Test: Renault Kadjar Iconic Energy dCi 130 4WD (družinski pustolovec)

Renault, Testi

Renault Kadjar je na trgu prisoten že lep čas. Medtem mu je uspelo prepričati številne kupce, katerim uspešno služi kot družinski avtomobil.

S svojo privlačno podobo, dobrimi voznimi lastnostmi ter relativno prostornostjo me je prepričal že med testom konec preteklega leta, ko sem preizkušal njegovo manj opremljeno različico.

Tokrat sem se soočil s prednostmi in slabostmi Renault Kadjarja Iconic Energy dCi 130 4WD. Mirne vesti lahko rečem, da je prednosti precej več kot slabosti, kar gre pričakovati že ob dejstvu, da je šlo za najbolje opremljeno različico. Renaultov križanec, ki si platformo deli s sestrskim Nissanom Qashqaiem, a je od njega naprednejši v številnih aspektih, nastopa v segmentu, kjer je konkurenca zelo ostra. Najnovejši nasprotnik, morda celo favorit v “dirki”, je Seat Ateca. Slednjo je premierno iz našega uredništva preizkusil (in tudi pohvalil) Jan.

Kateri so tisti elementi, ki izstopajo pri najbolje opremljeni različici vsestranskega Kadjarja?

Da se ne bomo preveč zamudili pri njegovi zunanji podobi, ki jo že dobro poznamo: Kadjar je izredno stilski križanec z robustno oblikovano masko in impozantnimi žarometi s prepoznavnim LED podpisom. Kljub temu, da precej oteži fotografiranje, sem ljubitelj elegantne črne kovinske barve. Zanimiva in marsikomu tudi všečna je kombinacija s črnimi platišči. A meni ta ni najljubša, saj sem mnenja, da platišča močno pripomorejo k privlačnemu videzu avtomobila (kombinacija črne karoserije in platišč deluje prej huligansko, kot pa elegantno, kar bi si želel za svojega Kadjarja).

Družinski avtomobil kot je Kadjar, mora seveda zagotavljati prijetno potovalno okolje. To Kadjarju delno uspeva. V modelu Iconic so vrhunski predvsem usnjeni sedeži. Materiali so kompaktni in delujejo izredno kvalitetno. Presenetljivo razkošen je tudi v smislu detajlov, opazimo lahko predvsem bogastvo rdečih šivov. Zakaj zagotavljanje prijetnega potovalnega okolja Kadjarju “le” delno uspeva? V avtomobilu te velikosti in teže, ob misli na njegovo namembnost, si bi zagotovo želel mehkejšega podvozja in avtomatskega menjalnika. Predvsem podvozje je v kombinaciji z 19-palčnimi platišči neprimerno trdo in potnik se namesto sproščujoče in udobne vožnje počuti, kot da sedi v avtomobilu z oddelka Renault Sport.

Ima pa takšno podvozje seveda tudi svoje prednosti, ki so povezane z odlikami pri bolj dinamičnem upravljanju z vozilom. Kadjar z veseljem grize ovinke in voznika navda s samozavestjo. Zelo prijeten in dobro oblikovan je tudi usnjen volanski obroč, ki skrbi za veliko mero želenega “premium” občutka.

Ker gre za Kadjarja s štirikolesnim pogonom, sem si privoščil tudi nekaj “off-roadanja”. Pogon Renault Kadjarja lahko prilagajamo glede na potrebe. Na voljo so tri funkcije. Prva je le dvokolesni pogon, ko delujeta le prednji kolesi. Naslednja je avtomatski način, ko Kadjar sam glede na potrebe vklaplja in izklaplja pogon na prvi ali zadnji kolesi. Tretja funkcija pa je popoln zaklep diferencialov. Ta poskrbi, da Kadjar lahko premaga tudi zahtevnejše ovire. Ta opcija je seveda odlična, a za moj okus veliko bolj uporabna v vozilu, kot je Dacia Duster. Kadjar s svojo robustnostjo nekako vozniku že na prvi pogled odsvetuje zahtevnejše podvige na terenu, a se, če se že za njih odločimo, presenetljivo dobro izkaže.

Tehnologijo, s katero razpolaga, bi Kadjarju zavidal marsikdo. Za začetek so pred voznikom nameščeni elektronski merilniki, ki jih lahko poljubno prilagaja glede na svoje prioritete. Sistem R-link 2 s 7-palčnim zaslonom ponuja bogastvo aplikacij in nastavitev vozila. Zelo soliden je tudi avdio sistem Bose. Za varnost skrbijo številni asistenčni sistemi. Poleg (bolj ali manj standardnih) se Kadjar lahko pohvali s sistemom za preprečevanje naleta, opozorilom pri zapustitvi voznega pasu ter nadzorom mrtvega kota. Pričakovano je Kadjar na testih Euro NCAP osvojil pet zvezdic.

Kot rečeno, je Kadjar relativno prostoren. V potniški kabini je dovolj prostora za prijetno sedenje, medtem ko je zadovoljivo prostoren tudi prtljažnik. 472 litrov volumna (oz. 1.478 litrov, ko podremo sedeže) je popolnoma dovolj za družinsko uporabo. Prostora je za odtenek več kot pri Qashqaiu ter za odtenek manj kot pri konkurenčni Seat Ateci.

Glede motorja bi priporočil 1.6-litrskega turbo dizla, ki je poganjal tudi testni avtomobil. Gre za motor z oznako dCi, ki je znan po svoji varčnosti. 130 konjskih moči je sicer malo, a bo za vsakdanjo (verjetno predvsem mestno) uporabo dovolj. Motor se bo oddolžil s svojo ekonomičnostjo, saj boste porabo zlahka držali nekje na šestih litrih pri mešanem ciklu.

Kadjar Iconic Energy dCi 130 4WD za ceno 30.780 evrov (ali 29.780 s popustom) ponuja precej “premium občutka”, kar pomeni, da jo lahko označimo za zelo razumno. V takšni izvedbi avtomobil morda nekoliko šepa pri udobju v vožnji, a se popolnoma oddolži s svojo vsestranskostjo in izredno privlačno podobo, ki od znotraj razveseljuje voznika in potnike, od zunaj pa obrača poglede. Vsestranski Kadjar, ki je (bo) v Renaultovi ponudbi umeščen med manjšega Capturja in večjega Koleosa, je z opremo Iconic zasnovan zelo prefinjeno in razumno ter je več kot primerna izbira za nekoliko prestižnejši družinski avtomobil.


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (Energy TCe 130): 24.890 EUR
Cena testnega modela (Energy dCi 130 4WD): 29.690 EUR
Motor: 1.600 ccm
Moč: 96 kW/130 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 10,5 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 190 km/h
Poraba na testu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 472/1478 l
Masa vozila: 1.611 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?