Razlika med tehnologijo 4×4 in AWD (pogon na vsa kolesa)

PR novica, Zanimivosti

Tako kot novi razredi avtomobilov se vsake toliko časa pojavi nova tehnologija, z novo kratico (pri vsakem proizvajalcu avtomobilov) in včasih ljudje sploh ne ločimo, kakšna je razlika oz. kaj točno pomeni. Poplava kratic je tudi pri tehnologiji, ki omogoča pogon na vsa kolesa, saj ljudje ne razlikujejo med oznako 4×4 in AWD (all wheel […]

Tako kot novi razredi avtomobilov se vsake toliko časa pojavi nova tehnologija, z novo kratico (pri vsakem proizvajalcu avtomobilov) in včasih ljudje sploh ne ločimo, kakšna je razlika oz. kaj točno pomeni. Poplava kratic je tudi pri tehnologiji, ki omogoča pogon na vsa kolesa, saj ljudje ne razlikujejo med oznako 4×4 in AWD (all wheel drive).  

Lahko si samo predstavljamo, kako težko se je bilo voziti s prvimi avtomobili, pa ne samo zaradi ožjih gum in slabših motorjev ampak tudi zato, ker niso imeli še urejeno infrastrukturo. Kaj hitro so ugotovili, da pogon na samo na dva kolesa ne bo dovolj. Prvi zametki razvoja segajo v leto 1893, ko je angleški inžinir Bramah Joseph Diplock patentiral pri takšen sistem .

Razčlenitev oznak

Treba je razumeti, da gre pri vseh zgoraj omenjenih oznakah za tehnologijo, ki omogoča vozilom, da izkoristijo pogon na vsa kolesa, razlika je samo v sami tehnologiji, ki to omogoča in posledično tudi učinkovitosti.

4×4 

Oznaka 4×4 pomeni, da ima vozilo 4 kolesa in 4 osne gredi preko katerih se raporedi moč iz motorja. Kadar zasledite enega od teh dveh napisov ste lahko prepričani, da je prenos moči iz motorja enakomerno porazdeljen na vsa štiri kolesa. Zaradi enakomernega prenosa moči na vsa štiri kolesa ima takšno vozilo prednost na res zahtevnih (off road) poteh.  

Pri takšnih vozilih je treba to tehnologijo ročno aktivirat, pri nekaterih (starejših) je za aktivacijo potrebno izstopiti iz vozila, drugi imajo imajo samo gumb znotraj armaturne plošče. 

AWD

Pri AWD tehnologiji pa prenos moči ni enakomerno porazdeljen ampak se prilagodi glede na potrebe posameznega kolesa. Npr. če ste obtičali v blatu samo z zadnjimi dvemi kolesi se bo večino moči preusmerilo v ti dve kolesi.

A tukaj je še ena večja omembe vredna razlika. AWD tehnologijo ni potrebno ročno aktivirat, saj jo upravlja računalnik, ki deluje ves čas vožnje, tudi kadar ste npr. na avtocesti je vsa moč usmerjena v sprednji dve kolesi.

Takšen je tudi Frodov inteligentni štirikolesni pogon AWD.

Pri Summit avtu (pooblaščeni trgovec vozil Ford) zagotavljajo, da je zaradi te tehnologije izboljšan oprijem in boljša lega na cesti, še posebej na spolzki cesti. Kako hitro računalnik upravlja s to tehnologijo nam pove dejstvo, da lahko v manj kot 20 milisekundah prilagodi prenos navora v razmerju 50:50 med sprednjimi in zadnjimi kolesi. Ker zagotavlja dodatni navor samo tistim kolesom, ki ga potrebujejo. Dodatna prednost je tudi, da takšen štirikolesni pogon v primerjavi s 4×4 tehnologijo minimalno vpliva na porabo goriva in izpuste CO2.

Torej je bolje imeti vozilo s 4×4 ali z AWD tehnologijo?

Čeprav se sliši samoumevno se pravi odgovor skriva v podrobnostih.

Torej kot rečeno se tehnologija AWD upravlja izključno s promočjo računalnika, pri 4×4 tehnologiji pa gre za mehanski sistem, ki ga (ročno) upravlja človek oziroma s pritiskom na gumb ga upravlja elektromotor.

AWD tehnologijo zasledimo pogosto v križancih (crossoverjih) kot npr. v Ford Kugi ali S-Maxu, torej v avtomobilih, ki so v prvi vrsti namenjeni za vožnjo po navadni cesti, občasno pa tudi po zahtevnejših poteh, npr. vožnja na kakšen vikend, ki se nahaja v gozdu.   

Za vozilo s tehnologijo 4×4 se bodo odločili tisti, ki so pogosto izpostavljeni vožnji po res zahtevnih poteh oziroma ta tehnologija se vgrajuje v klasična terenska (off road) vozila, saj je prenos moči v vseh kolesih vedno (kadar je ročno vključen) na razpolago. 

Vsaka tehnologija ima prednosti in slabosti, za večino ljudi je verjetno bolj smiselna odločitev za avtomobil z AWD tehnologijo, saj nudi vozniku dodatne koristi tudi na asfaltnem cestišču.

fordova-vozila-stirikolesni-pogon

Vsebino omogoča

logo-summit-avto