Opel Meriva 1.4 Turbo Cosmo

Opel, Testi

V začetku meseca oktobra 2011 smo imeli na testu družinsko enoprostorsko vozilo Opel Meriva z 1,4-litrskim turbobencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko…

Nova Meriva je logičen korak Opla, ki je že z modelom Insignia nakazal, da želi svoje prodajne številke v naslednjih letih pošteno povečati. Astra je bila pri tem pomemben oblikovni mejnik, Meriva pa nato že pričakovan korak v pravo smer.

 

894B6F10-040B-11E1-A5F0-8E5966B94067A ta družinski avtomobil izstopa še z nečim. Gre namreč, po dolgem času, za cenovno dostopen avtomobil, ki se mu vrata odpirajo navzven oziroma obratno oziroma, če tako želite, “narobe”. Zadnja leta je s takšnimi vrati izstopal le pregrešno dragi Rolls Royce Phantom.

Skratka, Meriva, ki v dolžino meri 4,28 metra, spada v široko družino enoprostorcev. Težko jo lociramo med manjše enoprostorce, saj je prevelika, a hkrati ni dovolj velika, da bi konkurirala velikim enoprostorcem. Na testu smo že imeli Forda C-max in Peugeota 3008, ki sta od Merive večja za nekaj centimetrov. A to Merive ne zmoti, saj se ponaša z veliko mero fleksibilnosti, ki je njen glaven adut.
 
Njena prostornost se kljub malo manjšim meram hitro občuti, saj že ob vstopu v avtomobil dobi potnik občutek zračnosti in velikosti, deloma tudi zaradi steklene strehe, ki sodi med dodatno opremo za katero je potrebno odšteti 700 evrov. Med prednjima sedežema se razprostira še fleksibilna konzola, ki sega vse do zadnjega sedeža. Le ta omogoča več nastavitev za odlaganje drobnarij, hkrati pa si z njeno pomočjo nastavljamo naslon za roke.
 
F76A33CE-0A18-11E1-86C3-5B1B66B94067Voznik bo sedel za volanom udobno, še toliko bolj, ko bo držal usnjen trikraki volanski obroč, ki je na otip mnogo kvalitetnejši kot tisti osnovni v opremi Selection. Oprema Cosmo, s kakršno je bila opremljena testna Meriva, poskrbi še za razvajanje potnikov z dodatki kot sta senčnika z osvetljenim ogledalom spredaj, usnjeno ročico menjalnika, ambientalno osvetlitvijo, električnim pomikom prednjih in zadnjih stekel in upravljanjem radia na volanskem obroču in še bi lahko naštevali.
 
V drugi vrsti se sedi meram avtomobila primerno. Dva odrasla potnika se na daljših potovanjih ne bi smela pretirano pritoževati nad pomanjkanjem prostora v predelu kolen ali glave. Ravno zaradi višine je Meriva primerna tudi za višjerasle potnike. Prtljažnik v Merivi je povprečno velik, v osnovni postavitvi ponuja okroglih 400 litrov prostora. Z dvojnim dnom pa si lahko pomagate pri prevozu predmetov za katere ne želite, da se raztrosijo po celotnem prtljažniku.
 
Poleg unikatne oblike in vrat je Meriva velik napredek naredila tudi pri voznih lastnostih. Morda je k temu deloma pripomogel tudi novi 1,4-litrski turbobencinski pogonski agregat. Za vožnjo po mestnih središčih je ravno dovolj poskočen, a žal mu zmanjka sape pri avtocestnih hitrostih. Vožnja po avtocesti je pri hitrostih nad 120 km/h potratna tudi zaradi le 5-stopenjskega ročnega menjalnika. Vse nad omenjeno hitrostjo se maščuje z višjo porabo in če stopnjujem, seveda ob res visoki hitrosti, tudi z morebitnimi kaznimi. Povprečna poraba je v kombiniranem ciklu na našem testu znašala 7,4 litra. Glede na to, da smo se zanjo morali zelo potruditi, bi pričakovali še nekoliko nižjo.
 
Meriva je ob koncu našega druženja pustila pozitiven pečat. Prvič zaradi sveže oblike in uporabnih vrat v družinske namene – večji nadzor otrok pri vstopanju in izstopanju. Drugič zaradi podvozja, ki se v zavojih ne nagiba preveč in tretjič zaradi uporabne fleksibilne notranjosti. Minus ji težko kjerkoli pripišemo in če že moramo, potem bi si želeli malce bolj poskočen motor pri višjih hitrostih. A šibek motor ne bo motil družinic, ki bodo Merivo uporabljali le za vožnjo po mestih. Vsi ostali pa sezite po močnejši različici s 103 kW moči.
 
6EB07DE6-0AA3-11E1-9361-5B1B66B94067

S foruma…

V začetku meseca oktobra 2011 smo imeli na testu družinsko enoprostorsko vozilo Opel Meriva z 1,4-litrskim turbobencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 – tema: Na testu: Opel Meriva s posebnimi vrati.

Vprašanje uporabnice krenamajda: Kako pa je fleksibilen sredinski del med sedežema? A je prav do konca postavljen, da zadaj ni prostora za noge sredinskega potnika?
Odgovor: Sredinski del, torej med prednjima sedežema se razprostira vse do zadnje klopi v obliki sani. Po teh saneh lahko pomikamo naslon za roke, ki ima tudi prostor za odlaganje drobnarij. Po želji lahko to “škatlo” odstranimo iz vozila. Če je le ta postavljena povsem nazaj ima zadnji potnik na sredini težavo, saj ima ta naslon med nogama. 
Spredaj se po teh saneh malce nižje prestavlja še odlagalno mesto primerno za kakšne ključe, mobitel in pijačo (plastensko do 0,5l).
 
Vprašanje uporabnika MatjažK.: Kakšno poraba ima Meriva s tem motorjem?
Odgovor: Meriva z 1.4 turbo motorjem je na našem testu povprečno porabila 7,4 litra bencina na sto prevoženih kilometrov. Od tega je bilo približno 30 odstotkov prevožene razdalje v mestu in ostalo po avtocesti na relacijah Ljubljana – Nova Gorica in Ljubljana – Krško ter nazaj.
 
Vprašanje uporabnice Cilka: Kaj so prednosti in slabosti teh vrat? Zakaj bi se kupec odločil za to? 
Odgovor: Prednosti vrat pri Opel Merivi so sledeče: 
– lažji dostop do druge vrste sedežev 
– vsa vrata, prednja in zadnja, se odpirajo pod kotom do 90 stopinj 
– ko izstopaš iz avtomobila hitreje odpreš druga – zadnja – vrata 
– otrok ti ne more pobegniti na parkirišču, ker si hitreje pri njemu 
Slabosti: 
– naenkrat se prednja in zadnja vrata lahko hkrati odprejo, a če je avtomobil parkiran tesno bočno ob drugem avtomobilu sta izstopajoča “ujeta”. 
Na splošno lahko ocenim, da so ta vrata v družinske namene zelo koristna in priporočljiva.
 
Vprašanje uporabnika motorček: Kaj pa ima za en motor to notri? Moč?
Odgovor: Testna Meriva je imela vgrajen bencinski pogonski agregat 1.4 16V Turbo z 88 kW oziroma 120 konjskimi močmi. Menjalnik je petstopenjski ročni, kar je po občutkih dovolj, ker niti nima neke osupljive končne moči.
 
E7074586-0AA3-11E1-B890-5B1B66B94067
 
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.4 16v Turbo turbobencinski (88 kW/120 KM, 175 Nm) / 5. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 8,0 / 5,0 / 6,1 l (CO2: 143 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 11,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4288 / 1994 / 1615 mm
Medosna razdalja: 2644 mm
Teža: 1360 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 400–1500 l
 
Osnovna cena testnega modela: € 16.440
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 19.689
(dodatna oprema: dodatno zatemnjena okna v zadnjem delu, električno pomična stekla, steklena streha, dvopodročna klimatska naprava, naslon za roke, avdio vmesnik (USB), tempomat, usnjen 3-kraki volan, rezervno kolo, radio CD400 s 7 zvočniki, grafični informacijski zaslon, ogrevalna šoba za potnike zadaj, brezžični Bluetooth, potovalni računalnik, upravljanje radia na volanu, prednji meglenki, parkirni sistem, 17″ lita platišča)