Opel Meriva 1.7 CDTi Cosmo

Opel, Testi

Novembra 2011 sem objavil test bencinsko gnane Opel Merive, ki ni pustila nikakršnih bistvenih slabih izkušenj. Tokrat sem v roke prejel dizelsko gnano različico, ponovno z opremo Cosmo. Kako se je izkazala?

Novembra 2011 sem objavil test bencinsko gnane Opel Merive, ki ni pustila nikakršnih bistvenih slabih izkušenj. Tokrat sem v roke prejel dizelsko gnano različico, ponovno z opremo Cosmo. Kako se je izkazala?

Družinska Meriva stavi na fleksibilnost.

Družinska Meriva stavi na fleksibilnost in ekonomičnost dizelskega motorja.

Občutki o avtomobilu so ostali enaki. Opel Meriva je resnično fleksibilen avtomobil in sodeč po objavljenem statističnem pregledu kvarljivosti vozil pri nemškem ADAC-u (Nemški avtomobilski klub) za leto 2011 je Meriva v pregledu vozil registriranih od leta 2006 do 2011 dosegla najboljšo oceno za sleherno leto in bila prepoznana za avtomobil, ki ima ‘občutno manj okvar od povprečja’. Vsekakor je ta podatek nekaj vreden, še toliko bolj za tiste, ki avtomobile ne menjajo pogosto. Kot konkurenco Merivi lahko prištejemo še ostala družinska vozila kot sta denimo manjši Ford B-max ali večji C-max, Nissan Note, Hyundai ix20 ali Peugeot 3008. Vsa našteta vozila so primerna za družinsko uporabo, nekatera malo večja, druga spet manjša.

opel meriva notranjost 2013

V prtljažniku sta ob doplačilu tudi podloga in električna vtičnica.

V prtljažniku sta ob doplačilu tudi podloga in električna vtičnica.

Meriva je fleksibilen avtomobil, o tem ni več nobenega dvoma. Spredaj se potnika počutita udobno, vendar ostaja še zmeraj ogromno gumbov na osrednji armaturni plošči kar sem ugotavljal že pri testni Opel Astri. Zadnja sedežna klop pri testni Merivi je bila deljiva na tri posamične dele; dva stranska večja in srednji ožji – kar ponuja še več fleksibilnosti. Prostora za glave je dovolj, sa je avto precej visok. Le tisti potnik na sredi bo sedel malce slabše. V prtljažniku je že v osnovi kar za 400 litrov prostora. Z dodatno mrežico si pomagaš pri prevozu manjših predmetov, ki bi se sicer želeli kotalili sem ter tja.

opel meriva vrata 2013

Dizelski pogonski agregat v nosu Merive je poskrbel, da sem se v času druženja s tem vozilom peljal ekonomično. Kot pri testni Astri sem tudi tu pogrešal premalo moči pri nizkih obratih. Nad 2.500 vrtljajev na minuto ali že nekoliko prej se avtomobil popolnoma razživi. Ob zgledni vožnji je povprečna poraba v kombiniranem ciklu znašala manj kot šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Super.

Podvozje je v primerjavi z Astro bolj kompaktno naravnano – manj mehko. Volanski mehanizem deluje bolj neposredno. Ljubitelji mehkih francoskih avtomobilov ne bodo ravno navdušeni nad Merivino pojmovanje udobnosti.

opel meriva 1.7 CDTI

Meriva z dizelskim motorjem je primerna za družine, ki so veliko na cesti. Mestna vožnja ji ustreza, a še toliko bolj avtocesta in potovanje. Naj vas ne zmoti visoka cena testne različice z vso dodatno opremo, saj precej teh dodatkov niti ne potrebujete.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Meriva tokrat z dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.7 CDTI Ecotec turbodizelski (81 kW/110 KM, 280 Nm) / 6. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 4,4 / 5,7 / 4,9 l (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 12,0 sekund
Dolžina / širina / višina: 4288 / 1994 / 1615 mm
Medosna razdalja: 2644 mm
Teža: 1440 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 400 – 1500 l

Osnovna cena (1.4 Ecotec, Selection): 14.495 EUR
Osnovna cena testnega modela: 19.985 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 22.503 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva, platišča iz lahkih kovin, paket funkcionalnih sedežev, paket Luči in vidljivost 1, paket Cosmo Premium, paket Connect Cosmo, varnostna mreža, rezervno kolo manjše velikosti, mreža in zložljiva mizica na hrbtni strani naslonov sprednjih sedežev, podloga v prtljažniku, električna vtičnica v prtljažniku)