Novo doma: Peugeot 3008 (odslej kot SUV, privlačnejši in naprednejši)

Novo doma

Peugeot strateški premik v segment M1 SUV opravlja s svojim povsem novim modelom 3008. Če smo Peugeotov avtomobil s to oznako poprej poznali kot kompaktnega križanca, število 3008 odslej pripada pravemu športnemu terencu, ki kani s prestola najbolj prodajanih vozil v segmentu sklatiti modele Sportage, Tiguan, Kadjar in Qashqai. Premik v M1 SUV je logičen, saj […]

Peugeot strateški premik v segment M1 SUV opravlja s svojim povsem novim modelom 3008. Če smo Peugeotov avtomobil s to oznako poprej poznali kot kompaktnega križanca, število 3008 odslej pripada pravemu športnemu terencu, ki kani s prestola najbolj prodajanih vozil v segmentu sklatiti modele Sportage, Tiguan, Kadjar in Qashqai.

Premik v M1 SUV je logičen, saj gre za izredno hitro rastoč segment v Evropi. Ta je v preteklem letu narasel na skupno vrednost desetih odstotkov trga. V Sloveniji je ta segment še bolj priljubljen, saj že v tem trenutku tvori več kot dvanajst odstotkov trga. Peugeot si je z novim 3008 zadal ambiciozne cilje, kar je poleg njegove napovedane kakovosti tudi posledica uspeha pri prodaji predhodnika.

Zunanjost novega 3008 je za razliko od predhodnika izredno robustna in markantna. Peugeot je pri novem 3008 uporabil agresivnejši dizajnerski pristop od tekmecev. Že na prvi pogled avtomobil deluje sveže in bolj moderno od zgoraj naštetih modelov. Na vozilu so močno opazne linije nove identitete vozil znamke Peugeot. Avtomobil sedi na velikih platiščih ter ima od predhodnika precej višjo bočno linijo in večjo oddaljenost od tal.

Zunanjost novega 3008 izstopa tudi z dvobarvnimi kombinacijami. Za začetek ima avtomobil črno streho, na voljo pa je tudi v dvobarvnih kombinacijah karoserije “Coupe Franche” s črno, kot smo to že navajeni pri modelih 208 in 308. Obsežen je tudi nabor kromiranih delov. 3008 je na voljo v enajstih različnih barvah. Nove so tri: rdeča, modra in bronasta.

Mere vozila so se najbolj spremenile z vidika dolžine. Ta je odslej večja za 82 milimetrov. Avtomobil je ostal enako širok, medtem ko je 62 mm pridobil na medosni razdalji, ter 14 mm izgubil na višini. V primerjavi s predhodnikom je tudi za 100 kilogramov lažji.

Posebno izkušnjo v vožnji pričara Peugeotov, tokrat izredno dodelan i-Cockpit. Pri francoskem proizvajalcu pravijo, da je spektakularen in še kako prav imajo. Po prvem vtisu lahko zatrdimo, da deluje odlično in ob “šviganju” grafičnih elementov ter števil na glavnem zaslonu ob preklopih različnih načinov še kako spektakularno. Nekoliko nadležen za privajanje je le digitalni merilnik vrtljajev, ki deluje v nasprotni smeri, kot smo sicer navajeni. Vozniku iskanje po menijih olajšajo lepo oblikovane tipke za hitri dostop do funkcij.

Zanimiva je tudi možnost personalizacije ambienta v vozilu i-Cockpit Amplify. Inovativna je predvsem opcija menjavanja različnih vonjav v vozilu, ki prihajajo iz vgrajenega razpršilca. Voznik bo tako glede na izbran način vožnje vonjal tri različne vonje. Vozilo razpolaga tudi z različnimi načini ambientne osvetlitve, pri paketu Sport pa se v notranjosti vozila ojača zvok. 3008 je odslej opremljen tudi z novim avdio sistemom znamke Focal in osemtočkovnimi masažnimi sedeži.

Pri novem 3008 ni na voljo štirikolesnega pogona, je pa opremljen z nekaterimi asistenčnimi sistemi, ki vozniku lajšajo vožnjo po neugodnih terenih. Takšen je nadzor oprijema oz. Grip Control, ki ga voznik nastavlja v petih različnih načinih. Avtomobil je opremljen tudi s funkcijo za nadzor spuščanja po klancu, ki avtomatično zavira in prilagaja hitrost.

Peugeot za konkurenco ne želi zaostajati niti pri ostalih asistenčnih sistemih. V 3008 lahko najdemo tudi radarski tempomat, sistem za samodejno zaviranje v sili, sistem za nadzor smeri vožnje (voznega pasu), samodejno parkiranje in različne kamere. Za praktičnost je poskrbljeno s prostoročnim odpiranjem prtljažnika, gibljivim dnom in dobro premišljeno modularnostjo sedežev.

Motorna paleta zajema tri bencinske in pet dizelskih motorjev. Na voljo sta dva bencinska 1,2-litrska s 130 ter en 1,6-litrski s 165 konjskimi močmi. Dizelski agregati so prostornine 1,6 ali 2,0 litra ter v različnih izvedbah zmorejo od 100 do 180 konjskih moči.

Za tiste, nekoliko bolj željne prestiža in športnega duha, je Peugeot pripravil tudi izvedbo 3008 GT. Gre za najbolje opremljen model s prepoznavno, športno zunanjo obliko in najmočnejšim dizelskim motorjem (s samodejnim menjalnikom), ki je na voljo le tu. Zanimiva poteza je tudi umestitev futurističnega električnega skiroja v prtljažni prostor vozila, ki naj bi skrbela za učinkovitejšo mobilnost Peugeotovih voznikov.

Cena novega 3008 se bo gibala od 20.300 evrov za osnovno različico do 34.890 evrov za različico GT. Pri Peugeotu menijo, da bodo največji delež kupcev predstavljali pari brez otrok, manj pa same družine, katerim naj bi bil v prvi vrsti namenjen njihov model 5008. Prodajni cilj v Sloveniji do konca leta 2016 zajema 100 vozil, v prihodnjem letu pa še dodatnih 500, kar bi 3008 zavihtelo med vodilno trojico prodajanih modelov v tem segmentu.

Popoln cenik vozil in dodatnih opcij si oglejte tu.