Novo doma: Opel Crossland X (vsestransko družinsko vozilo)

Novo doma

V kolikor ste potrebovali še dodaten dokaz, da so dnevi enoprostorcev šteti, je tu eden izmed najbolj prepričljivh – Crossland X.

V kolikor ste potrebovali še dodaten dokaz, da so dnevi enoprostorcev šteti, je tu eden izmed najbolj prepričljivh. Pri Oplu je ”škatlasto” Merivo namreč nadomestil Crossland X, stilski in vsestranski družinski ”terenec”, točno tak, za katerimi zadnja leta kar norijo kupci.

Pomemben model za Opel

Opel pravi, da je to za njih zelo pomemben model, ki bo tekmoval s tekmeci kot je nedavno predstavljena SEAT Arona, Hyundai Kona in Kia Stonic ter že dobro poznana Mazda CX-3 in Renault Captur v segmentu, kjer novi modeli rastejo kot gobe po dežju. Novi Opel Crossland X pa je tudi prvi skupni izdelek sodelovanja z francoskim koncernom PSA, saj je zasnovan na skorajda enaki platformi (imeovani EMP2) kot Peugeot 2008, v ponudbi pa ima enake motorje in menjalnike. Notranjost in karoserija pa sta popolnoma drugačni, slednja pa z dvobarvno kombinacijo tudi trendovska in privlačna. Drugo leto se mu bo pridružil še večji Grandland X, ki bo tekmoval v segmentu C.

Prepričljiva prostornost

Se pa Crossland X nekako ne prepričljivo znajde v modelni ponudbi Opla, saj je dimenzijsko zelo podoben Mokki X, za katero pri Oplu pravijo, da je v primerjavi z novincem bolj sposobna na zahtevnejšem terenu zaradi štirikolesnega pogona, ki ni na voljo pri modelu Crossland X. Menim, da je potnikom v slednjem na voljo višji sedalni položaj, odlična preglednost in več prostora, pa tudi prtljažnik je v osnovni postavitvi za 54 litrov večji. Prtljažnik sicer sprejme 410 litrov, naslonjala zadnjih sedežev pa so nastavljiva, za 15 centimetrov vzdolžno pomična, kar omogoča še 110 litrov prtljažnega prostora več in zložljiva v razmerju 40:20:40. Do nekoliko drugačne zgodbe pridemo ko naslonjala zadnjih sedežev poderemo, saj takrat ponuja Mokka X več prostora, 1,372 v primerjavi z Crossland X 1,255 litri.

Poskrbljeno za varnost in ne povsem podprt Opel OnStar

Na voljo bo kar nekaj asistenčnih sistemov in prilagodljiva sprednja žarometa v celoti v LED tehnologiji, projekcijski zaslon, ki prikazuje omejitve hitrosti(sistem za prepoznavo prometnih znakov), navigacijo in trenutno hitrost, vzvratna kamera s 180-stopinjskim razgledom, sistem za opozarjanje naleta pred pešči in samodejno zaviranje z uporabo kamere, asistenta za parkiranje, sistem, ki prepozna utrujenost voznika, sistem za opozarjanje pri menjavi prometnega pasu in zaznavo vozil v mrtvem kotu. V novincu je na voljo tudi Opel OnStar, ki pa žal ne podpira prenos navigacije na multimedijski sistem (najpogosteje uporabljene storitve) iz klicnega centra, kjer se za razliko od modela Astra, Mokka X in Zafire ni možno ”pogovarjati” v slovenskem jeziku.

Multimedijski sistem ima lahko vgrajen zaslon do 8-palcev in podpira povezljivost z sistemoma Apple CarPlay in AndroidAuto. Podpira tudi brezžično polnjenje mobilnikov in dva USB vmesnikoma spredaj pod armaturno ploščo. Hvalimo tudi AGR ergronomske sedeže, ki so na voljo za doplačilo in skorajda nujna za daljše vožnje.

Motorna ponudba in cene

Kupci bodo lahko izbirali med trivaljnimi bencinskimi in štirivaljnimi dizelskimi motorji, ki imajo vgrajen sistem za ”oblažitev” izpušnih plinov s pomočjo aditiva AdBlue. Vstopni 1,2-litrski bencinski motor z močjo 60 kilovatov in osnovni paket opreme Selection je na voljo od 14,490 evrov naprej, v bencinski ponudbi pa najdemo tudi prisilno polnjen 1,2-litrski bencinski motor z močjo 81(možnost samodejnega menjalnika) ali 96 kilovati moči. V dizelski ponudbi najdemo 1,6-litrski CDTI motor z močjo 73 ali 88 kilovatov. Najcenejša dizelska različica je na voljo za 16,690 evrov z osnovnim paketom Selection.

Pri uvozniku pravijo, da bo najbolje prodajana različica Enjoy z 1,2-litrskim bencinskim agregatom 81 kilovatov moči z dodatnim paketom osvetlitve LED in zimski paket, ki doda ogrevan volanski obroč in ogrevana sprednja sedeža. Z akcijskim popustom 1,400 evrov bo taka konfiguracija na voljo za dobrih 16 tisoč evrov.

Več fotografij poiščite na spletni strani: jangregorin.eu, sledite pa mi lahko tudi na Instagram profilu @jan_gregorin.