Novo doma: Temperamentna SEAT Ateca

Novo doma

V najhitreje rastoči razred v Evropi – razred kompaktnih športnih terencev tudi SEAT pošilja svojo terensko Ateco z atraktivnim oblikovanjem in dinamičnimi voznimi lastnostmi, ki so bolj na strani ”hatchbackov”, kot pa na strani terenskih vozil. Bo kupce odgnala od svojih konkurentov, kot so Renault Kadjar, Nissan Qashqai ter Kia Sportage in jih prepričala s […]

V najhitreje rastoči razred v Evropi – razred kompaktnih športnih terencev tudi SEAT pošilja svojo terensko Ateco z atraktivnim oblikovanjem in dinamičnimi voznimi lastnostmi, ki so bolj na strani ”hatchbackov”, kot pa na strani terenskih vozil. Bo kupce odgnala od svojih konkurentov, kot so Renault Kadjar, Nissan Qashqai ter Kia Sportage in jih prepričala s španskim temperamentom?

Po prvih ogledanih uradnih fotografijah sem imel velika pričakovanja za prvega športnega terenca znamke SEAT, ki pa so se ob prvem spoznanju kar malce ohladila. Opazil sem namreč, da Ateca v sivinskih odtenkih, katerih bo na naših cestah največ, ne izstopa dovolj, da bi konkurenci lahko predstavljala težke čase. Na tiskovni konferenci sem zato brez dvoma izbral Ateco v samojsko oranžni barvi, ki se Ateci odlično poda ter dopolnjuje njen športni značaj z ostrimi potezami karoserije. Ime Ateca tradicionalno sledi poimenovanju modelov po španski geografiji. Ateca je namreč vas, ki leži v provinci Zaragoza v srcu Iberskega polotoka.

Težka naloga

Pri zastopniku so trdno prepričani v to, da bo Ateca kmalu postala tretji podporni steber znamke SEAT poleg uveljavljene Ibize in Leona ter zagotavljala še prihodnjo rast znamke, ki zaporedoma raste že vse od leta 2012. Sledeče naj bi dosegla tudi z naprednimi tehnologijami – nekatere od teh so v modelih Seat uporabljene prvič. Ateca je, tako kot Leon, opremljena z žarometi, ki so v celoti izdelani v LED tehnologiji z asistenco za dolge luči. V ogledalih so nameščene diode, ki ob odklepanju osvetlijo predel ob vratih in na tla projicirajo ime Ateca ter njeno podobo. Dolžina meri 4,36 metra, v notranjosti pa nudi veliko prostora.

ateca-1-3

Prepoznaven bočni profil

Terenska naravnanost

Med vožnjo Ateca deluje suvereno z minimalno nagibanja v ovinkih, na voljo je tudi več voznih profilov; Normal, Sport, Eco in Individual. Različice s šitirkolesnim pogonom 4Drive pa imajo dodane tudi profile za sneg in vožnjo po neutrjenih poteh. Za tiste, ki se bodo z Ateco odpravili tudi na bolj zahtevne terene, pa je vgrajena funkcija za nadzorovan spust imenovana Hill Descent Control.

ateca-1-6

Razmeroma visoka oddaljenost od tal

Napredne asistenčne tehnologije

Tako kot vsa konkurenca, tudi Seatov kompaktni športni terenec ne skopari z asistenčnimi sistemi. Na voljo je asistenca za zastoje, ki samodejno zavira in pospešuje. Avtomatsko uravnavanje razdalje ACC dinamično uravnava razdaljo do spredaj vozečega vozila, v mestu pa Ateca nudi prepoznavanje peščev z opozorilom in tudi z samodejnim zaviranjem v sili. Ima tudi sistem za prepoznavanje mrtvih kotov ter prometnih znakov, pri parkiranju pa vam bo v pomoč parkirni sistem edicije 3.0 z štirimi kamerami, ki omogoča deloma samodejno prečno in bočno parkiranje. Sistem obrača volan sam, voznik pa le dodaja plin. Prtljažnik boste lahko odprli z nogo. Omembe vreden je tudi Seatov Full link povezljivostna rešitev s Seat ConnectApp aplikacijo. Pametne telefone boste lahko polnilni brezžično, ali pa z uporabo dveh USB vmesnikov.

ateca-1-2

Ateca lahko prepriča tudi tiste, ki v ta razred doslej niso pokukali

Motorizacija in opremljenost

Ateca bo na voljo z dobro znanimi koncernskimi agregati. Ponudba se začne pri dobrih devetnajstih tisočakih za izvedbo z Reference opremo, ki vsebuje vso najnujnejšo opremo in 1.0 TSI agregat, ki razvije 85 kilovatov ter tovarniško povprečno porabi 5,2 litra na sto prevoženih kilometrov. Ateca je v bencinski paleti na voljo tudi z 1.4 TSI agregatom z močjo 110 kilovatov. Dizelska motorja sta na voljo dva, in sicer 1.6 TDI in močnejši 2.0 TDI. Prvi razvije 85 kilovatov, drugi pa je na voljo v različicah z močjo 110 kilovatov in 140 kilovatov. Za 2.0 TDI in 1.4 TSI agregata je na voljo tudi samodejni DSG menjalnik. S štirikolesnim ali dvokolesnim pogonom je na voljo agregat 1.4 TSI, medtem ko je 2.0 TDI na voljo le s štirikolesnim pogonom. Na voljo sta še dva nivoja opreme, Style ter Xcellence z najbogatejšo opremo. Za najbogatejšo različico boste morali odšteti 35.818€

ateca-1-4

Notranjost Atece

Zaradi velikega zanimanja proizvajalec SEAT le stežka sledi vsem naročilom, zato bo do konca leta iz tovarne Kvasiny na Češkem v Slovenijo poslanih le štirideset vozil. V letu 2017 naj bi prodali okoli 320 vozil. Po prvih zbranih podatkih je največ zanimanja za izvedenko z 1.4 TSI agregatom.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu