Ford B-max 1.0 EcoBoost Titanium

Ford, Testi

Po analizah podatkov o registracijah kaže, da je po samo nekaj mesecih prodaje novi B-max v prvem trimesečju leta 2013 postal najbolje prodajani majhen enoprostorec v Evropi. Preizkusili smo ga kar med družinskim relijem GEOSS.

Po analizah podatkov podjetja Polk o registracijah kaže, da je po samo nekaj mesecih prodaje novi Ford B-max v prvem trimesečju leta 2013 postal najbolje prodajani majhen enoprostorec v Evropi. Preizkusili smo ga tudi kar med družinskim relijem GEOSS.

Ni, ni, B stebrička!

Ni, ni, B stebrička!

Toliko pompa, kot ga je bilo ob prihodu tega enoprostorca že dolgo ni bilo, ampak povsem zasluženo. Ford B-max, ki je novembra lani zapeljal tudi na slovenske ceste, je namreč prvi mali enoprostorec z drsnimi vrati zadaj in hkrati zasnovan brez B stebrička. V bistvu ga B-max ima, vendar je ta zloglasni B stebriček del vrat, ki se drsno odpirajo. Gre za uporabno pogruntavščino, saj lažje dostopamo do druge vrste in imamo več maneverskega prostora pri nalaganju in dostopu do zadnje klopi, če denimo pripenjamo otroka v otroški sedež ali želimo zgolj za prednja sedeža na hitro položiti večji predmet. Varnost potnikov pri tem ne trpi, saj je na Euro NCAP B-max dosegel vseh pet zvezdic.

ford b-max test 2013

Notranjost izgleda ogromna, ko odpremo vsa vrata.

Notranjost izgleda ogromna, ko odpremo vsa vrata.

Oblikovno se B-max zgleduje po ostalih sodobnih Fordih, še najbolj po večjem Ford C-maxu oziroma Grand C-maxu. V kolikor vam je všeč Fordovo kinetično oblikovanje boste B-maxa takoj vzljubili. Z atraktivnimi velikimi platišči je takšen B-max prav atraktiven mali družinski avtomobil s športnim izgledom. Verjamem, da se bodo otroci hvalili v šoli, da ima oči doma športen avtomobil ‘z velikimi gumami’. Z dolžino dobrih štirih metrov ponuja v notranjosti B-max dovolj prostora za manjšo družino z dvema odraščajočima otrokoma. Nedvomno bodo ravno otroci z največjim veseljem odpirali drsna vrata. To je vedno zanimivo početje. Prednost le tega pa je tudi, da se ni potrebno bati za praske na svojih vratih ali bokih sosednje parkiranih vozil. Njegova dolžina in medosna razdalja, ki znaša 2,5 metra, sta primerna za mestno smukanje.

Testen B-max je bil bogato opremljen, imel je tudi panoramsko stekleno streho.

Testen B-max je bil bogato opremljen, imel je tudi panoramsko stekleno streho.

V notranjosti je vse po starem oziroma drugače zapisano, če ste pred tem že imeli izkušnje s katerim izmed zadnjim modelov znamke Ford, boste hitro našli vse pomembne gumbe. B-max se v notranjosti z izgledom armaturne plošče in osrednje konzole za volanom zgleduje po Focusu, C-maxu. V primerjavi s Fiesto ali Focusom se v B-maxu sedi nekoliko višje, primerljivo C-maxu, kar pomeni, da je voznik postavljen nekoliko višje, ima dober pregled nad vozilom, predvsem pred seboj. Za nazaj mu seveda pomagajo še parkirni senzorji, ki sicer spremljajo dogajanje pred in za vozilom. Spredaj ni čutit majhnosti, kot tudi ne zadaj – zahvaljujoč stekleni strehi in višji strehi. Zadaj je po prometnem dovoljenju prostora za tri osebe, vendar se bodo lahko udobno peljali le trije otroci ali dve odrasli osebi. Težav s prostorom za glavo ni, mogoče malce za kolena, če sodite med višjerasle potnike. Odlagalnih prostorov je dovolj, tudi zadaj, kjer se ob straneh nahaja prostor za plastenke. Prtljažnik se, če sta podrta oba naslona, z osnovnih 318 litrov poveča na končnih 1.386. Za prevoz dolgih predmetov je mogoče podreti tudi naslon sovoznikovega sedeža.

ford b-max 2013

Na reliju GEOSS je povprečna poraba znašala 6,2l/100 km, a lahko bi bila nižja, če z Anejem ne bi zamudila časovne kontrole in zaradi tega hitela.

Na reliju GEOSS je povprečna poraba sodeč po potovalnem računalniku znašala 6,2 l/100 km, a lahko bi bila nižja, če z Anejem ne bi zamudila časovne kontrole in zaradi tega kasneje hitela.

Testni B-max je pod motornim pokrovom imel nameščen večkrat nagrajen litrski EcoBoost, ki si pomaga pri sopihanju s turbo puhalom. Moč se na cesto prenaša s pomočjo le pet-stopenjskega ročnega menjalnika. Kombinacija trivaljnika z 88 kW moči (120 KM) in menjalnika je povsem zadovoljiva za mestno uporabo. Poraba pa je s tem motorjem nižja, kot v kombilimuzinskem Focusu z istim motorjem. Brez težav se je mogoče peljati tudi s približno šestimi litri goriva na sto prevoženih kilometrov, kar sva z Anejem dokazala na reliju GEOSS. Prožnost motorja je odlična, avto ima dovolj navora že pri nižjih obratih in daje občutek, kot da gre za večji in močnejši motor. Pri tem pa oddaja zanimiv, znamenit zvok trivaljnika. Malce drugače je pri višjih hitrostih in tam, ko bi si želeli torej tisto manjkajočo šesto prestavo. B-max v tej pogonski kombinaciji nima rad avtocestnih hitrostih, tistih nad 130 km/h. Potrpel jih bo že, vendar precej glasno z višjo porabo, ki se bo vrtela okoli približno 6,5 litra na sto prevoženih kilometrov.

Glede varnostnih pripomočkov velja omeniti samodejno zaustavljanje avtomobila do hitrosti 30 km/h v primeru, ko voznik ni dovolj pozoren na dogajanje pred pred seboj. V tem primeru delo opravi B-max namesto vas.

Ford B-max je resnično simpatičen enoprostorec, ki je drugačen, je všečen in povrh vsega tudi relativno ugoden v kolikor ne boste preveč izbirčni pri opremi. Namenjen je vsem, ki jim je Fiesta premajhna, a C-max prevelik.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford B-max z 1.0 EcoBoost motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.0 EcoBoost, turbobenclnski (88 kW/120 KM, 170–200 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 6,0 / 4,2 / 4,9 l (CO2: 114 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 189 km/h / 11,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4077 / 1751 / 1604 mm
Medosna razdalja: 2489 mm
Teža: 1279 kg
Posoda za gorivo: 48 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 318 – 1386 l

Osnovna cena modela (1.4 Duratec, Trend): 12.990 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 17.530 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 18.420 EUR (vključujoč prodajno akcijo – 2.200 EUR)
(dodatna oprema poleg Titaniuma: kovinska barva, tempomat, popotniški paket, paket udobje – Titanium 3, paket Titanium 3, Control paket)