Test: Suzuki baleno 1.2 VVT (odlično razmerje med kakovostjo in ceno)

Suzuki, Testi

Suzuki Baleno je petvratna kombilimuzina ki se v modelni paleti Suzukija uvršča nad manjšim Swiftom. Pri Suzukiju pravijo, da je Swift avto za katerega se odločiš po čustveni plati, Balenota pa z razumom. Balenota so inženirji zasnovali tako, da v notranjosti nudi kar se da veliko prostora potnikom. Če ga primerjam z manjšim Swiftom, je […]

Suzuki Baleno je petvratna kombilimuzina ki se v modelni paleti Suzukija uvršča nad manjšim Swiftom. Pri Suzukiju pravijo, da je Swift avto za katerega se odločiš po čustveni plati, Balenota pa z razumom.

Balenota so inženirji zasnovali tako, da v notranjosti nudi kar se da veliko prostora potnikom. Če ga primerjam z manjšim Swiftom, je za potnike na zadnji klopi na voljo precej več prostora, prav tako pa je večji tudi prtljažnik z dvojnim dnom, ki je mimogrede med največjimi v razredu s 355 litri, edino v oči zbode višji nakladalni rob, ki otežuje dvigovanje težkih predmetov iz ptrljažnika.

Kljub temu, da je kupcem na voljo le v petvratni kombilimuzini, sem prepričan, da bi karavanska izvedenka zanimala številne kupce.

Suzuki pričakuje, da bo največ kupcev zanimal 1,0-litrski bencinski Boosterjet motor, ki sicer ni najbolj zmogljiv niti najbolj varčen, vseeno pa Balenu zagotavlja dovolj poskončnosti in zmerno porabo z nizkimi emisijami. V testnem balenu se je sicer vrtel 1,2-litrski bencinski motor z močjo 66 kilovatov, ki je pri visokih vrtljajih zadovoljivo odziven, prepričal me je tudi z nizko porabo 5,8 litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Suzuki Baleno je razvit na popolnoma novi platformi, deli so jo pa z novo generacijo modela Swift. Pri Suzukiju pravijo, da je razvita tako, da omogoča nižjo maso vozila brez kompromisov pri trpežnosti karoserije. Suzuki Baleno tako tehta borih 940 kilogramov, kar pa ne pomeni, da gre za majhen avto. V dolžino meri 3,9 metrov, širino 1,7 metra, vožnja z njim je pa zaradi nizke mase izjemno okretna in agilna, to pa pride še kako prav pri mestni vožnji. Baleno omogoča dobro vidljivost, kar pomeni, da voznik hitreje vidi pešce in kolesarje ter ga lažje upravljali tudi v tesnih parkirnih prostorih.

Notranjost kot že omenjeno deluje prostorno in nudi v tem segmentu po moji oceni največ prostora za višje potnike. Veliko je odlagalnih mest, sedeži so trdi in udobni, a ne poznajo bočne opore. Razumno, v notranjosti prevladuje trda plastika in nekateri ceneni detajli, za bolj zahtevne voznike bo problematičen tudi zvok upora vetra pri višjih hitrostih na avtocesti. Pohvalim še lahko dober odziv na stopalki za zavoro, pograjam pa ne preveč sodoben volanski obroč, ki je mimogrede izjemno lahek saj ga poganja električni servo, ki s hitrostjo spreminja trdoto le-tega.

Za večino kupcev Baleno že v začetnem paketu opreme nudi veliko opreme, žal pa na seznamu doplačil ni nekaterih naprednejših pripomočkov.  Testni primerek z 1,2-litrskim bencinskim motorjem in paketom opreme Deluxe, kupce stane dobrih 14 tisočakov in ima kar 7-palčni barvni zaslon z dokaj dovršeno navigacijsko napravo, ki deluje odzivno in dokaj pregledno, vključuje tudi kamero za vzvratno vožnjo, še en zaslon med merilniki z potovalnim računalnikom, klimatsko napravo, ogrevane sprednje  sedeže, serijski radarski tempomat s sistemom proti naletu vozila, v sprednjih žarometih pa najdemo tudi biksenonske luči in LED-luči zadaj.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (1,2 VVT Start): 10.998 EUR
Cena testnega modela: 14.098 EUR
Motor: 1242 ccm, bencinski
Moč: 66 kW
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Pospešek: 12,3 s do 100 km/h
Končna hitrost: 180 km/h
Poraba pri mešanem ciklu: 5,8 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 355 l l


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet.