne možnosti, ki odgovarjajo našim trenutnim potrebam. 8-palčni zaslon osrednjega “infotainmenta” je na dotik zelo hitro odziven, voznik pa se s prilagajanjem na njegovo delovanje ne ubada predolgo, saj ni zapleten.

Pozicija za volanom je dobra. Ta vozniku z zadovoljivo preglednostjo vlije še dodatno samozavest, ki jo dobi z vožnjo tovrstnega vozila, obenem pa ni prikrajšan niti za udobje.

Potovalna kabina je zelo prostorna, zelo praktična pa je tudi opcija, da zadnjo klop lahko pomaknemo za 18 centimetrov. Enostavno je tudi vstopanje in izstopanje iz avtomobila. Za doplačilo 169 evrov je v Tiguanu na voljo dvižno prtljažno dno – izbiro priporočamo, saj ob podrti zadnji klopi le-to tvori ravno površino. Prtljažni prostor ima volumen 520 litrov, ki ga lahko s pomikom zadnje klopi povečamo na 615 litrov. Če zadnjo klop podremo, dobimo 1.655 litrov uporabne prtljažne prostornine.

Na testu smo imeli različico Tiguana z dvolitrskim dizelskim motorjem TDI. Ta zmore 150 konjskih moči, kar bo za vsakodnevno uporabo povprečnega voznika povsem dovolj, ne pričakujte pa “limanja” pri pospeških. Za kaj takega bo treba poseči po za stopnjo močnejši, 187 “konjski” izvedenki, ali pa celo po najmočnejši 237 “konjski” z dvema turbo puhaloma. Manj moči od testnega primerka ne bi priporočili. Pri avtomobilu teh mer in mase je za moj okus skoraj obvezna izbira menjalnika DSG, ki s sedmimi stopnjami in zadovoljivim delovanjem vožnjo naredi precej bolj prijetno, kot pa če bi prestavljali ročno. Poraba na testu je znašala 7,3 litra na sto prevoženih kilometrov. Tu lahko lastnik Tiguana nekoliko prihrani z izbiro ročnega menjalnika ali/in dvokolesnega pogona.

Za udobje skrbi mehko podvozje, a Tiguanu bi storili krivico, če bi dejali, da se ne pelje dobro. Dinamično premagovanje zavojev je lahko tudi precej užitkarsko naravnano, če vzamemo v zakup za kakšne vrste avtomobil gre. K užitku v vožnji, tudi izven asfaltiranih površin, pripomore štirikolesni pogon z dobro poznano Volkswagnovo komercialno oznako 4motion. Delovanje pogona lahko voznik poljubno prilagaja glede na vrsto terena in razmerju med željo po umirjeni ali dinamični vožnji.

Med opremo testnega vozila, ki bi jo želeli izpostaviti definitivno sodijo prilagodljivi LED žarometi. Tehnologija, ki bo v bližnji prihodnosti nedvomno veljala za nepogrešljivo, dandanes vozilu še da nekoliko pridiha futurizma. Izmikanje nasproti vozečemu vozilu ter osvetljevanje okolice ne da bi motili pred nami vozečega, vozniku precej olajša delo. Če pri navdušenih voznikih avtomatizem vzbuja mešane občutke, verjetno prav nihče ne bo pogrešal nadležnega pretikanja “kratkih” in “dolgih” luči.

Tovrstne luči nam pot osvetljujejo v primeru, da se odločimo za nakup paketa opreme Business, ki na ceno avtomobila navrže dobra dva tisočaka. A nakup priporočamo, saj ta prinaša tudi navigacijski paket ter vzvratno kamero, ki sta nedvomno koristni asistenci.

Slabega tisočaka pa kot dodatna oprema navrže vlečna kljuka, ki jo izpod zadnjega odbijača spustimo s povlekom stikala v prtljažnem prostoru. No, kljub temu si boste morali nekoliko umazati roke, saj je zadnji del procesa vseeno treba opraviti ročno – kljuko je treba potegniti v končni položaj.

Ali ste vedeli, da ime Tiguan izvira iz besed “tiger” in “leguan” (legvan)? Ime je med javnostjo zelo dobro sprejeto, v Nemčiji pa je prejelo tudi nagrado Autobilda.

Cena testnega primerka z navedeno opremo je znašala 41.755 evrov. Cenovno pozicioniranje novega Tiguana je postavljeno nekoliko višje od konkurentov, a kupci Volkswagna bodo to najverjetneje lahko razumeli. Ostali pa bodo Tiguana videli kot nekakšen vezni člen med višjim SUV razredom ter klasičnimi kompaktnimi križanci.

Čeprav se Volkswagnova vozila stereotipno pomikajo bolj na stran dolgočasnih, novi Tiguan voznika nagradi tudi z lepo mero zabave. Kljub vsemu je Tiguan, ki je v svojem razredu eden največjih avtomobilov, narejen predvsem z mislijo, da deluje. Že njegov predhodnik je bil v Sloveniji zelo priljubljen in ne čudi nas, da je bil tudi novi model sprejet v velikim pričakovanjem. Sedaj lahko rečemo, da je slednje tudi upravičil.


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (Trendline 2.0 TDI BMT 85): 25.553 EUR
Cena testnega modela (Highline 2.0 TDI BMT 4M): 41.756 EUR
Motor: 1.968 ccm
Moč: 110 kW/148 KM 
Menjalnik: 7-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,3 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 200 km/h
Poraba na testu: 7,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 520/615/1655 l
Masa vozila: 1.673 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?