Nova SEAT Arona: avtomobil s sodobnim urbanim značajem

Novosti

SEAT Arona je po prenovljenem Leonu in novi Ibizi tretja novost španske znamke v letu 2017. V paleti športnih terencev se idealno umešča pod Ateco,…

Seat je premierno predstavil novo Arono na medijskem dogodku v Barceloni. Z Arono je Seat dopolnil svojo ponudbo športnih terenskih vozil. Javnost si jo bo prvič lahko ogledala na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, ki se bo odvijal septembra.

SEAT Arona je po prenovljenem Leonu in novi Ibizi tretja novost španske znamke v letu 2017. V paleti športnih terencev se umešča pod Ateco, pri čemer Je s svojimi kompaktnimi merami primerna za mestni vrvež, zaradi specifičnih lastnosti križancev pa prepriča tudi povsod drugje. Avto so označili kot eleganten, prostoren, funkcionalen in udoben s čimer je primeren za vsakodnevne vožnje, obenem pa je z robustno zasnovo, športnostjo in učinkovitostjo pripravljen tudi na najrazličnejše pustolovščine. Opremljen je z najnovejšimi rešitvami na področju varnosti in povezljivosti, ki jih sicer lahko najdemo le v višjih segmentih.

Med asistenčno in multimedijsko opremo se znajdejo sistem za nadzor prometa Front Assist, sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), funkcija Stop&Go (v kombinaciji s sistemom ACC in menjalnikom DSG), asistenca za speljevanje na klancu, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, senzor za dež in osvetljenost, funkcija večnaletnega zaviranja, sistem za zaklepanje in zagon brez ključa, natančna in visokokakovostna zadnja kamera, vrhunski 8-palčni zaslon na dotik ter predal za brezžično polnjenje telefonov z ojačevalnikom GSM-signala. Kot dodatno opremo je poleg tega mogoče naročiti asistenco  za odparkiranje, senzor za mrtvi kot ter parkirni sistem s krmilno avtomatiko, ki pomaga vozniku tako pri bočnem kot tudi pri prečnem parkiranju.

SEAT Arona v dolžino meri 4.138 mm in je tako 79 mm daljša od nove Ibize. Ključna razlika je v višini, kajti Arona je 99 mm višja. Njena prednost so tako večji odmik od tal za različne terenske pustolovščine, večji prostor za glavo spredaj in zadaj ter predvsem večji prtljažnik s prostornino 400 litrov. Prepriča tudi za 52 mm višji položaj sedenja, ki spredaj zagotavlja boljši pregled nad prometom ter poenostavlja vstopanje in izstopanje. 62 mm višje sedijo tudi potniki na zadnjih sedežih. Prostor za glavo je spredaj večji za 37 mm, zadaj pa za 33 mm, podvozje pa je dvignjeno za 15 mm.
Dobro povezljivost nova Arona zagotavlja s tehnologijami Apple Car Play, Android Auto in MirrorLink. Za glasbo pa bo poskrbel opcijski avdiosistem BeatsAudio s 6 zvočniki, 8-kanalnim ojačevalnikom z močjo 300 W ter globokotonskim zvočnikom v prtljažniku.

Tako kot Leon, Ateca in Ibiza je tudi nova SEAT Arona na voljo v izvedbah Reference, Style, FR in Xcellence. Ponudba notranje opreme med drugim vključuje dvobarvno ambientno LED-osvetlitev (v rdeči in beli barvi) in 2-consko klimatsko napravo s filtrom Air Care. Sprednji del vozila je že na prvi pogled mogoče prepoznati po trikotnih žarometih.Tudi zadnje luči so zasnovane v LED-tehnologiji in s svojo dvodelno zasnovo poudarjajo širino vozila. Izvedba FR ima podvozje z dvema različnima nastavitvama, poleg tega pa je opremljena s sistemom SEAT Drive Profile, ki omogoča izbiranje med voznimi profili Normal, Sport, Eco in Individual.

Vsi motorji za novo SEAT Arono so opremljeni s sistemom direktnega vbrizgavanja goriva, turbopolnilnikom in sistemom start-stop. Ponudba vključuje tri bencinske pogonske agregate, ki imajo vsi aluminijast blok motorja. Prvi je  3-valjni 1,0-litrski motor s 70 kW (95 KM). Zmogljivejša različica tega motorja razvije moč 85 kW (115 KM) in je lahko kombinirana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko DSG. Tretji pa je novi 4-valjni motor TSI s 110 kW (150 KM) in aktivnim izklopom valjev.

Privržencem dizelskih motorjev je na voljo 1,6-litrski motor TDI s 70 kW (95 KM) in 85 kW (115 KM). Sredi leta 2018 bo SEAT za Arono ponudil še 1,0-litrski motor TSI s pogonom na stisnjeni zemeljski plin (CNG). Največja moč tega pogonskega agregata bo znašala 66 kW (90 KM).