Test: Hyundai Tucson 1,7 CRDi 2WD Impression (Korejec po našem okusu)

Hyundai, Testi, Top

Tucson je eden izmed modelov, ki je največ pripomogel k spreminjanju zavesti trga o znamki Hyundai. Korejski kompaktni SUV je v svoji tretji generaciji po okusu tistih, ki živijo evropski način življenja, in to bolj kot kdajkoli. In Evropejci (Slovenci pri tem nismo izjema, smo prej tipični predstavniki) zahtevamo, da je avtomobil, ki ga uporabljamo […]

Tucson je eden izmed modelov, ki je največ pripomogel k spreminjanju zavesti trga o znamki Hyundai. Korejski kompaktni SUV je v svoji tretji generaciji po okusu tistih, ki živijo evropski način življenja, in to bolj kot kdajkoli.

In Evropejci (Slovenci pri tem nismo izjema, smo prej tipični predstavniki) zahtevamo, da je avtomobil, ki ga uporabljamo vsak dan vsestransko uporaben. Da pa je stvar “nekoliko” kompleksnejša, želimo poleg uporabnosti še tisti ščepec mikavnosti, ki naš avtomobil iz delovnega stroja spremeni v modni dodatek … pa tudi, da nam ga sosedje malo zavidajo, če ne ovinkarimo.

Na testu sem imel model “Tucson 1,7 CRDi 2WD Impression” in prepričal sem se, da je Hyundai tokrat uspel zadovoljiti evropski okus.

DSC_0040

Sedli smo za volan novega Tucsona

Novi Tucson, ki se je z imena “ix35” vrnil na ime, ki ga je dobil po mestu v Arizoni, je odličen že v oblikovnem smislu. Celotna podoba avtomobila je zelo dinamična in deluje usklajeno. Zadek avtomobila je še nekoliko konzervativen, a povsem korekten in oblikovno dopadljiv.

Zadek avtomobila je nekoliko bolj konzervativen

Zadek avtomobila je nekoliko bolj konzervativen

Medtem je prednja maska z izstopajočim dodatkom kroma, dinamično oblikovanimi dnevnimi LED in nočnimi ksenonskimi žarometi res impozantna. Smiselno je tudi doplačilo 450 evrov za metalno modro barvo. S tem paketom je avtomobil ravno prav izstopajoč in po drugi strani konzervativen, da še vedno daje občutek sofisticiranosti.

Impozantna prednja maska

Impozantna prednja maska

V notranjosti prevladuje funkcionalnost, zato ne morem reči, da gre za kakšen presežek v oblikovnem smislu (s tem bi storil krivico nekaterim znamkam, ki na na dizajn stavijo mnogo več). Prav tako pa bi storil krivico Tucsonu, če ne bi pohvalil občutka za volanom. Privajanje na uporabo komand na armaturni plošči je zelo enostavno, dobro deluje tudi LCD zaslon z multimedijskim sistemom. Prostora je ogromno – spredaj, zadaj …

Tucson prepriča z udobjem in funkcionalnostjo

Tucson prepriča z udobjem in funkcionalnostjo

… zadovoljivo prostoren je tudi prtljažnik z dobrimi 500 litri volumna. Tudi sedeži so oblikovani za nekoliko zajetnejše postave. Kljub temu, da ni bilo usnja, za vaše udobje poskrbi denimo ogrevanje prav vseh sedežev, pa avtomatično nastavljanje pozicije … Morda notranjost Tucsona ne daje ravno “premium” občutka, a vse skupaj še vedno deluje zelo kvalitetno.

Prostornost, tako v potniški kabini, kot prtljažnem prostoru

Prostornost, tako v potniški kabini, kot prtljažnem prostoru

Testni Tuscon je, kot je razvidno že iz imena, pod pokrovom motorja skrival 1,7-litrski dizelski motor, ki zmore 115 konjskih moči. Glede na to, da gre za precej težak avtomobil (dobrih 1600 kilogramov), bi si na čase želel kakšno konjsko moč več, še posebej z obzirom, da se ta motor ne oddolži s sila ekonomično porabo goriva. Ta je na testu znašala okoli 7,3 litra na 100 prevoženih kilometrov (največ je bilo izvenmestne vožnje).

Občutek za volanom je dober tudi pri dinamični vožnji

Občutek za volanom je dober tudi pri dinamični vožnji

Sam sem s Tucsonom, kljub temu, da sem testiral različico brez štirikolesnega pogona, najbolj užival pri vožnji skozi podeželske ceste. Podvozje je zelo mehko, kar naredi vožnjo udobno, a je še vedno dovolj odzivno, če se vam bo zahotelo dinamike. Avtomobil vam ne bo zameril povoženih bankin bolj agresivne vožnje po luknjastem cestišču.

Štirikolesni pogon bi dal Tucsonu povsem novo dimenzijo, a zadeva vozilo takoj podraži za dobrih dva tisoč evrov. Menim, da tipični kupec Tucsona štirikolesnega pogona niti ne bi izkoriščal, saj so tovrstni avtomobili postali povsem običajno prevozno sredstvo za vsakdanjo, mestno uporabo.

Za udobje in varnost je v Tucsonu relativno dobro poskrbljeno. Paket opreme “Impression” nudi zadovoljiv nivo. Testni Tucson je tako lahko nadzoroval mrtve kote, preprečeval nalet, zadržal vaše vozilo na svojem voznem pasu, zaznaval pešce in prečni promet. Zelo uporabna je tudi kamera za vzvratno vožnjo, ker preglednost ni najboljša.

Je to pravi avtomobil za "naš" okus?

Je to pravi avtomobil za “naš” okus?

Novi Hyundai Tucson torej zadovoljuje evropski okus s funkcionalnostjo, oblikovno dovršenostjo, solidnimi voznimi lastnostmi ter občutkom kakovosti. To si lahko privoščite od 22.490, oz. celo 19.990 evrov (s posebnim promocijskim prihrankom). A sam bi “Evropejcem” toplo priporočil višji nivo opreme. Testna različica je s popustom na voljo za 27.310 evrov, pri čemer poleg vse opreme, ki spada v nivo “Impression”, dobite še metalno barvo, pokrijete stroške prevoza in priprave vozila, v zakup pa moramo vedno vzeti tudi Hyundaijevo 5-letno garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov.


Hyundai Tucson 1,7 CRDi 2WD Impression

Cena osnovnega modela: 22.490 EUR
Cena testnega modela: 29.810 EUR
Motor: 1685 ccm, 4-valjni
Moč: 115 KM pri 4000 vrtljajih/min.
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 12,4 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 176 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 4,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 513-1503 l
Masa vozila: 1600-1698 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu in Facebooku. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.