Test: Mazda CX-3 G120 Revolution (športno eleganten crossover)

Mazda, Testi

Če bi moral opisati Mazdo CX-3 v treh besedah bi rekel, da je to športno eleganten crossover. Ostre zunanje linije in razmerja s katerimi so se oblikovalci poigrali, ustvarijo poseben izgled in na prvi pogled res težko ugotoviš, da gre pravzaprav za dvignjeno in malce nadgrajeno Mazdo 2. Tako kot že kakšna njena sestra se […]

Če bi moral opisati Mazdo CX-3 v treh besedah bi rekel, da je to športno eleganten crossover.

Ostre zunanje linije in razmerja s katerimi so se oblikovalci poigrali, ustvarijo poseben izgled in na prvi pogled res težko ugotoviš, da gre pravzaprav za dvignjeno in malce nadgrajeno Mazdo 2.

Tako kot že kakšna njena sestra se tudi CX-3 lahko pohvali z nagrado za oblikovanje reddot design.

20150922_164503

Eleganco notranje armaturne plošče (s premium materiali) so prenesli iz sestrskih modelov in dejansko je kokpit osredotočen na voznika. Če ste pristaš bele barve v notranjosti, boste navdušeni nad možnostjo kombinacijo bele, črne in rdeče barve (oprema Revolution Top).

bela-notranjost-mazda-cx3

V notranjosti tako armaturna plošča kot ostali elementi delujejo precej elegantno.

Spada v razred t. i. crossoverjev, torej je v konkurenci z Nissan Juke, Peugeot 2008, Renault Captur …

Tako kot pri Mazdi 3 je tudi pri CX-3 precej intuitivno postavljena sredinska konzola z gumbom za večfunkcijski nadzorni sistem.

Glede na udobje in pozicijo sedeža sem hitro ugotovil, da mi manjka naslonjalo za roke, ki je na razpolago v dodatni opremi. Na zadnjih sedežih ni velikega (prostornega) razkošja, na njih bodo bolj udobno sedeli otroci kot odrasli. Kljub prostorski stiski je na zadnjih sedežih vidljivost presenetljivo dobra.

Med uporabnejše funkcionalnosti spada avtomatski sistem zaklepanja in odklepanja. Kadar imaš ključ pri sebi, npr. v žepu, se vozilo odklene samo s pritiskom na gumba, ki se nahaja na ročici od vrat. Ko zapustiš vozilo se avtomatsko zaklene. To funkcionalnost predvsem ceniš, kadar imaš polne roke, saj ti ni treba iskati ključa.

sistem odklepanja

Zdaj razumem zakaj nekateri proizvajalci že nekaj časa vgrajujejo v armaturno ploščo dodatni zaslon za prikaz osnovnih parametrov. Ta (Head Up) zaslon se prikaže (dvigne) ob zagonu motorja. Pri Mazdi so ga poimenovali Active Driving Display. Ideja je v tem, da se ta zaslon nahaja v vidni višini sprednjega vetrobranskega stekla in vozniku, če ga npr. zanima hitrost vožnje, ni potrebno odmakniti pogleda nižje proti klasičnim merilnikom. Ko nekaj časa uporabljaš takšen zaslon, ti je vsak pogled nižje proti armaturni plošči odveč in ko se presedeš v avtomobil, brez takšnega zaslona, ti nekaj manjka.

Foto: http://www.mazda.si/salon/new-mazda-cx-3/

Foto: www.mazda.si/salon/new-mazda-cx-3

Varnostni sistemi so pri Mazdi zapakirani v paket poimenovan i-ACTIVSENSE. V modelu CX-3 se tako skriva radarski tempomat, sistem za nadzor mrtvega kota, samodejno upravljanje dolgih luči (praktično), sistem opozarjanja ob zapuščanju voznega pasu, sistem za pomoč pri zaviranju in opozorilo na promet za vozilom (uporabno na parkirišču).

Vstopna cena (G120 Emotion) znaša 15.490 €, a za to ceno boste prikrajšani za marsikatero tehnologijo, kot npr. 7″ barvni zaslon, radarski tempomat, Bluetooth, pametni ključ, Head Up zaslon in še kaj. Za avtomatski menjalnik boste doplačali 1.800 €, prav tako znaša 1.800 € doplačilo v primeru želje po štirikolesnem pogonu.

20150922_165942

Poleg osnovnega paketa Emotion lahko izbirate med ostalimi 4 paketi opremljenosti; Challenge, Attraction, Revolution in Revolution Top.

Mazda je zelo dobro prenesla svoje znanje in izkušnje iz preostalih modelov v CX-3, edino kar še vedno pusti mlačen vtis je dejstvo, da gre nekako bolj za model CX-2 kot za CX-3, saj bi Mazda z malenkost večjo šasijo pri tem modelu dosegla povsem drugačen efekt, ker bi potniki na zadnjih sedežih imeli več prostora pa še prtljažnik bi bil večji za kakšen liter. Kljub temu izgled, ergonomija, tehnologija in kakovostni materiali v notranjosti ne razočarajo, zato sem prepričan, da bo Mazda CX-3 navdušila marsikaterega kupca.

Tehnični podatki testnega vozila

Motor / menjalnik: 1998 ccm, bencinski (88 KW / 120 KM) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 7,4 / 4,9 / 5,9 (CO2: 137 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 192 km/h / 9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4275 / 1765 / 1535 mm
Medosna razdalja: 2570 mm
Posoda za gorivo: 48 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 350 l

Osnovna cena (G120/Emotion): 15.490 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 21.790 EUR

Debato, mnenja in vprašanja o testni Mazdi CX-3 G120 Revolution si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.