Luka: Prek zelene z vijol'čnim

Blog, Nissan, Testi

Sliši se kot, da so Viole malce “zamaskirale” vojno napoved Green Dragonsem pred nogometnim derbijem … Pa tu vendarle ne gre za to. Gre za čisto navaden test avta. Ampak ne čisto navadnega avta. No ja, mogoče avta, ampak barve avta pa vsekakor ne. OK, preživeli ste uvod, gremo testirat. “Gremo po vijoličnega Nissana Qashqaia” […]

Test: Nissan Qashqai

Sliši se kot, da so Viole malce “zamaskirale” vojno napoved Green Dragonsem pred nogometnim derbijem … Pa tu vendarle ne gre za to. Gre za čisto navaden test avta. Ampak ne čisto navadnega avta. No ja, mogoče avta, ampak barve avta pa vsekakor ne. OK, preživeli ste uvod, gremo testirat.

“Gremo po vijoličnega Nissana Qashqaia”

Pot iz Primorske proti Ljubljani se je vlekla. Sam nisem največji privrženec SUV-jev – sem le goreč ljubitelj avto športa, SUV-ji pa tam, no ja … recimo, da ne igrajo preveč vidne vloge in zato pač nimajo tovrstnega pedigreja. Pa vendar, na test Qashqaia sem čakal z nestrpnostjo. Pridem v prodajni salon, noter pa njegov manjši bratec Juke v totalno hudi modro-vijolični, prelivajoči se barvi. Dekletu, ki me je spremljalo rečem: “Upam, da bo tud’ Qashqai take barve”, ona pa takoj pokaže na spredaj parkirana sivega in črnega … “Ah, najbrž bo eden od teh”. Pa na srečo ni bil. V vsej množici Qashqaiev, ki so bili varno skriti pred mojimi očmi za salonom, mi je po pritisku gumba za odklepanje pomežiknil točno tak, v tej isti hudi barvi. “To!”

Test: Nissan Qashqai

Qashqai v indigo modri barvi

“Čisti zeleni turizem”

Kot študent turizma moram ljudem vedno pojasnjevati, da po koncu šolanja ne bom “turist”, pač pa nekdo, ki bo njim pomagal doživeti čim lepše počitnice. Se pa rad tu pa tam iz turističnega delavca vanj prelevim. Tokrat me je v to napeljal kar Qashqai. To je bil pravi “turistični test”. Že prva pot iz Ljubljane na Primorsko je bila zelo zabavna. Ker nisem ljubitelj kolon in nasproti vozečih norcev na avtocestah, sem se odločil, da se podam na tisto nekoliko starejšo in bolj zavito cesto. Prava odločitev. V Qashqaiu se človek počuti, kot da mu cel svet leži pod nogami. Visok položaj sedenja, pravo podvozje, avtomatski menjalnik … Čisti turizem. Vožnja ti postane skoraj postranska stvar. “Khm …” vsaj dokler ni treba prehiteti nekoga, ki se je na cesto podal še bolj “turistično”. Tu pa naletimo na manjši problem. Morda bi moral omeniti že prej: Testni Qashqai je pod pokrovom skrival drobcen 1,2-litrski turbo “motorček”. 115 “konjičev” se pač le stežka kosa s skoraj dvema tonama avtomobila in posadke. Dobro, malo dinamike in je šlo. Saj še nismo v penziji …

Na poti nama je stal tudi Predjamski grad

Pravi “turistični test”

“Qashqai in malo manj zelena slovenska Istra”

Če je pot v Ljubljano dolgo trajala, pa sem bil v Portorožu, kot bi trenil. Čeprav to istrsko letovišče nekateri smatrajo za slovenski Monte Carlo, vam povem, da je še daleč od tega. Štiri leta življenja tu so me prepričala, da je še veliko za postoriti. Poletni blišč že v jeseni hitro zbledi, kraj pa pokaže vso bedo, ki se jo poleti nekako zakrije s hitrimi majskimi popravki. No, k sreči je poletje in Portorož je v tem času prava promenada za avtomobile (skoraj kot Monte Carlo). Čeprav Qashqai ni kot npr. njegova prestižnejša brata GT-R in do neke mere tudi 370 Z, pa njegova robustnost v kombinaciji s prekrasno barvo obrača nešteto pogledov.

Qashqai "na morju" naravnost blesti

Qashqai “na morju” naravnost blesti

Zame se prava lepota slovenske Istre ne skriva v Portorožu, pač pa malo višje v pravih starih istrskih vasicah. Ozke uličice so super za fotografije in test številnih elektronskih pomagal v Qashqaiu. Le-ta so me v nasprotju z vasicami spomnila, da smo v letu 2015. 360° kamera naredi vožnjo okoli vogalov ali pa parkiranje otročje lahki opravili, kljub temu, da sicer preglednost avtomobila, kakopak, ni najboljša.

Test: Nissan Qashqai

Kako pa naprej?

“Qashqai in popolnoma zelena Dolenjska”

Pa sem Qashqaia odpeljal še na Dolenjsko. Praktično, komurkoli sem avto pokazal, je najprej omenil barvo. Večina jo je proglasila za fantastično, le redki za avtomobilu neprimerno. Tudi sam sem med prvimi. Še posebej pa je bila všeč dekletom, komur tudi sodim, da ta avto najbolj pristoji. Si kar predstavljam kako se štiri “pupe” z njim odpeljejo na morje … Edini problem bi najbrž bil, da bi imele rahlo prostorsko stisko. Prtljažnik, sploh ko gledamo z ženske perspektive, ni največji na svetu. Mogoče bi za tri “pupe” še nekako šlo.

Test: Nissan Qashqai

Notranjost avtomobila

Aha, na Dolenjskem smo. Dolenjska je čudovita pokrajina in s tem seveda več kot primerna za test Qashqaia. “Gremo še tja eno slik’co nardit”, je bil najpogosteje slišan vzklik s strani mojih “pomočnikov”, ki sem jih pač moral zapeljati krog ali (obljubim) največ dva …

Test: Nissan Qashqai

Qashqai se odlično poda k puncam in gradovom 🙂

“Na to vijolično bi se lahko navadil”

In to gre Qashqaiu tudi najbolje od rok. Je avto za mlade in mlade po srcu. Če vas nekoliko povečana poraba zaradi občasnega priganjanja podhranjenega agregata ter odsotnost štirikolesnega pogona ne zmoti preveč, je to pravi avtomobil za vas. Za 26.000 evrov in nekaj drobiža (v posebni junijski akciji pa je avto stal še celo 3.000 evrov manj) dobite odličen vsestransko uporaben avtomobil, ki je v tej podobi poleg tega še prava šminka in s svojo pojavo “bombardira” kamorkoli se z njim namenite.

Test: Nissan Qashqai

Ne, Qashqai ni navaden avto …

Rekel sem, “mogoče navadnega avta”. Vzamem nazaj. Qashqai ni navaden avto. Že za njegovega predhodnika so kupci stali v vrstah. In če je ta še izgledal kot srčkan hišni ljubljenček s prijaznim pogledom, je z novim modelom Qashqai postal resnejši in tudi zame v celoti “hud avto”. Zdaj njegove privržence več kot razumem. Tudi sam bi se zlahka navadil nanj …

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.