Test: Renault Zoe (električno vozilo)

Renault, Testi

Z vstopom na trg električnih vozil Renault dokazuje, da želi biti del pionirjev, ki se trudijo vpeljati ta segment v vsakdanje življenje. Njihovo električno vozilo Zoe s svojo obliko in cenovno dostopnostjo že spreminja potrošniške navade. Zoe po velikosti konkurira kakšnem Cliu ali Peugeotu 208 po pogonskem gorivu (elektrika) pa le redkim, saj podobnih avtomobilov (še) […]

Z vstopom na trg električnih vozil Renault dokazuje, da želi biti del pionirjev, ki se trudijo vpeljati ta segment v vsakdanje življenje.

Njihovo električno vozilo Zoe s svojo obliko in cenovno dostopnostjo že spreminja potrošniške navade.

Zoe po velikosti konkurira kakšnem Cliu ali Peugeotu 208 po pogonskem gorivu (elektrika) pa le redkim, saj podobnih avtomobilov (še) ravno ni v izobilju.

Skoraj tako kot futurističen Twiziy tudi Zoe, ko se voziš po mestu in še bolj na podeželju, pritegne pozornost. Čeprav moramo biti iskreni in priznati, da so trenutno skoraj vsi avtomobili na električni pogon bolj abstraktno oblikovani, kot bi nekdo med načrtovanjem in izdelavo pogledal v prihodnost.

Ravno zaradi drugačnosti, tako iz vidika pogona kot iz vidika oblike, bo Zoe všeč tistim, ki želijo slediti zadnjim trendom, želijo imeti vozilo okolju prijazno, oziroma tistim, ki želijo s svojo prisotnostjo opozoriti nase ali ga uporabljati kot promocijsko vozilo.

armaturka

Za volanom

Prva izkušnja je presenetljivo zelo intuitivna. Renault se je pri modelu Zoe odločil za pregledano in minimalistično armaturno ploščo.  

Digitalni merilnik na armaturni plošči deluje zelo pregledno, saj so izpisane res samo nujno potrebne informacije (hitrost, doseg baterije, jakost porabe in prestava v kateri je avtomobil).

Za marsikoga, ki se prvič srečuje z električnim avtomobilom je navor motorja pozitivno presenečenje. Da poraba električne energije ni prevelika ima voznik možnost vklopa Eco funkcije. V Eco stanju bodo pospeški manjši in vožnja bolj umirjena. Sam sem večino časa kar obdržal takšen način vožnje.

Sedeži na prvi pogled delujejo bolj enostavni a se med vožnjo več kot odlično prilegajo ter poskrbijo za udobje.

sedezi zoe

Verjetno ni potrebno preveč izpostavljati, da se s takšnim malčkom v mestu precej bolj znajdeš, saj zagotavlja pregledno in enostaveno bočno parkiranje, na razpolago pa je zagotovo več parkirnih mest.

Kljub majhnosti je prtljažnik dovolj velik, da bo zadovoljil vsem najnujnejšim potrebam, vendar zaradi tega potniki na zadnjih sedežih še vedno sedijo precej udobno.

Vožnja brez potrebnega prestavljanja ti hitro zleze pod kožo, saj je za mestno vožnjo bistveno bolj priročna.

Domet se ob 100 odstotno polni bateriji nastavi na 122 km a dejanski domet znaša okoli 100 km. Seveda ob vožji v Eco stanju. Ravno to dejstvo omejuje tega Renaulta, da bi samozavestno zapeljal izven večjih mest. 

Za razliko od ostalih, pri Renaultu kupec električnega avtomobila plačuje tudi mesečno najemnino za baterijo (od 79 € dalje – odvisno od prevoženih kilometrov in časa najema).

polnjenje roka zoe

Tako kot ostali električni avtomobili ima tudi Zoe prednost pri vzdrževanju.

Zakaj, katero prednost? 

Prednost je v strošku vzdrževanja. Električni motor se zelo razlikuje od klasičnega in tukaj odpadejo vsi servisi, npr. kot je zamenjava olja … Prvi (preventivni) servis se predvideva pri prevoženih 100.000 km in cena le tega znaša 486 € z DDV. Vključuje pa:

  • servisni pregled Renault,
  • filter kabine,
  • zavorno tekočino,
  • hladilno tekočino,
  • zamenjavo akumulatorja in
  • preverjanje zavornih oblog.

Izkušnja s polnjenjem baterije

Verjetno se poleg udobne vožnje in drugačnosti večina proizvajalcev bori z dosegom s katerim se električni avtomobil prevozi, z enim polnjenjem baterije.

Sam sem pri preostalih 14 odstotkih baterije, na hišni vtičnici potreboval dobrih 9 ur, da sem jo povsem napolnil. Polnjenje sem seveda preizkusil tudi na hitrejšnih polnilnicah dveh ponudnikov (Petrola in Elektra Ljubljane). Na teh boste za 80 odstotkov baterije potrebovali približno 45 minut do ene ure.

Še hitreje (okoli 20 minut) bo možno napolniti baterijo na električnih polnilnicah, ki bodo še to leto postavljene po celotnem avtocestnem križu.

http://instagram.com/p/548theqiQD/

Pod črto

Električna vozila so v prodaji in postajajo zelo velik konkurent preostalim. Renault Zoe je eden izmed tistih, ki je cenovno med bolj dostopnimi in zaradi dosega okoli 100 km, najbolj praktičen pri vožnji v kakšnem večjem mestu. Domet litij-ionske baterije je pravzaprav edina večja pomanjkljivost, ki preprečuje, da bi električni Zoe lahko povsem nadomestil avtomobile na klasičen pogon. Kljub temu je vožnja s tem malčkom pravi užitek, sem prepričan, da je še samo vprašanje časa, kdaj se bo zapeljal 500 km in več, z samo enim polnenjem baterije.

Podatki

Osnovna cena vozila: 22.909 €
Cena vozila z EKO subvencijo: 17.909 €

Največja moč:  65 kW (88KM)
Skupna napetost: 400 volt
Neto kapaciteta: 22 kWh
Polnilnik: Prilagodljiv eno- ali trifazno, 2 do 22 kW
Največja hitrost: 135 km/h
Masa praznega vozila: 1468 kg
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: min./maks.: 338/1.225 dm3

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.