Bel avto? Prednosti in slabosti

Aktualno, Blog, Top, Zanimivosti

Čeprav jo nekateri smatrajo za “barvo dostavnih vozil”, je bela barva danes najbolj priljubljena izbira pri nakupu novega vozila …

Nissan Leaf (Foto: Nissan)

Foto: Nissan

Čeprav jo nekateri smatrajo za “barvo dostavnih vozil”, je bela barva danes najbolj priljubljena izbira pri nakupu novega vozila. Zanimivo je, da skoraj ni modela na trgu, ki je ne bi ponujal kot možno izbiro, pa naj gre za majhno kombilimuzino ali prestižnega superšportnika. Katere so glavne prednosti in slabosti izbire bele barve?

Prednosti:

1. Eno smo pravzaprav že omenili. Gre namreč za univerzalnost. Bela barva lahko dobro izgleda na vozilih vseh vrst. Od najcenejših do najdražjih. Samo poglejte Nissanovega GT-R v “še hujši” izvedbi Nismo.

Nissan GT-R Nismo (Foto: Nissan)

Nissan GT-R Nismo – v beli (Foto: Nissan)

2. V beli barvi so najbolj vidni detajli avtomobila. Avtomobilske znamke (npr. za predtestiranje vozil) največkrat uporabljajo belo barvo, saj ta najbolje razkrije morebitne napake.

3. Bela barva ni vpadljiva. Avtomobil bo zato na trgu rabljenih vozil lahko držal višjo ceno (tako kot npr. turi črn ali srebrn …). Če na trg postavimo svoj avtomobil v sicer atraktivni, a kričeči barvi, se krog kupcev običajno hitro (in močno) zoži.

4. Bela barva najmanj absorbira vročino, kar pomeni, da se bo avtomobil v poletni vročini počasneje in manj razgrel.

5. Praske bodo na belem avtomobilu manj vidne, kot na avtomobilih temnejših barv.

Belo barvo bi izbrala predvsem zato, ker je zelo elegantna in se poleti tako ne razgreje, a moram dodati, da ni vsak avtomobil lep v beli. (Sanja, 25)

Slabosti:

1. Bela barva seveda prinaša tudi nekaj slabosti. Prva je umazanija. Te na beli barvi avtomobila namreč ni mogoče skriti. Pripravite denarnico na bolj frekventno pranje.

2. Čeprav bela barva običajno velja za najcenejšo opcijo, je v primerih, da posežemo po perla ali kovinskih barvah, lahko tudi obratno. Če izberemo najosnovnejšo belo barvo, zna avtomobil zelo hitro izgledati nekoliko bolj iztrošen.

Nissan Qashqai (Foto: Nissan)

Bela barva? Da ali ne? (Foto: Nissan)

3. Bela barva je, kot rečeno, najpogostejša izbira. Več kot očitno je, da z izbiro bele barve na bolj običajnih modelih vozil, ne bomo izstopali. Če želite, da bo tako, prav, sami pa bomo raje poskušali biti nekoliko bolj domiselni. 😉

Res mi gre na živce, da se na avtomobilu pozna vsaka kapljica. Ampak mojega Qashqaia zagotovo ne bi želel v kakšni drugi barvi. (Rok, 31)