Avant2Go v živem laboratoriju BTC City-ja preizkuša rešitve, ki bodo kmalu zaživele tudi izven Ljubljane

Aktualno

Ljubljanska car sharing shema Avant2Go iz faze “pilotnega projekta” prehaja v drugo fazo, ki že utegne otipljivo predrugačiti ljubljanski promet. Nekatere rešitve, ki bi jih lahko v nadaljevanju razvoja ponujala storitev, bodo premierno preizkušene v “živem laboratoriju” ljubljanskega BTC City-ja, kmalu pa se obeta tudi širitev izven Ljubljane … Matej Čer, prvo ime ljubljanskega Avant2Go car […]

Ljubljanska car sharing shema Avant2Go iz faze “pilotnega projekta” prehaja v drugo fazo, ki že utegne otipljivo predrugačiti ljubljanski promet. Nekatere rešitve, ki bi jih lahko v nadaljevanju razvoja ponujala storitev, bodo premierno preizkušene v “živem laboratoriju” ljubljanskega BTC City-ja, kmalu pa se obeta tudi širitev izven Ljubljane …

Matej Čer, prvo ime ljubljanskega Avant2Go car sharinga poudarja, da so ponosni na sodelovanje v projektu BTC – Smart City Living Lab. Avant2Go car sharing namreč za uresničevanje svoje vizije, ki temelji na delitvi in elektrifikaciji voznega parka, potrebuje tudi primerne partnerje. “Mesto v mestu“, kjer zakonske regulative zaradi privatnega lastništva niso omejujoče, se sooča s problemom prometne preobremenjenosti.

BTC City je zadnjem obdobju postal najpomembnejše slovensko poslovno, zabaviščno, nakupovalno in kulturno urbano središče, zato je primerno okolje za vzpostavitev t. i. živega laboratorija, kjer se testirajo nove rešitve na področju trajnostnega razvoja, obnovljivih virov in varčne rabe energije, ter mobilnosti.

“BTC je idealen poligon za testiranje. Ugotovitve iz laboratorija BTC se lahko aplicirajo tudi širše, ali celo globalno,” razmišlja izvršni direktor za inovacije in digitalizacijo poslovanja v BTC, Julij Božič. Trenutno se tam nahajajo štiri Avant2Go car sharing lokacije. Te bodo skupaj s tremi novimi v okolici že imele nižjo minimalno tarifo najema. Ta znaša 1 evro, ki varira za nekaj centov glede na to, kateri avtomobil izberemo (od 0,90 evra za Smarta ED in 1,20 evra za Renault ZOE, do 1,50 evra za BMW i3). “S postavitvami hitrih elektro polnilnic ter ureditvijo Avant2Go lokacij uresničujemo našo misijo “zelenega prometa” znotraj BTC City. Glavni pomen je predvsem v izboljšanju pretočnosti prometa, saj bi s povečano uporabo storitve Avant2Go zmanjšali število avtomobilov,” dodaja direktor PE Misija Zeleno, Miha Mermal.

V pogovoru: Matej Čer iz Avantcara v sredini) s predstavnikoma BTC Julijem Božičem Miho Mermalom

V pogovoru: Matej Čer iz Avantcara (v sredini) s predstavnikoma BTC Julijem Božičem in Miho Mermalom

Avant2Go prehaja v drugo fazo

Prva faza, ko je Avant2Go car sharing veljal za pilotni projekt, prihaja v sklepni del. Ekipa je v tej fazi skupaj s pomočjo partnerjev predvsem nabirala prve uporabniške izkušnje in premagovala porodne krče, ni pa se osredotočala na vidik dobičkonosnosti svojega projekta.

Avant2Go car sharing je kot prvi na svetu brezemisijsko povezal glavno letališče s prestolnico. Oktobra je bilo na Letališču Jožeta Pučnika namreč odprto prvo postajališče njihove storitve.

Glavni cilj druge faze, ki se bo začela s petdesetimi vozili v ponudbi, pa je razširitev ponudbe lokacij do te mere, da bo celotno mesto lahko koristilo storitev v radiju nekaj sto metrov. To bo predvsem zahtevalo postavitev več polnilnic in pametno umestitev rezerviranih parkirnih mest za vozila storitve. Čeprav so si odgovorni pri ekipi Avant2Go cilj prehoda v drugo fazo zadali za prihodnje poletje, se bo ta zaradi dobrih odzivov zgodil že pol leta prej.

Eden najpomembnejših mejnikov prve faze je odprtje lokacije na Brniku

Eden najpomembnejših mejnikov prve faze je odprtje lokacije na Brniku

Cilj po zaključku tretje faze je vsaj 500 vozil v shemi

S pomočjo partnerjev želi Avant2Go do leta 2018 v Ljubljani zagotoviti vsaj 500 vozil v svoji shemi. Tako bi lahko omogočili vsakemu, da bi (preko “free floating” sistema) svoj avtomobil našel vsaj v radiju nekaj sto metrov. Ta bi zaradi ekonomije obsega storitev še pocenil – imeli bi le določeno tarifo. Glede na to, da en car sharing avtomobil (po raziskavah) v mestu zamenja od 10 do 20 lastniških, bi se število vozil v Ljubljani s tem zmanjšalo za od pet do deset tisoč. To bi mesto najbolj razbremenilo predvsem v smislu potrebe po parkirnih mestih, ki sedaj zasedajo ogromen del površin.

“Free floating sistem” predvideva začetke in konce najemov car sharing vozil na poljubnih mestih v Ljubljani. Trenutno Avant2Go car sharing še funkcionira le preko fiksnih lokacij. Teh je za zdaj trinajst, znane pa so že tudi tri nove.

Tudi za podjetja

Matej Čer opozarja na velike stroške, ki jih imajo podjetja s slabo izkoriščenostjo službenih vozil in prezasedenostjo njihovih parkirnih kapacitet. Rešitev, oz. prihranek vidi v souporabi vozil tako za službene, kot privatne namene. Aplikacija Avant2Go namreč že nudi opcijo izbire namena najema vozila (privatno ali službeno).

Prva podjetja, ki so se za uporabo sistema že odločila in bodo služila kot pilotni partnerji za testiranje modela, prihajajo iz Kristalne palače. Gre za BTC City, Boston Consulting Group, Merck Sharp & Dohme in BMW.

V letošnjem letu naj bi v shemo Avant2Go dodali še 12 novih lokacij

V letošnjem letu naj bi v shemo Avant2Go dodali še 12 novih lokacij

Do konca leta že 25 lokacij in nova vozila

Pri Avant2Go bodo do konca leta vzpostavili sistem s 25 lokacijami in 50 vozili. V ta namen za začetek odpirajo tri nove lokacije: Gostilna in picerija Jurman v centru Fužin, NLB na Šmartinski cesti ter Comtrade na Letališki cesti. Vse bodo skupaj z obstoječimi štirimi lokacijami v BTC tvorile področje z nižjo tarifo.

Z decembrom in januarjem v floto Avant2Go prihajajo nova vozila, ki bodo imela večji doseg. Z njimi bo mogoča vožnja tudi do od Ljubljane najbolj oddaljenih slovenskih krajev. Novi BMW i3 bo po NEDC imel doseg 300 kilometrov, kar pomeni od 50 do 60 odstotkov več kot sedanji model. Novi Renault ZOE pa bo imel po NEDC doseg kar 400 kilometrov (realno gre na naši avtocesti za od 60 do 70 odstotkov te številke).

Ljubljana bo za temeljito elektrifikacijo potrebovala številne nove polnilnice

Ljubljana bo za temeljito elektrifikacijo potrebovala številne nove polnilnice

Še letos tudi lokacija v občini izven Ljubljane

Avant2Go car sharing se bo preko partnerstva z eno izmed manjših slovenskih mestnih občin že s koncem letošnjega leta preselil tudi izven območja Ljubljane. Matej Čer pravi, da skušajo s tem dokazati, da sistem lahko deluje kjerkoli, obenem pa želijo začeti postopno povezovati Ljubljano z ostalimi mesti po Sloveniji. Ime občine razkrijejo decembra …