Test: Kia Sportage 2.0 CRDi AWD (nemški dizajn in “nemška” kvaliteta za 40.000 evrov)

Kia, Testi

Kiin kompaktni SUV Sportage svojo zgodbo na svetovnih avtomobilskih trgih piše že od leta 1993. Tudi ko Kia še ni veljala za znamko, katere vozila si človek poželi, je bil Sportage eden izmed boljših modelov v njeni floti. Pravi bum na našem trgu je predstavljala njena tretja generacija, ki je bila poleg modela Cee’d tudi […]

Kiin kompaktni SUV Sportage svojo zgodbo na svetovnih avtomobilskih trgih piše že od leta 1993. Tudi ko Kia še ni veljala za znamko, katere vozila si človek poželi, je bil Sportage eden izmed boljših modelov v njeni floti. Pravi bum na našem trgu je predstavljala njena tretja generacija, ki je bila poleg modela Cee’d tudi odločilnega pomena za preobrazbo te korejske znamke.

Pred časom sem preizkusil različico novega Sportagea, ki je oblikovno plod dela slovitega Petra Schreyerja. Že tedaj sem prišel do ugotovitve, da mi je Kiin “nemški” dizajn zelo blizu. Prav tako pa tudi mimoidočim opazovalcem, saj novi Sportage privlači številne poglede. Če sem se takrat prevažal v Sportageu z nekoliko manj razkošnim nivojem opreme, pa sem tokrat sedel za volan “top of the top” izvedbe.

Če je bil Sportage v svoji tretji generaciji oblikovno še malo sramežljiv, so tokrat pri tem elementu popustile vse zavore. Za razliko od svojega brata Tucsona, s katerim si deli praktično vse, je veliko manj konzervativen in naravnan bolj mladostno, oziroma športno. Tudi Tucson je za moj okus oblikovno izredno lep avtomobil, a Sportage ponuja tisto piko na i – oblikovanje, navdahnjeno s strani reaktivnih letal. Moram še kaj dodati?

“Top of the top” izvedba, ki sem jo preizkusil tokrat je bila za približno deset tisoč evrov dražja od modela, ki sem ga imel možnost spoznati najprej. To pomeni, da moramo za Sportagea namesto dobrih 30, odšteti dobrih 40 tisoč evrov. Resen denar, za katerega že lahko (poleg dizajna) upravičeno pričakujemo tudi “nemško” kvaliteto (roko na srce, tako je tudi že pri 30 tisočakih). In kaj dobi kupec v zameno za dodatnih deset tisočakov?

Za začetek vrhunski pogonski sklop in odlične vozne lastnosti. Tokrat je bil Sportage opremljen s stalnim štirikolesnim pogonom in dvolitrskim turbodizelskim motrojem – najmočnejšim iz ponudbe. Konjske moči tako narasejo iz števila 115 (pri 1,7-litrskem dizlu) na 185, medtem pa se poraba bistveno ne poveča, oz. je povečanje vredno svojih centov. Ta je tekom testa konstantno znašala okoli 8 litrov na 100 prevoženih kilometrov (mešan cikel). Sam bi pri nakupu SUV-ja toplo priporočil tudi izbiro samodejnega menjalnika, saj je upravljanje z ročnim v avtomobilu te velikosti in mase zelo nerodno. Tako sem z odobravanjem sprejel tudi odličnega šeststopenjskega “avtomatika” v testnem Sportageu.

Sportage ima odlične vozne lastnosti. Podvozje je mehko, kar zagotavlja udobje, obenem pa dovolj odzivno tudi za dinamičnejšo vožnjo. V tem pogledu se avtomobil enakovredno kosa s Volkswagnom in Fordom, medtem ko konkurenti skupine Renault (Nissan Qashqai in Kadjar) nekoliko zaostajajo. Je pa potrebno poudariti, da se kljub štirikolesnemu pogonu ne boste podajali na “offroad” avanture. Oddaljenost vozila od tal je relativno majhna, obenem pa avtomobil nudi občutek precejšnje širine, zaradi česar se na kakšni ozki gozdni poti ne boste počutili ravno samozavestno.

V dodatnih deset tisoč evrov je vključena tudi panoramska streha, ki v avtomobilu, kot je Sportage fantastično popestri ambient, ali pa prispeva k užitku v vožnji. K imidžu vozila prispeva tudi metalna barva v temnejšem zlatem odtenku.

Za udobje v vožnji poskrbi usnjeno oblazinjenje sedežev. Izredno dobrodošlo je tudi njihovo hlajenje – sam se avtomobil preizkušal v obdobju peklenske vročine. Verjetno ste že kdaj izkusili, kako poteka prestavljanje zadnjice po razbeljenem, popolnoma usnjenem, črnem sedežu, ko avtomobil dalj časa pustimo na vročem poletnem soncu. Aleš bi se strinjal, da je “top” tudi Kiin volanski obroč s svojo optimalno razporeditvijo kontrolnih gumbov. Vrhunski je tudi voznikov položaj sedenja.

Za varnost in uporabnost vozila skrbijo številni asistenčni sistemi. Mogoče bi pri avtomobilu za ta denar pričakoval še radarski tempomat, ki je pri avtomobilu s samodejnim menjalniku fantastično uporaben, če postanem brutalno zahteven … 🙂

Kia se še vedno vztrajno distancira od “premium” avtomobilske znamke in to kljub temu, da ponujajo kompaktnega SUV-ja za ceno višjo od štirideset tisoč evrov. A ravno tu se skriva bistvo – res je, 40.000 evrov je veliko, a dejstvo je, da dobite fantastičen nivo opreme, ta pa bo pri “premium” znamkah za ta denar veliko bolj skromen. In če dodam, da je kvaliteta Kiinih materialov skoraj popolnoma dorasla slednjim … Izbira je vaša. 😉


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 29.890 EUR
Cena testnega modela (2.0 CRDi AWD): 40.890 EUR
Motor: 1.995 ccm
Moč: 136 kW/185 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,5 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 201 km/h
Poraba na testu: 8,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 491-1480 l
Masa vozila: 1.643 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?