Takole izgleda prvi avtomobil na svetu

Zgodovina

Pisalo se je leta 1889, takrat so v newyorškem zalivu (uradno) odkrili Kip svobode, v Čikagu je bilo prizorišče delavskih demonstracij, zaradi katerih je 1. maj praznik dela po vsem svetu, takrat je bilo ustanovljeno danes znano podjetje Bosch in še nekaj čudovitega se je zgodilo tistega leta.  29. januarja je Karl Benz vložil patent za svoje patentno […]

Pisalo se je leta 1889, takrat so v newyorškem zalivu (uradno) odkrili Kip svobode, v Čikagu je bilo prizorišče delavskih demonstracij, zaradi katerih je 1. maj praznik dela po vsem svetu, takrat je bilo ustanovljeno danes znano podjetje Bosch in še nekaj čudovitega se je zgodilo tistega leta. 

29. januarja je Karl Benz vložil patent za svoje patentno vozilo. Patent je bil istega leta v mesecu novembru tudi potrjen. Svet je uradno dobil prvi avtomobil in še en tehnološki mejnik je bil postavljen.

Kasneje istega leta je Gottlieb Daimler razvil motorno kočijo, in danes 130 let kasneje se ta zgodba z blagovno znamko Mercedes-Benz nadaljuje saj se še vedno uvršča v sam vrh tehnološkega napredka v svetu avtomobilizma.

Kako se je v resnici začelo?

Karl Benz je prvi avtomobil, ki je imel štiritaktni motor z notranjim izgorevanjem in 0,75 KM moči, razvil že leta 1885.

Danes se pogovarjamo o nepredstavljivo močnejših motorjih a kakorkoli že, takrat je to vozilo doseglo končno hitrost 16 km/h.

karl-benz-1886

Šele 3. julija 1886 je bila opravljena prva vožnja na krajšo relacijo med Ringsstrase in Mannheimom. Leta 1888 se je njegova žena Bertha odločila, da bo zagotovila dodatno promocijo, vzela patentno vozilo št. 3 in se skupaj s sinovoma (brez vednosti Karla) odpravila na vožnjo med Mannheimom in Pforzheimom ter s tem dokazala, da je vozilo primerno za vožnjo na daljšo relacijo in posledično za vsakodnevno uporabo.

Leta 2008 so njej v poklon ustanovi t. i. Bertha Benz Memorial Route.

Strošek izdelava prvega vozila je leta 1885 znašal 1.000 $ (danes bi to bilo 26.337 $). Strošek razvoja je v celoti financirala njegova žena a ji zaradi takratnih zakonov patentna pravica ni pripadala.

Danes je Mercedes-Benz prepoznan predvsem kot luksuzna blagovna znamka a v resnici je precej več kot to. Kot prvi nas svetu so skupaj s podjetjem Bosch razvili varnostni sistem ESP, že 25 let nazaj so z raziskovalno vozilo F 100 opremili  s precej futuristično tehnologijo za tisti čas, radarski tempomat z možnostjo reguliranja varnostne razdalje, asistenca za ohranjanje smeri in celo sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu – Blind Spot Assyst.

f100-armaturka

Čeprav imamo občutek, da so avtomobili že od nekdaj na svetu je dejstvo, da 130 let res ni veliko časa nazaj, a v tem času je tehnologija napredovala bolj, kot si marsikdo lahko predstavlja. Leta 2016 že imajo nekateri avtomobili (tudi Mercedes-Benz) vgrajen del tehnologije, ki bo v prihodnosti omogočala povsem avtonomno vožnjo.

Pri Mercedes-Benzu so v tem času naredili pravo avtomobilsko pravljico, ki se nadaljuje s poudarkom na varnosti, udobju, tehnološki dovršenosti in graciozni obliki.

Novi Razred E je trenutno najbolj tehnološko dovršen Mercedes-Benz.

Novi Razred E je (danes) trenutno najbolj tehnološko dovršen Mercedes-Benz.

Vir: Autocommerce d. o. o., wikipedia.org, rtvslo.si, mbusa.com